Syndabocken
 
Titel: Syndabocken
Författare: Sofie Sarenbrant
Antal sidor: 373 (Pocket)
ISBN: 97891 8854 5626
Publiceringsår: 2019 (Original: 2018)
Serie: Emma Sköld #6
Originaltitel: -
Första mening: "Trafikljuset i Alvik slår om till rött, ändå gasar han genom kurvan mot Tranebergsbron."

Handling: En inbrottsvåg drar genom Bromma och när en ung kille hittas mördad i samband med ett inbrott kopplas Emma Sköld in. Allt pekar på ett villainbrott som har gått snett. På Facebook-sidan Brommavännerna florerar rykten och både hot och hat sprids åt höger och vänster, kan det vara familjens städerska som ligger bakom mordet? Eller någon av alla gästarbetare? Men när fler personer hittas mördade börjar kritiken även riktas mot polisen. Emma Sköld som inte är rädd att ta saker i egna händer följer upp spår som sätter både henne själv och andra i livsfara. 

Omdöme: Lättläst. Högt tempo. Korta kapitel. Enkel handling. Ibland behöver man något lättläst för att kicka igång läslusten igen eller för att man helt enkelt inte orkar ha någon avancerad handling i huvudet och för mig så brukar Sofie Sarenbrants deckare passa mig perfekt då. Och så även den här gången. Böckerna om Emma Sköld går fort att läsa tack vare de korta kapitlena och det snabba drivet framåt i handlingen, det finns inte en enda lugn stund och det spills ingen tid på något onödigt sidospår utan det är full fart framåt hela tiden. Det som har karaktäriserat de tidigare delarna är att de har känts en aning överdrivna och till och med jag har haft svårt att tro på händelseförloppen som spelas upp och att så mycket kan hända en enda huvudperson. Detta har tonats ner i den här boken och det tycker jag bara är bra. 

Jag vet inte hur pass fristående böckerna om Emma Sköld är även om det är enskilda mordfall i varje bok utan jag tror att serien gör sig bäst om man läser alla delar i ordning. Författaren väver skickligt in tillbakablickar till de tidigare delarna i serien men avslöjar inte vad som har hänt och även om jag minns mycket tack vare dessa så går vissa saker mig förbi, till exempel som vad karaktären Madeleine tidigare har spelat för roll. Vill man ha något lättläst så fungerar Sofie Sarenbrants böcker om Emma Sköld som sagt alldeles utmärkt men jag tycker att de är lite för enkelspåriga för att bli riktigt bra. Karaktärerna känns dessutom ganska platta och jag saknar det där som ger dem liv. Det finns heller ingen som jag känner sådär lite extra för eller som blir särskilt intressant. 

Betyg: 2/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Sofie Sarenbrant: 
Vecka 36
Istället för dig
Bakom din rygg
Vila i frid (Emma Sköld #1)
Andra andningen (Emma Sköld #2)
Visning pågår (Emma Sköld #3)
Avdelning 73 (Emma Sköld #4)
Tiggaren (Emma Sköld #5)