Den unga eliten
 
Titel: Den unga eliten
Författare: Marie Lu
Antal sidor: 307 (Inbunden)
ISBN: 97891 7645 0932
Publiceringsår: 2015 (Original: 2014)
Serie: Den unga eliten #1 (The young elites #1)
Originaltitel: The young elites
Första mening: "Fyrahundra har dött här."
 
Handling: Adelina Amouteru är ett av de barn som överlevde blodfebern dock inte utan konsekvenser. De flesta som smittades dog men de som överlevde blev märkta för livet på olika sätt. Adelinas pappa föraktar henne, likt resten av samhället som fryser ut de smittade. Men det finns ett hemligt sällskap, en grupp för de personer som erhöll magiska krafter i samband med smittan. Ingen vet vilka de är men de kallas Den unga Eliten. Adelina är en av de som besitter egenskaper bortom den här världen men hon har ett mörker i sitt hjärta om gör henne extremt farlig. Så pass farlig att inte ens Den unga eliten vet om de kan lita på henne.
 
 
Omdöme: Jag hade svårt att komma in i den här boken och jag tycker stundtals att den blir lite tungläst men när det väl började hända saker med karaktärerna kändes det som om den växte snabbt. Bokens karaktärer känns faktiskt ganska unika på det sätt att det inte är någon som alltigenom ond eller alltigenom god. Det finns dock heller ingen egenskap hos dem som jag finner sympatiskt, det är med andra ord svårt att bry sig om hur det går med dem eftersom jag inte gillar någon. Så det som är till bokens fördel blir samtidig till dess nackdel. Huvudpersonen är inte någon hjälte och det är unikt att läsa om en sådan person i en ungdomsbok men det känns också lite konstigt att läsa om en person som väcker lite avsky inom en, som man gärna skulle se bli dödad. Mina känslor när det kommer till karaktärerna är helt enkelt minst sagt tudelade.
 
Språket tycker jag blir lite tillkrånglat ibland och det känns som om det är det som gör att bokens fart saktar ner och spänningen aldrig riktigt infinner sig. Handlingen är ganska långt från den tidigare Legend-trilogin och jag tror att det är bra eftersom det gör det svårt att jämföra de båda. Det är även ett intressant grepp att inte förlägga handlingen så att den känns amerikansk, den här känns snarare sydeuropeisk med ett varmt klimat, böljande klänningar och vackra masker där gondoler tycks vara det bästa transportmedlet. 
 
Kort och gott känns boken väldigt unik i sitt slag och jag hyser en hatkärlek till karaktärerna som jag nog aldrig har varit med om tidigare. Jag bestämmer mig för att se det som något positivt! Däremot hade jag lite svårt att komma in i historien och jag hade önskat att den hade skruvat upp spänningen tidigare. Epilogen öppnade även upp för en fortsättning som jag inte är så säker på att jag vill se. Mer om det antar jag att jag kommer att få läsa i nästa del.
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Marie Lu:
Legend (Legend #1)
Prodigy (Legend #2)
#1 - Anna

Hm, jag upplevde inte alls att språket var speciellt krångligt, så det kanske är en översättningsmiss? Eftersom jag läste boken på engelska dårå.

#2 - [Anna]

Ja det är lätt hänt att man börjar jämföra två serier av samma författare men legend och Unga eliten kändes så olika och så även språket. Men jag har helt fastnat för Marie Lu s serier och ser framemot när nästa del i Den unga eliten :)