Memorandom
 
Titel: Memorandom
Författare: Anders de la Motte
Antal sidor: 397 (Inbunden)
ISBN: 97891 371417 94
Serie: Memorandom #1
Publiceringsår: 2014
Originaltitel:
Första mening: "Blåljus...det är hans första tydliga tanke efter att han har slagit upp ögonen."
 
Handling: David Sarac jobbar som informatörshanterare vid polisen i Stockholm men när han är med om en bilolycka tappar han minnet helt. Han vet inte längre vem som är fiende och vem som är vän, vilka som går att lita på och vilka som vill se honom död och han hittar inte ut i labyrinten av lögner och svek som han har skapat till sig själv innan olyckan. Fast var det egentligen en olycka? Och vem är den här Janus som alla vill ha tag på? Endast David Sarac vet Janus rädda identitet och Janus vill hellre se honom död än att han avslöjar hemligheten. 
 
 
Omdöme: Det finns ett problem som överskuggar hela boken och det är att jag tidigt listar ut vem Janus är och varför det är en så stor hemlighet och när man har listat ut en hel boks slutskede blir resten bara en transportsträcka dit. Jag hade kunnat bli överraskad, jag hade kunnat haft fel men det hade jag inte och i och med det blir det lite tråkig läsning. Jag har dessutom svårt för att finna engagemang för gängkrig och den så kallade "undre världen" för det blir alltid så mycket namn och kopplingar sinsemellan, som tur är uteblir knarkhandeln så det är ju ett litet plus i kanten för det brukar ju annars vara en standardingrediens när kriminella gäng ska gestaltas. 
 
Annars är tempot högt även om handlingen blir lite för segdragen för bokens längd i och med att det hela går ut på att lista ut vem Janus är och det är ungefär det hela. Det finns inte så mycket till sidohistorier och man kommer inte någon karaktär närmare in på livet att deras respektive privatliv kommer i fokus utan siktet är inställt på jakten och sökandet. Likt blodhundar. 
 
Språkligt är den bra och lätt att läsa med trovärdiga dialoger. Det lämnas en del trådar lösa men det här är ju en seriestart så det är inte så konstigt, det blir förmodligen så att man som läsare får lära känna karaktärerna under en längre period på flera böcker istället för att matas med information i det första vilket är en bra strategi för att hålla fokus på handlingen och inte karaktärerna. Jag skulle dock gärna ha sett att man fick lite sympatier för någon, att någon mänsklig karaktär fick komma fram mer och göra det hela mer trovärdigt än att det som nu är några snubbar (och en kvinna) som tävlar om vem som kommer först i mål. 
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Anders de la Motte:
Geim (HP Petersson #1)
Buzz (HP Petersson #2)