Björnstad
 
Titel: Björnstad
Författare: Fredrik Backman
Antal sidor: 470 (Inbunden)
ISBN: 97891 6420 4967
Publiceringsår: 2016
Serie: Björnstad #1
Originaltitel: -
Första mening: "Sent en kväll i slutet av mars tog en tonåring ett dubbelpipigt hagelgevär i handen, gick rakt ut i skogen, satte vapnet mot en människas panna och tryckte av."
 
Recensionsexemplar från Piratförlaget.
 
Handling: Kevin är 17 år och bär hela Björnstad på sina axlar. Han är nämligen stjärnan i hockeylaget som ska sätta Björnstad på kartan igen. Juniorlaget har nämligen chans att vinna ungdomsserien och då kommer staden att börja blomstra igen. För vad betyder ett lag för en stad? Vad betyder en enda match för ett samhälle som kämpar för sin överlevnad? Bara allt. Den betyder bara allt. Men den handlar också om hur snabbt ett samhälle kan lära sig blunda och förlåta ett brott som är oförlåtligt. 
 
 
Omdöme: Kort kommentar: HERREGUD! Lång kommentar: Jag har sett fram emot en ny bok av Fredrik Backman så himla länge och jag var helt säker på att jag skulle tokälska den, eftersom jag har gjort det med samtliga av hans tidigare böcker. Sedan blev jag lite orolig för att jag kanske hade byggt upp mina förväntningar lite väl mycket. Jag är ju liksom inte en sådan som går runt och tokhyllar böcker hit och dit, det är verkligen få förunnat. Sedan började jag läsa och min oro växte, det var verkligen mycket hockey där ett tag och jag kände inte alls igen varken språket eller tonen. Men så vips vände det från en sida till en annan och jag ville inte sluta läsa samtidigt som jag inte ville att det skulle ta slut. Det tog lite tid men sedan kunde jag verkligen se hur de här personerna i boken gick från att vara karaktärer i boken till att bli riktiga människor. För det är så det känns när Fredrik Backman skriver, som om han skapar riktiga människor. Och sedan föll det även i samma veva plats med både språket och tonen och jag ville le och gråta på samma gång. Det är så rakt i genom fint. Allt. Det går liksom inte att plocka ut enskilda citat som liksom kröp under huden på mig för det skulle bli att jag citerade hela boken, eller det som kvarstod efter att jag hade kommit över den lite tråkigare biten i början.
 
Det är mycket hockey och det ska man ha klart för sig när man börjar läsa men det är också så mycket mer så jag skulle inte avråda någon från att läsa den, inte ens någon som säger sig hata sport. För den handlar mycket om män och manlighet och supporterkultur men den belyser även den problematik som finns angående vissas privilegier och klassamhället. Det är helt enkelt en bok som rymmer så väldigt mycket! Själva historien kretsar kring två ungdomar men jag tycker framförallt att det är de vuxna i deras närvaro som målas fram tydligast. Det finns ingen, som jag hittills har läst, som skildrar föräldraskap på ett både så fint och så skört sätt på samma gång som Fredrik Backman. 
 
Jag skulle kunna ösa ur mig fler lovord kring denna och efter att jag har läst den är jag glad att det är första delen i en serie så att jag kan vara på det säkra med att det kommer mer om personerna i Björnstad. Jag har dock en liten invändning och det är att författaren avslöjade lite för mycket lite för tidigt kring vad som skulle hända, jag hade gärna suttit lite mer på nålar och svävat i ovisshet. Jag ska också erkänna att jag först inte alls tyckte att det lät som en bra idé, att författaren skulle göra en serie men nu är jag mer positivt inställd. Bara det inte blir urvattnat. Jag är fortfarande lite skeptiskt inställd om jag ska vara helt ärlig men jag är samtidigt beredd på att erkänna att jag hade fel. Det återstår helt enkelt att se. Men sammanfattningsvis är det här en bok som jag kommer att rekommendera till alla och envar och det är väl lika bra att börja nu. LÄS DEN! 
 
 
Betyg: 5/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Fredrik Backman:
#1 - Sandra

Handlingen låter inte ALLS lockande, men alla verkar gilla denna bok och Backman är en toppen föfattare... Slutar väl med att jag också måste läsa :D

Svar: Haha ne jag vet, hockey hockey hockey.. Men jag LOVAR att den är värd det ändå :)
Carolina Edvinsson

#2 - C.R.M. Nilsson

Jag tyckte också väldigt mycket om den här :) Det är otroligt att han lyckas få in så mycket i en och samma bok utan att det känns hattigt, utan som om varje ämne får precis den uppmärksamhet som det förtjänar.

Svar: Ja, den handlar om så väldigt mycket. Väldigt mycket tunga ämnen också.
Carolina Edvinsson