Lever vi ett skitliv?
 
Den här boken plockade jag med mig hem från jobbet häromdagen.
Den handlar om de ungas syn och deras liv på arbetsmarknaden och hur den går mot att allt mer bli en osäker plats där man aldrig riktigt vet om man har jobb just den dagen eller om man kommer att tjäna ihop pengar till hyran den månaden. Till viss del känner jag igen mig, även om jag mest har studerat, för jag har ju jobbat mycket ströjobb och aldrig haft något fast. Däremot har jag kanske varit så pass lyckligt lottad att jag aldrig har behövt oroa mig för om pengarna ska räcka månaden ut - jag tror inte att majoriteten av ungdomarna har det så.
 
 
Månadsutvärdering - Februari
 
Böcker som lästes i februari:
E.L James - Fifty shades freed
Stephen Chbosky - Wallflower
Johanna Nilsson - Jag är den som skall komma
Lev Grossman - Magikerna
 
Varav egna: 5
Varav lånade: 1
 
Antal sidor: 2111
 
Bäcta bok: Wallflower
Sämsta bok: Fifty shades freed
 
Antal köpta böcker: 32
 
Kommentar: Det som förvånade mig mest var att jag inte alls blev så berörd av Förr eller senare exploderar jag som jag trodde att jag skulle bli, kanske hade jag för höga förväntningar efter att ha läst så många hyllningsrecensioner. Fast jag hade även läst många hyllningar om Wallflower och den visade det sig att jag älskade ändå. En trilogi i form av Fifty shades blev även utläst, vilket känns skönt för nu är den avklarad och det visade sig att den fick ett ganska bra avslut. Även den här månaden lyckades jag genomföra Månadens utmaning, vilket den här månaden innebar att läsa en klassiker i form av Stolthet och fördom. Även det är en bok som har blivit hyllad av väldigt många med rätta. Så sammanfattningsvis kan man väl säga att det här blev De hyllade böckernas månad, med blandat resultat för egen del.
 
där man bränner böcker bränner man till slut även människor - Heinrich Heine
 
Tack vare, eller på grund av, den här bloggen
så fick jag upp ögonen över vad som just nu sker i Backe i Strömsunds kommun i Ångermanland
(jag bjuder på den geografilektionen)
 
Biblioteket i Backe ska minskas till ytan för att spara pengar och därför behöver en mängd böcker rensas bort. Dessa böcker ska då brännas "för så har vi alltid gjort" enligt chefsbibliotikarien Britt-Inger Roos. Flera privatpersoner har erbjudit sig att ta hand om böckerna för att sedan skicka dem vidare men det ska alltså trots det hellre brännas.
 
Det är flera saker med den här artikeln som rör upp lite känslor hos mig och det är inte att det ska sparas in på biblioteket, som man först kanske kan tro, jag är trots allt snart utbildad ekonom och kan förstå att det ibland kan behövas sparas in även på kultur. Det som irriterar mig mest är faktiskt uttalandet "för så har vi alltid gjort". Jaha, än sen? Om privatpersoner erbjuder sig att ta era sopsäckar med vad ni verkar tycka är skräp, låt dem göra det då? Jag förstår ärligt inte problemet? Det fanns till och med en person som var villig att betala för böckerna! En person som inte kan tänka i nya banor eller anamma förändringar ska inte vara chef, tycker jag.