Slutet
Titel: Slutet
Författare: Mats Strandberg
Antal sidor: 512 (Inbunden)
ISBN: 97891 2970 3498
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Mina ben känns konstigt stumman när jag följer strömmen ut i korridoren."

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.

Handling: Simon är sjutton år och har precis fått veta att allt tar slut om en månad. En komet är på väg mot jorden och det finns ingenting som kan stoppa den. Om en månad är hela mänskligheten borta. Vad vill du göra den sista tiden? Vem vill du vara med när allt tar slut? Hur känns det att veta exakt vilket klockslag du ska dö? Och vad spelar ett liv mer eller mindre för roll?

Omdöme: Det finns en sak som alltid orsakar ångest hos mig och det är inte spindlar, ormar, höga höjder eller mörker utan rymden. Så ogreppbar. Så evig. Jag kan inte för mitt liv förstå människor som drömmer om att åka ut i rymden, som frivilligt skulle sätta sig i en liten farkost och försvinna ut i ingenting. Så jag kan säga att det stundtals var lite tufft att läsa den här boken, där människorna vet att de kommer att träffas av en komet och utplånas utan att det finns något de kan göra åt saken. Det finns inget hopp. Mänskligheten framstår som så obetydlig. Med andra ord inte en bok jag sträckläste men samtidigt en bok som jag läste med skräckblandad förtjusning. Jag räknade med att den skulle vara bra. Jag räknar alltid med att Mats Strandberg ska vara bra. Men jag hade inte förväntat mig att den skulle vara såhär bra. Så egentligen kan ni sluta läsa det här omdömet nu för fortsättningen kommer bara bestå av lovord.

Det som gör den här boken så extremt obehaglig för mig är hur verklig den känns. Jag har aldrig tänkt att jorden skulle bli träffad av en komet men när författaren presenterar det som ett möjligt scenario så känns det plötsligt som en helt rimlig slutsats. Det som också gör den här boken unik är att den inte inger något hopp om att det på sista sidan ska uppstå en möjlig lösning, det finns ingen ensam hjälte som kan offra sig för mänskligheten och det finns helt enkelt ingen möjlig utgång än att allt försvinner och att vi blir till stoft i rymden. Med en sådan handling går det ju inte att inte själv reflektera över vad man själv hade gjort med sitt liv de sista månaderna i livet, vad hade man sagt, hur hade man känt och hur fortsätter man att gå upp varje morgon trots att man vet att allt man gör är att bara närma sig slutet. Mats Strandberg är ju också mästarnas mästare på att gestalta trovärdiga karaktärer, de allra flesta känns som livs levande personer, men det som också hjälper till att göra hela den här berättelsen trovärdig är att det känns som om han har tänkt på allt runtomkring. Som hur samhället ser ut när alla människor vet att de bara har några månader kvar att leva. Och om det finns några luckor så är i alla fall jag så pass insyltad i historien att jag inte tänker på dem. 

Om jag ska säga någon liten sak som jag kanske inte var helt såld angående så är det att det ibland kändes som att det blev viktigare att tillskriva karaktärerna olika åsikter än att föra berättelsen framåt. Det förekom helt enkelt lite för många pekpinnar som inte kändes helt naturliga. Trots detta så är det förmodligen en av de bästa böckerna jag kommer att läsa i år och Mats Strandberg fortsätter att vara en stor favorit. Detta alltså trots stundtals ganska ångestfylld läsning. Tänk ändå vilken konst att kunna skriva så att läsaren håller intresset uppe trots att man från början redan vet ungefär hur det kommer att sluta. Kort och gott: Handlingen är magisk. Persongestaltningen är magisk. Boken är magisk. Läs den. 


Betyg: 5/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Mats Strandberg: 
Hemmet
Färjan
Monstret i natten (Monstret Frank #1)
Monstret på cirkusen (Monstret Frank #2)
Monstret och människorna (Monstret Frank #3)

Böcker som jag tidigare har läst av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren: 
Cirkeln (Engelsfors-trilogin #1)
Eld (Engelsfors-trilogin #2)
Nyckeln (Engelsfors-trilogin #3)