Pappas pojke
 
Titel: pappas pojke
Författare: Emelie Schepp
Antal sidor: 394 (Pocket)
ISBN: 97891 5093 2843
Publiceringsår: 2018 (Original: 2017)
Serie: Jana Berzelius
Originaltitel: -
Första mening: "-Jag kommer så väl ihåg det."

Handling: En sexårig pojke ringer till sin pappa som är och handlar för att skräckslaget berätta att en främmande man har tagit sig in i huset. Det är det sista pappan hör från pojken innan han är spårlöst försvunnen. Försvinnandet landar på åklagare Jana Berzelius bord och tillsammans med kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander försöker hon ta reda på vad som ligger bakom försvinnandet. Utredningen kompliceras av att pojkens pappa inte vill berätta hela sanningen men ändå hitta sin älskade pojke och Jana Berzelis måste samtidigt balansera sina problem med Danilo Peña som ständigt dyker upp i hennes liv som ett spöke från det förflutna.

Omdöme: I och med den här fjärde delen om åklagaren Jana Berzelius så tycker jag att serien som helhet faller ner i en svacka. Inget ovanligt och ganska väntat, efter ett par böcker av en och samma författare så brukar det komma ett bakslag. Den här boken är absolut inte jättedålig men i jämförelse med de tidigare delarna så tycker jag ändå att den här är något svagare. Jana Berzelius som huvudperson har i och för sig blivit mer mänsklig med lite mer känslomässiga drag men hon kan fortfarande balansera sitt jobb som åklagare med att ta en timme mitt på dagen för att röja så kallade hinder ur vägen utan någon som helst ånger eller skuldkänslor, hon är med andra ord inte helt och hållet på de godas sida vilket hon gärna markerar utåt. Det är färre närgångna slagsmålsscener i den här men som vanligt tar sig Jana Berzelius igenom allt utan att bli upptäckt och med endast några få skråmor som bevis.

Det är dock inte huvudpersonen Jana som gör att mitt engagemang för boken är lite avmätt utan det är karaktärerna runtomkring och att det känns som att det här är en bok som bara står och stampar. Visst, det finns ett mordfall och en kidnappning som är under utredning men karaktärernas privatliv går lite på sparlåga och de utvecklas i princip ingenting under den här boken. Jag börjar tröttna lite på Janas relation till Danilo som bara pågår och pågår och pågår, Mia med sin bittra attityd som aldrig tillför något till handlingen och Henrik med det klassiska dåliga samvetet för att han inte är hemma tillräckligt mycket med sin familj. Jag vet inte, kan det inte hända något som rör om lite mer snart? Bokens tillfälliga karaktärer är dessutom ovanligt platta som den naiva häktesvakten som gör allt för den snygga Danilo eller pappan till den försvunna sonen som vi inte får veta mycket mer om än hans kärlek till barnet. En del lösa trådar förekommer också, som vad som egentligen hände med Felicia? Var det en olycka?

Bokens största fördel ligger i att den är tempodriven med korta kapitel och många karaktärsväxklingar som gör att man hela tiden vill läsa vidare. Den är också välskriven och har en bra balans mellan polisarbete och privatliv. Som sagt tycker jag att den är lite svagare än de tidigare delarna men fortfarande underhållande läsning. Perfekt sommardeckare.


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Emelie Schepp:
Märkta för livet (Jana Berzelius #1)
Vita spår (Jana Berzelius #2)
Prio ett (Jana Berzelius #3)