Gregor - De hemliga tecknen
 
Titel: Gregor De hemliga tecknen
Författare: Suzanne Collins
Antal sidor: 352 (Inbunden)
ISBN: 97891 638 75458
Serie: Krönikan om Underjord #4
Publiceringsår: 2014 (Original: 2006)
Originaltitel: Gregor and the marks of secret
Första mening: "Gregor satt på sängen och drog med fingertopparna över ärren."
 
Handling: När Gregor återvänder till Underjorden och staden Regalia den här gången är det inte för att uppfylla en profetia som de tidigare gångerna utan den här gången är det för att besöka sin mamma som vårdas på sjukhus. Lugnet varar dock aldrig länge i Underjord och snart kastas både Gregor och hans lillasyster Boots in i en sökning efter mössen som har blivit bortdrivna från sin boplats av råttorna. Jakten kan bara sluta på ett sätt och det är med döden. Frågan är bara för vem?
 
 
Omdöme: Jag tycker att den här serien innehåller väldigt bra böcker för "mellanåldern" även om de stundtals är lite väl mörka och deppiga, det är väldigt många som dör om vi säger så. Jag gillar ju dock det här mörka och kanske är det därför jag faktiskt finner ett nöje i att läsa om Gregor, trots att den egentligen riktar sig till en yngre målgrupp. Just den här boken blir lite som en mellanbok fram till slutet, det är ju trots allt den näst sista och den har inte samma tydliga början - mitten - slut som de tidigare böckerna har haft och en stor del av det ligger nog i att Gregor inte har en profetia att uppfylla i den här boken utan ger sig ut på eget bevåg. 
 
Som vuxen läsare har man förmodligen ett annat perspektiv och kan se berättelsen ur ett verkligt historiskt perspektiv. Jag vill inte avslöja för mycket men det finns tydliga kopplingar till bland annat rasism eller fördomar gentemot de olika raserna i Underjord och ett visst världskrig gentemot ett folkslag spelar även en stor roll. Beroende på vilka tidigar eerfarenheter man har som läsare kan man tolka berättelsen ur olika perspektiv. Jag vet inte hur stor kunskap till exempel en tioåring har om andra världskriget men förmodligen ligger det i alla fall inte lika nära som det gör för en vuxen läsare. Det jag vill få fram är att det är en väldigt åldersöverskridande serie, det enda som egentligen ger hintar om att den är skriven för en yngre målgrupp är det enkla språkbruket och huvudpersonerna som då är barn.
 
Fast även om huvudpersonerna är just barn, på inte mer än runt tolv år, så känns det inte alltid som det vilket på sätt och vis är till bokens nackdel. Karaktärerna känns inte trovärdiga på det sättet. Både Gregor och Regalias blivande drottning tar enormt mycket ansvar och är egentligen fria att göra i princip vad de vill verkar det som. De leker aldrig, undrar aldrig över världen eller samhället utan är ständigt fokuserade på krig och Underjords olika intressegrupper. Till råga på allt börjar kärleken svärma in i deras liv. Det känns helt enkelt som om de är äldre än vad de ska vara. Utöver mina små problem med karaktärerna så rekommenderar jag böckerna om Gregor och hans äventyr i Underjord.
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Suzanne Collins:
Hungerspelen (Hungerspelen #1)
Fatta Eld (Hungerspelen #2)
Revolt (Hungerspelen #3)
Gregor från Ovanjord (Krönikan om Underjord #1)
Gregor Dödens Labyrint (Krönikan om Underjord #2)
Gregor Blodets förbannelse (Krönikan om Underjord #4)