Skuggjägaren
 
Titel: Skuggjägaren
Författare: Camilla Grebe
Antal sidor: 426 (Inbunden)
ISBN: 97891 4623 5552
Publiceringsår: 2019
Serie: Flickorna och mörkret #4
Originaltitel: -
Första mening: "Kan ord lindra och läka?"

Handling: En februarinatt 1944 hittas en död kvinna fastspikad i golvet i Klarakvarteren i Stockholm. Trettio år senare hittas ytterligare en kvinna mördad i en sömnig Stockholmsförort. Det bisarra tillvägagångssättet är detsamma. Jakten på mördaren får ödesdigra konsekvenser för de poliser som arbetar med fallet - Britt-Marie på 1970-talet, Hanne på 1980-talet och Malin, som är verksam idag.

Omdöme: Det här är en annorlunda och riktigt bra kriminalroman! Camilla Grebe har lyckats mixa in kvinnohistoria och nutida samhällsreflektioner i en kriminalroman som dessutom är riktigt spännande att läsa. Jag kanske inte blev helt övertygad om själva mordfallen som sådana, det kändes lite märkligt att de skulle sträcka sig över så lång tid och att det inte skulle finnas några som helst ledtrådar överhuvudtaget, men samtidigt förstår jag att det ju är själva ramverket för att kunna skildra just kvinnor inom polisyrket över tid. Så jag är faktiskt lite förlåtande på den punkten för själva idén är väldigt god och den här gången tycker jag att försöket är tillräckligt bra för att passera. Det är samma sak med pekpinnarna, jag ser ju att de finns och jag noterar att de är där men de är inte så pass framträdande att de stör mig. Så som de till exempel gjorde i den tidigare delen Dvalan, där jag hade svårare att se historien bortom pekpinnarna. Det märks också i läsningen att författaren har gjort ett gediget arbete med research och det är verkligen en snyggt ihopknuten kriminalroman som man definitivt inte skriver i en handvändning. Jag är helt enkelt imponerad över hantverket och arbetet bakom boken. Lite tråkigt om det inte kommer någon fortsättning på den här serien, vilket jag har lite svårt för att se att det skulle kunna göra? Spoiler alert! Författaren gjorde ju något så ondskefullt som att ha ihjäl en av mina favoriter. 

Personligen har jag lite svårt för huvudpersonen Malin, som jag tycker är ganska tråkig? Det finns liksom inget som utmärker henne? Hur länge ska hon kunna älta sin familjesituation? Den här gången irriterar jag mig dessutom extra mycket på henne för att hon anser sig vara så väldigt lyckligt lottad med en man som är föräldraledig med deras gemensamma barn? Hon har enligt henne själv haft tur som lever i ett så jämställt förhållande samtidigt som han alltid springer ut så fort hon kommer hem och lämnar henne med allt hushållsarbete som städning och disk? Jag säger inte att hon behöver klaga men hon behöver ju heller inte lyfta sin man till skyarna. Kanske irriterade just det mig extra mycket för att det ligger nära min egen verklighet, jag vet inte. 

Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus & Omnible

Böcker som jag tidigare har läst av Camilla Grebe: 
Älskaren från huvudkontoret (Flickorna och mörkret #1)
Husdjuret (Flickorna och mörkret #2)
Dvalan (Flickorna och mörkret #3)

Böcker som jag tidigare har läst av Camilla Grebe & Åsa Träff:
Någon sorts frid (Siri Bergman #1)
Bittrare än döden (Siri Bergman #2)
Innan du dog (Siri Bergman #3)
Mannen utan hjärta (Siri Bergman #4)
Eld och djupa vatten (Siri Bergman #5)

Böcker som jag tidigare har läst av Camilla Grebe & Paul Leander Engström:
Dirigenten från St Petersburg (Moskva Noir #1)