Järnprovet
 
Titel: Järnprovet
Författare: Holly Black & Cassandra Clare
Antal sidor: 385 (Inbunden)
ISBN: 97891 6387 4246
Publiceringsår: 2015 (Original: 2014)
Serie: Magisterium #1
Originaltitel: The Iron Trial
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "På långt håll kanske mannen som kämpade sig uppför glaciärens yta kunde ha liknat en myra som långsamt kryper upp mot kanten på en middagstallrik."

Handling: Callum Hunts pappa har alltid varnat honom för magi och när han blir kallad till inträdesprovet till Magisteriet är det viktigt att han inte blir uttagen, allt han behöver göra är att misslyckas på proven. Callum Hunt behöver inte anstränga sig särskilt för att misslyckas för han har ändå ingen aning om hur hans magi fungerar men ändå blir han utvald som en av de främsta. Men när Call kommer till Magisteriet verkar det inte vara så farligt som hans pappa har sagt och för första gången i livet så får Call riktiga vänner. Men varför har hans pappa varnat honom för skolan? Och varför vill Calls pappa att lärarna ska binda Callums magi? Call kommer snart att upptäcka att allt inte är vad det ser ut att vara och att den största prövningen ännu ligger framför honom.

Omdöme: Den här har stått i min bokhylla i en evighets evighet känns det som men så gammal är den ju faktiskt inte. Nu har jag i alla fall läst den och kan därmed bocka av en hyllvärmare på listan. Jag är ju egentligen inte så mycket för fantasy men när jag kände att jag behövde ha något lättläst så fick det bli den här. Jag hade därmed inte särskilt höga förväntningar men det betydde också att jag faktiskt blev väldigt positivt överraskad. Det är ingen ny favoritbok och jag blev väl inte särskilt berörd och det kommer förmodligen dröja tills jag läser nästa del i serien (om jag ens gör det) men det var ändå underhållande läsning. Jag tycker att författaren har vävt in de humoristiska dialogerna på ett snyggt sätt, vilket annars är något som jag alltid brukar klaga på. Förutom att karaktärerna inte kändes som de tolv år som de var ämnade att vara utan snarare några år äldre så var de ändå hyfsat realistiskt tecknade och hade både bra och dåliga sidor. Jag gillar att huvudpersonen Call inte är den person som läsaren tror att han är utan att det kommer en oväntad vändning vilket gör att boken sticker ut i sin genre och gör den betydligt mer intressant än om det hade varit den klassiska hjälte-karaktären som ska rädda hela världen. Kort och gott så gillar jag den och kommer definitivt att kunna rekommendera den vidare! 


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Cassandra Clare: 
Stad av skuggor (Mortal instrument #1)
Stad av aska (Mortal Instrument #2)
Stad av glas (Mortal Instrument #3)