Blandning


Karin Wahlberg - Tröstaren: Karin Wahlberg som har ett förflutet i Oskarshamnstrakterna, närmare bestämt på Oskarshamns sjukhus, fortsätter att skriva böcker som utspelar sig just i staden och i trakterna omkring. Det är ju värt att nämnas att faktiskt Fårbo förekommer. Jag tror att boken har mest genomslag här runt omkring eftersom de tydliga miljöbeskrivningarna gör att man kan se exakt framför sig vart det utspelar sig. Själva handlingen fortsätter att kretsa kring Claes Claesson och Veronika Lundborg, precis som de tidigare böckerna och om man vill så går de att läsas fristående. Jag kan inte påstå att boken är en deckare, trots att den utger sig för att vara det utan jag skulle hellre kalla den för en roman.

Jodi Picoult - 19 minuter: Jag kan nog påstå att Jodi Picoult är en av de bättre författarna som jag har stött på även om hon inte når ända fram alla gånger och den här boken gör nog inte det, kanske att den snubblar strax innan mållinjen. Boken är tydligt inspirerad av Columbine, där två elever gick in och sköt ihjäl flertalet människor, för precis samma sak sker i boken. "På nitton minuter kan man stoppa världen eller bara hoppa av den."  Huvudtemat i boken handlar om hur Peter som sedan första dagen i skolan har blivit mobbad och om hur han en dag bestämmer sig för att hämnas. Det intressanta är hur man som läsare vill rättfärdiga hans handlingar, hur man tar parti för en mördare och hur man förvånas över att man inte längre vet vad som är rättvist och vad som inte är det.

Richard Montanari - Dödsscen: Jag tror inte att jag har läst någon bok av Richard Montanari tidigare och det är väl tveksamt om jag gör det igen, kanske kan han få ytterligare en chans i framtiden men det skulle vara om jag råkar snubbla över en bok av honom. Det är trist det här med att läsa översatta böcker eftersom mycket försvinner i tolkarens händer men i en deckare är det ju främst handlingen som man är ute efter så det språkliga tar ingen större plats ändå. Handlingen kretsar kring en mördare som riggar upp scener från några av filmhistoriens största rysare och kopierar sedan helt enkelt händelsen som han filmar och ställer ut i olika vieobutiker. De viktigaste karaktärerna är Jessica Balzano och Kevin Byrne, båda två är karaktärer som man stör sig på som läsare eftersom de framställs som stentuffa poliser men sin egen familj verkar de inte ha mycket till övers för.

Nicci French - Var är min dotter?: En bok helt utan kapitel och som endast utspelar sig under en kort period gör att handlingen blir oerhört intensiv och det tar inte speciellt lång tid att läsa ut den relativt korta boken. "Vad är värre än att ditt barn försvinner? Att ditt barn försvinner och ingen tror på dig.." En tonårsdotter som har varit borta i några timmar har inte så hög prioritering hos polisen men om man som mamma känner på sig att något har hänt blir det frustrerande att sitta hemma och vänta så Nina, mamman till den försvunna dottern, tar saken i egna händer och ser plötsligt saker som hon tidigare blundat för. Som läsare kan du känna Ninas förtvivlan men man blir inte speciellt indragen i historien och det är mycket som fattas för att boken ska vara läsvärd.

Mari Jungstedt - Den mörka ängeln: Mari Jungstedt fortsätter att skriva deckare i Gotlandsmiljö, en idyll som plötsligt krossas av ett mord eller två. Jag har läst några böcker av henne och det här är innte hennes bästa. Festfixaren Viktor Algård står för den glittriga invigningen av Visbys nya kongresshall men det blir också det sista han gör i livet. Personligen tycker jag att sidohandlingarna är mer intressanta än utvecklingen i mordet på Viktor Algård och så ska det inte vara i en deckare.