Den tysta kvinnan
 
Titel: Den tysta kvinnan
Författare: Karin Slaughter
Antal sidor: 585 (Inbunden)
ISBN: 97891 5096 1652
Publiceringsår: 2020
Serie: Will Trent #10
Originaltitel: The silent wife
Första mening: "Beckey Caterino glodde in i de mörkaste hörnen av studentkorridorens kylskåp."

Handling: En ung kvinna blir brutalt misshandlad och lämnad att dö. Polisens försök att hitta gärningsmannen misslyckas. Av en slump möter Will Trent vid ett besök i fängelset en intern som säger sig känna igen mördarens tillvägagångssätt. Överfallet är identiskt med det han själv dömdes för åtta år tidigare. Han har hela tiden hävdat att han är oskyldig och nu är det uppenbart att mördaren fortfarande går fri.

Will Trent gräver djupare i fallen och snart går det upp för honom att han måste lösa det gamla fallet först för att hitta mördaren. Nästan ett årtionde har gått - minnen har bleknat, vittnen försvunnit, bevis gått upp i rök. Utan Sara Linton, rättsläkare och Wills partner i jobbet och livet, är han chanslös. 

Omdöme: Varför har jag fått för mig att jag gillar Karin Slaughter? Gång på gång tycker jag bara att hon skriver mansgrisigt, för trots att det kanske ska läsas som "kritik" så stör det mig ändå att hon låter det ta så mycket plats. Alla kommentarer kring våldtäkter som påstås inte ha ägt rum, alla brister som görs bara för att det är kvinnor som fallit offer och alla påståenden kring hur det är att vara kvinna i den amerikanska poliskåren. Jag blir bara så trött på det och jag förstår inte varför Karin Slaughter väljer att lyfta fram det gång på gång på gång om hon nu också är så trött på det som hon påstår i efterordet. 

Däremot ska hon väl ha att den här deckaren är snyggt uppbyggd genom att den växlar mellan dåtid och nutid samtidigt som de olika fallen vävs samman till ett. Och jag gillar Will Trent med kollegor också, det gör jag. Så visst, jag gillar väl fortfarande Karin Slaughter ändå det gör jag väl. Men jag hoppas att det översätts någon bok av henne nu som kanske inte är lika uppenbart riktad mot kvinnovåld eller mansgrisigt beteende som sedan alltid ursäktas på något vis. 

Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus & Omnible

Böcker som jag tidigare har läst av Karin Slaughter: 
De vackraste
Den goda dottern
De fördärvade 
Bilder av henne 
Triptyk
 (Will Trent #1)
Fraktur (Will Trent #2)
I mörker gömd (Will Trent #3)