Broder Jakob
 
Titel: Broder Jakob
Författare: Emelie Schepp
Antal sidor: 388 (Inbunden)
ISBN: 97891 5094 1814
Publiceringsår: 2019
Serie: Jana Berzelius #5
Originaltitel: -
Första mening: "Strömmens dånande vatten hördes tydligt när jag klev ut i den ödsliga maskinsalen."

Handling: En regnig vårdag hittas en kvinnokropp flytande i Strömmen i Norrköping. Kvinnan har blivit mördad och det är det andra offret på kort tid. Båda kvinnorna har fått benen ihopsydda för att likna en sjöjungfru, men varför? När ytterligare en kvinna anmäls försvunnen är det uppenbart att det är samma gärningsman och polisen måste snabbt arbeta mot klockan för att förhindra ytterligare ett mord. Samtidigt jagas fortfarande åklagare Jana Berzelius av skuggor i det förflutna och särskilt Danilo Peña som för tillfället sitter inspärrad på rättpsyk men som är beredd att göra vad som helst för att ta sig därifrån. 

Omdöme: När man läser Emelie Schepp så vet man vad man får och det kan vara väldigt skönt ibland samtidigt som det kanske heller inte bjuds på några direkta överraskningar som ger en wow-effekt. Det är tryggt och det är stabilt och det är bra. Nu känner jag dock att jag vill se någon dramatisk vändning i historien och för karaktärerna, de har gått på sparlåga alldeles för länge och som läsare har jag vaggats in i ett lugn om att det alltid kommer att se ut såhär samtidigt som det finns potential för tvära kast. Jag ska inte avslöja vad som sker i slutet men kanske att det bäddas upp för att allt inte hela tiden ska gå Jana Berzelius väg i framtiden? Hela sidospåret med Jana Berzelius och Danilo Peña, de två ärkefienderna, har pågått i samtliga böcker och det skulle kännas skönt om det på något sätt avslutades snart eller att det tog en ny vändning. Under samtliga böcker säger de sig hata varandra och att de ska ta första bästa chans att döda den andra, men så när det väl kommer till kritan så skonar de båda varandra och återgår till att hata lite på lagom avstånd. I den här boken kommer dock både Jana och Danilo till insikt om att de kanske inte hatar varandra så mycket som de intalar sig, något som vi läsare har uppfattat långt tidigare, så kanske att den relationen kan utvecklas vidare i nästkommande bok så att det inte står och stampar ytterligare. 

När det kommer till själva mordhistorien i den här boken så är jag lite tveksam, jag har svårt att till fullo förstå motivet och jag tycker att titeln på boken avslöjade lite för mycket och gjorde faktiskt att jag som läsare mycket tidigare än polisen hade en gissning om vem som skulle kunna vara mördaren. Men det är en rapp historia, det finns ett väldigt driv, det är underhållande och det är en deckare att sluka. Jag gillar som sagt också att Emelie Schepp håller en stabil lägstanivå och brukar man gilla svenska deckare så kommer man absolut att även gilla den här.


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Emelie Schepp:
Märkta för livet (Jana Berzelius #1)
Vita spår (Jana Berzelius #2)
Prio ett (Jana Berzelius #3)
Pappas pojke (Jana Berzelius #4)