Små stora saker
 
Titel: Små stora saker
Författare: Jodi Picoult
Antal sidor: 492 (Pocket)
ISBN: 97891 7799 0659
Publiceringsår: 2019 (Original: 2016)
Serie: -
Originaltitel: Small great things
Första mening: "Miraklet skedde på West 74th Street, i huset där Mama arbetade."

Handling: Ruth Jefferson är barnmorska med över tjugo års erfarenhet av yrket. Brit och Turk är nyblivna föräldrar och de vägrar låta en afroamerikansk kvinna ta hand om deras barn på grund av rasistiska åsikter. Men när Ruth är ensam på avdelningen uppkommer komplikationer och det lilla barnet slutar andas. Inom Ruth far olika tankar, bland annat att hon kommer att förlora jobbet om hon rör vid barnet, men hon gör till sist allt hon kan för att rädda det lilla livet. Men det är redan försent. Föräldrarna blir förkrossade och anklagar Ruth för mord. Till sin försvarare får Ruth en advokat vid namn Kennedy, den vita kvinnan som inte vill blanda in rasfrågan i en rättegång. Tre olika perspektiv på en och samma fråga.

Omdöme: Jodi Picoult är en av mina favoritförfattare men trots detta så har jag inte läst allt hon har skrivit men det jag har läst har varit väldigt bra och varje gång tänker jag att jag borde läsa mer av henne. Hennes böcker tar alltid upp svåra moraliska dilemman men är samtidigt skrivna på ett okomplicerat sätt som gör att trots väldigt tunga ämnen ändå är lätta att läsa. Som med alla favoritförfattare man har så kanske jag är rädd att gå på en nit någon gång men det har ännu inte hänt. Jag hade läst mycket bra om den här boken innan jag påbörjade den så mina förväntningar var höga. Jag kan redan nu säga att jag inte blev besviken. Boken har stått hemma i bokhyllan oläst ett tag, framförallt för att den känns lite skrämmande tjock för mig som gärna lägger min maxgräns runt 350 sidor. Jag kan dock nu i efterhand erkänna att den inte känns så lång när man väl börjar läsa den.

Till en början hade jag lite svårt för de olika berättarrösterna och framförallt Turk Bauer som representerar den vita maktanhängaren som pekar ut Ruth Jefferson som syndabock till sitt barns död. Till en början upplevde jag honom som väldigt stereotypiskt porträtterad och som att hans sida av historien var helt onödig att berätta. Men ju längre in i boken jag kommer desto mer får jag ju lära känna Turk Bauer och även om jag hela tiden tycker att han porträtteras stereotypiskt med sin ilska och sitt hat så finns det fler sidor av honom men det är först i slutet, när man kan ana en gradvis förändring, som han blir intressant att läsa om på riktigt. Ett tag var jag faktiskt sugen på att helt hoppa över hans kapitel men det är jag ju i efterhand glad att jag inte gjorde. Jag hade också lite problem i början med att vissa händelser skulle skildras ur tre perspektiv vilket gjorde att det aldrig kändes som om boken kom framåt utan att jag fick uppleva samma skeende tre gånger men antingen så vande jag mig eller också så blev förekomsten av detta mindre och mindre för den upplevelsen hade jag heller inte alls mot slutet.

Men trots detta så är det ju såklart en fantastisk bok och en gripande läsning. Jag vet inte om man kan kalla det modigt eller dumdristigt av Jodi Picoult att ta sig an att skildra rasism genom tre så olika perspektiv men slutprodukten blev i alla fall i mina ögon väldigt bra. Nu ska jag försöka att inte låta det gå lika länge innan jag läser något av författaren igen!

Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Jodi Picoult:
Försvinnanden
Allt för min syster
19 minuter
Second glance