Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem
 
Titel: Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem
Författare: Mats Strandberg
Illustratör: Sofia Falkenhem
Antal sidor: 102 (Inbunden)
ISBN: 97891 2971 2889
Publiceringsår: 2019
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 3-6 år
Första mening: "Det var den första december, och den första snön hade just börjat falla."

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.

Handling: Det är den första december, snön har just börjat falla och Ken Taur är på väg hem till kentaurernas hemliga rike för att äntligen återförenas med sin familj. Han vill så gärna hinna hem innan julafton för han vill inte fira en enda jul utan dem igen. Men vägen hem är lång och snårig, tänk om han inte hinner hem i tid? Och tänk om han inte hade varit så fruktansvärt ensam.. 

Omdöme: Jag visste att det här skulle vara bra. Hur kan det bli annat med tanke på denna fantastiska duo i form av Mats Strandberg och Sofia Falkenhem? Jag gillar att det är en lite kortare adventsbok som passar de yngsta läsarna. Formatet är stort och lyxigt med stora bilder i färg, luftig text och korta kapitel med lagom spännande cliffhangers till nästa dag. Kommer definitivt att spara den här till nästa jul då min son blir tre år, nu känns han fortfarande en aning för liten för att greppa konceptet. Med tanke på innehållet så är det nog också en fördel om man känner igen sagorna om Rödluvan, Hans & Greta och Törnrosa eftersom de spelar en så stor roll för berättelsen och innehållet i boken. Det blir en lek med sagorna, vandringssägner som blir sanna om de upprepas tillräckligt många gånger och med en så till synes enkel liten twist så kan man börja fundera över om man verkligen kan tro på allt man hör? Perfekta boken att inte bara läsa hemma med andra ord utan även i förskola och skola! 

Det finns även mycket andra bitar att plocka upp i boken. Som prinsen som pussar prinsessan fast hon inte vill, vargen som är vegetarian och vill ha mormors klänningar eller om man bör förlåta Hans & Greta trots att de åt upp häxans hus? Alla dessa partier är snyggt invävda i handlingen och det finns inga tillstymmelser till pekpinnar eller liknande utan det är verkligen en spännande, rolig och fartfylld adventsbok som dessutom som en bonus dessutom är väldigt tänkvärd. Gillar den verkligen! 

Betyg: 5/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Mats Strandberg & Sofia Falkenhem: 
Monstret i natten (Monstret Frank #1)
Monstret på cirkusen (Monstret Frank #2)
Monstret och människorna (Monstret Frank #3)

Böcker som jag tidigare har läst av Mats Strandberg: 
Hemmet
Färjan
Slutet

Böcker som jag tidigare har läst av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren: 
Cirkeln (Engelsfors-trilogin #1)
Eld (Engelsfors-trilogin #2)
Nyckeln (Engelsfors-trilogin #3)