Märkta för livet
 
 
Titel: Märkta för livet
Författare: Emelie Schepp
Antal sidor: 340 (Pocket)
ISBN: 97891 7503 3891
Publiceringsår: 2015 (Original: 2014)
Serie: Jana Berzelius #1
Originaltitel: -
Första mening: "- SOS 112, vad har inträffat?"
 
Handling: Jana Berzelius är en framgångsrik åklagare som har fått i uppdrag att leda förundersökningen i det uppmärksammade mordet på Hans Juhlén som var verksamhetschef på migrationsverket. Fallet tar dock en oväntad vändning när även en liten pojke hittas död. Ju mer Jana gräver i den döda pojkens bakgrund desto närmre kommer hon sanningen om sin egen. Jana vaknade nämligen upp på ett sjukhus när hon var nio år gammal utan ett enda minne från det förflutna och utan någon som saknade henne. 
 
Omdöme: Jag har länge tänkt att jag borde läsa något av Emelie Schepp, dels har jag läst mycket bra om böckerna men sedan så utspelar de sig ju i Norrköping dit jag faktiskt har en personlig koppling. Det är alltid lite extra kul. Så när jag sprang på henne på Bokmässan passade jag helt enkelt på att ta tag i saken. Och ja, hon är ännu snyggare i verkligheten än vad hon är på bilder. Om det nu ens är möjligt. Helt ovidkommande för boken dock såklart men ändå. Jag gick in ganska förutsättningslöst i läsningen och hade väl inga direkta förväntningar och jag blev nog både positivt överraskad och lite besviken.
 
Jag tyckte väldigt mycket om det höga tempot i boken och att karaktärerna är intressanta även individuellt, att det inte bara är gruppen som helhet som är intressant utan att det faktiskt finns trådar att följa hos dem även enskilt. Jag ska dock helt ärligt säga att jag inte blev helt och fullt på det klara med vem det var som gick isär och blev ihop hela tiden men det störde inte läsningen nämnvärt. Jag har alltid lite svårt att hålla isär karaktärer även om det inte alls var orimligt många att hålla i luften den här gången. Jag både gillar och inte gillar Jana som huvudperson, först tyckte jag att hon var intressant men ju längre tid som gick desto mer trött blev jag på hennes kyla och att inte ens vi som läsare fick komma under huden på henne. 
 
Jag hade lite svårt för när det nästan blev actionscener över det hela, Jana som klarar varenda motståndare utan att blinka när hon får fingrar och armar brutna. Ibland kan jag ha överseende med att det tillför spänning och att det är svårt att driva handlingen i den riktning man vill om inte huvudpersonerna är lite omänskliga men dock inte den här gången. Sedan tyckte jag att själva storyn var lite väl otrolig och jag hade svårt att köpa att det skulle ha kunnat gå så långt utan att någon märker och när det väl uppdagas ser poliserna allt annat än det som är precis framför dem. 
 
Men oavsett det jag tyckte var mindre bra med boken så var det verkligen en bok som greppade tag i en, som hade ett högt tempo och bra driv som gjorde att det var enkelt att vilja fortsätta att läsa vidare hela tiden. Jag kommer definitivt att plocka upp nästa del med Jana Berzelius!
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus