Monstret på cirkusen
 
 
 
Titel: Monstret på cirkusen
Författare: Mats Strandberg
Antal sidor: 142 (Kartonnage)
ISBN: 97891 2969 2822
Publiceringsår: 2016
Serie: Monstret Frank #2
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 6-9 år
Första mening: "Morgonen som skolan skulle börja igen var det svalt i luften."
 
Handling: Frank har accepterat sitt nya liv som hamnskiftare och han har fått nya vänner i staden, men eftersom de också är monster kan han inte berätta för någon om dem. Frank vill inget hellre än att hans två världar ska mötas, att monster och människor ska kunna leva tillsammans. Men människornas skräck för monster växer sig allt starkare och när clownen Kryger kommer till staden och lovar att fånga monstren och tvinga dem att uppträda på hans cirkus är Frank och hans vänner verkligen i fara. 
 
 
Omdöme: Jag vet inte varför jag har gått och blivit orimligt förälskad i serien om Frank men jag tror att mycket beror på att den tar upp så stora ämnen med så väldigt små medel. Till ytan handlar det om Frank som är hamnskiftare men om man gräver lite djupare så går det att tolka in så mycket mer i den. Jag tycker att den handlar mycket om utanförskap och människans rädsla för det okända och viljan att vilja höra till och vara i ett sammanhang. Boken går liksom att läsa på så många plan och beroende på vilka erfarenheter läsaren har så läses den på olika sätt, så är det såklart med alla böcker men jag tycker att det är enklare att se vad den egna erfarenheten spelar för roll i vissa böcker än i andra. Här går det till exempel att läsa boken som en berättelse om Frank som ibland förvandlas till ett monster men den går samtidigt också att läsa som en ingång till diskussion om främlingsfientlighet. 
 
Jag gillar också att bokens layout verkligen inspirerar till läsning eftersom den känns lättläst med luftig text och det finns lite illustrationer insprängda för att ge en mer inbjudande känsla. Det är ett relativt enkelt knep som ger så otroligt mycket. Som bibliotekarie kan jag nämligen meddela att den här typen av böcker är mycket lättare att sälja in än sådana som har tätskriven text och noll illustrationer. 
 
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Mats Strandberg:
Cirkeln (Engelsfors-trilogin #1)
Eld (Engelsfors-trilogin #2)
Nyckeln (Engelsfors-trilogin #3)
Monstret i natten (Monstret Frank #1)