Hemmet
 
Titel: Hemmet
Författare: Mats Strandberg
Antal sidor: 339 (Inbunden)
ISBN: 97891 1307 3958
Publiceringsår: 2017
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Han lyssnar spänt."

Recensionsexemplar från Norstedts.

Handling: Joel har tvingats tillbaka till småstaden där han växte upp för att ta hand om sin demenssjuka mamma. Nu har hon fått en plats på demensboendet Tallskuggan, en plats som aldrig någon kommer ifrån levande. Joel brottas med sitt dåliga samvete när Monika tycks bli allt sämre och personalen inte räcker till. På avdelningen jobbar dessutom Nina som Joel inte har pratat med sedan det smärtsamma avskedet i tonåren vilket bara gör stressen alltmer påtaglig. Nina och Joel tvingas däremot samarbeta när båda upptäcker att Monika tycks veta saker som hon inte borde kunna känna till och dessutom blir mer och mer aggressiv, det är nästan som om något okänt har tagit över hennes kropp.


Omdöme: Det var faktiskt någon vecka sedan jag läste ut den här men det har av någon anledning tagit emot att skriva ett omdöme om den, jag tror att det beror på att jag inte är helt säker på vad jag tycker om den. Jag har ju läst och tyckt väldigt mycket om Färjan och lite känns det som om det går att känna igen mycket från den även här även om den här inte är lika bläddervänlig. Jag tycker att författaren är fenomenal på att måla upp riktiga personer, människor som lever bredvid oss och som kan vara vilka som helst samtidigt som de blir mycket mer intressanta att läsa om än vad man först kan tro. För hur spännande låter egentligen en miljö på ett demensboende? Med ett gäng undersköterskor som huvudpersoner? Oerhört spännande om det är Mats Strandberg som står bakom pennan vill jag lova. Däremot är jag inte fullt så förtjust i själva skräckmomenten, där blir jag aldrig riktigt rädd och eftersom jag har svårt att tro på övernaturliga saker är jag förmodligen heller inte den mest lämpade läsaren för den här typen av skräcklitteratur. 

Det dröjer ganska länge innan snaran och spänningen väl dras åt men sedan går det å andra sidan ganska snabbt och trots att jag inte tycker att boken är en riktigt bladvändare så sitter jag ändå fastnaglad de sista sidorna för att få veta hur det ska gå. Det är en krypande spänning som byggs upp med lampor som slocknar, en TV som går på av sig självt och tanter som påstår att de ser saker som ingen annan har sett. Till en början viftar huvudpersonerna bort det som precis vem som helst hade gjort men ju närmre mörkret kommer desto svårare blir det att blunda för. Det är helt enkelt snyggt gjort. Bäst uppbyggda är ändå karaktärerna och det är väl ändå det viktigaste, hade en skräckroman innehållit karaktärer som vi inte kan relatera till hade ju en stor del av spänningen försvunnit eftersom vi ändå inte bryr oss om vad som händer med dem. Sammanfattningsvis en väldigt läsvärd skräckroman med fantastiska karaktärer som tycks hämtade direkt från verkligheten men jag hade gärna sett att ondskan hade fått ta en större plats och kanske till och med fått ta lite fler liv? 


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Mats Strandberg:
Färjan
Monstret i natten (Monstret Frank #1)
Monstret på cirkusen (Monstret Frank #2)
Monstret och människorna (Monstret Frank #3)
Cirkeln (Engelsfors-trilogin #1)
Eld (Engelsfors-trilogin #2)
Nyckeln (Engelsfors-trilogin #3)