Husdjuret
 
Titel: Husdjuret
Författare: Camilla Grebe
Antal sidor: 492 (Inbunden)
ISBN: 97891 4623 3602
Publiceringsår: 2017
Serie: Flickorna och mörkret #2
Originaltitel: -
Första mening: "Jag höll Kennys hand hårt när vi gick genom den mörka skogen."

Recensionsexemplar från Wahlström & Widstrand.

Handling: Malin är en ung polis som blir ombedd att återvända till sin gamla hemstad för att ta sig an ett cold case-fall eftersom hon besitter lokalkännedom. Hanne är också satt på fallet men som profilerare och hon brottas samtidigt med att dölja sin hemlighet om en begynnande demens. Jake är pojken som bär på en onämnbar hemlighet men som trasslar in sig i fallet genom en slump. Tre personer med tre olika historier men med den gemensamma nämnaren att de alla nu försöker ta reda på sanningen om vad som hände den lilla flickan vid stenröset som hittades död för ett antal år sedan. 

Omdöme: Nu var det ju ett tag sedan jag läste ut den här och som vanligt så kan jag med facit i hand säga att jag borde ha skrivit recensionen med boken färskt i minnet men som så många gånger förr så kom andra saker emellan. Det jag dock kan säga nu är att boken tyvärr inte gav ett bestående intryck men att den fungerade som god underhållning i stunden. Jag tyckte ju väldigt bra om föregångaren till den här boken men blev tyvärr inte lika betagen av den här och jag tror att det beror på att karaktären Malin helt enkelt inte tilltalade mig och att jag spenderade alldeles för mycket tid med att försöka komma på om det fanns fler kopplingar till den förra boken än vissa av karaktärerna? Jag tror också att jag hade förväntat mig något lite råare innehåll med tanke på titel och omslag, kanske var det där det lite brast för mig. Det tillsammans med att jag under hela boken undrade över vad Jakes funktion som karaktär egentligen var? Med det sagt så var det ändock en väldigt spännande bok och de korta kapitlen hjälpte till att göra den till den perfekta bladvändaren. Och när Camilla Grebe släpper nytt kommer jag att stå först i kön och vilja läsa!


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Camilla Grebe:
Älskaren från huvudkontoret

Böcker som jag tidigare har läst av Camilla Grebe & Åsa Träff:
Någon sorts frid (Siri Bergman #1)
Bittrare än döden (Siri Bergman #2)
Innan du dog (Siri Bergman #3)
Mannen utan hjärta (Siri Bergman #4)
Eld och djupa vatten (Siri Bergman #5)

Böcker som jag tidigare har läst av Camilla Grebe & Paul Leander Engström:
Dirigenten från St Petersburg (Moskva Noir #1) 
Augustprisnomineringar 2017


Augustprisnomineringarna är här! Mycket mer spännande än nobelpriset tycker jag. Som vanligt känns några val självklara medan andra är lite mer överraskande.

Årets svenska skönlitterära fackbok
De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, Johannes Anyuru, Norstedts
Sidonie & Nathalie. Från Limhamn till Lofoten, Sigrid Combüchen, Norstedts
Hastigheten, Jörgen Gassilewski, Albert Bonniers Förlag
Just nu är jag här, Isabelle Ståhl, Natur & Kultur
Rosor skador, Jenny Tunedal, Wahlström & Widstrand
I en skog av sumak, Klas Östergren, Natur & Kultur

Jag har inte läst någon av dessa men Just nu är jag här har jag faktiskt varit lite nyfiken på. Och De kommer drunkna i sina mödrars tårar skulle jag kunna tänka mig att läsa enbart på grund av oerhört fin titel. 

Årets svenska fackbok
Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström, Fatima Bremmer, Forum
Frågor jag fått om Förintelsen, Hédi Fried, Natur & Kultur
Brandvakten, Sven Olov Karlsson, Natur & Kultur
Nära fåglar, Roine Magnusson, Mats Ottosson, Åsa Ottosson, Bonnier Fakta
Den nya dagen gryr. Karin Boyes författarliv, Johan Svedjedal, Wahlström & Widstrand
Är vi framme snart? Drömmen om Europas förenta stater, Per Wirtén, Albert Bonniers Förlag 

Här har jag faktiskt skummat igenom Frågor jag har fått om förintelsen men jag kan inte säga att jag har läst den. Boken om Karin Boye var kanske annars den mest självklara tippningen för i år så omtalad och omskriven som den har varit? 

Årets svenska barn- och ungdsombok
Om dagen tar slut, Lisa Hyder och Per Gustavsson, Opal
Fågeln i mig flyger vart den vill, Sara Lundberg, Mirando Bok 
Anrop från inre rymden, Elin Nilsson, Alfabeta
För att väcka hon som drömmer, Johanna Nilsson, Rabén & Sjögren
Den förskräckliga historien om Lilla Hon, Lena Ollmark och Per Gustavsson, Lilla Piratförlaget
Dumma teckning!, Johanna Thydell och Emma Adbåge, Alfabeta

Ja, Anrop från inre rymden är verkligen en bok som förtjänar sin nominering! Dumma teckning och För att väcka hon som drömmer har jag inte hunnit läsa än, vilket är lite underligt med tanke på att de författarna brukar stå högt i kurs hos mig. Kul att Per Gustavsson är dubbelnominerad också, även om jag inte är överförtjust i någon av böckerna. Den förskräckliga historien om Lilla Hon känns som en oväntad nominering och Om dagen tar slut tyckte jag kändes lite torr i språket. Men om de böckerna inte var vad jag hade väntat mig så känns inte Fågeln i mig flyger vart den vill särskilt oväntad, den har säkert stor potential att vinna. 

 
 
The hate u give
 
Titel: The hate u give
Författare: Angie Thomas
Antal sidor: 447 (Häftad) 
ISBN: 97891 2715 0287
Publiceringsår: 2017
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Jag borde inte ha följt med på den här festen."

Recensionsexemplar från Natur & Kultur.

Handling: Starr Carter är sexton år och lever i två olika världar, hon bor tillsammans med sin familj i den fattiga förorten men går på en fin privatskola inne i stan. En kväll när hon har varit på fest och sitter i en bil med sin barndomsvän Khalil blir hon vittne till hur han blir skjuten helt oprovocerat av en polis. Efter det är det många som tycker till om hur Starr borde reagera och agera. Det finns de som vill att hon ska vittna och stå upp för Khalil medan det finns andra som helst tystar ner det som hände. Oavsett vilket val hon gör kommer det att få konsekvenser för människorna som hon har vuxit upp med. 

Omdöme: Jag kanske läste den här boken under en oförtjänt tid, för jag blev inte alls så golvad av boken som jag hade föreställt mig att jag skulle eller borde bli efter att ha läst några recensioner om den. Jag har ju haft något av en lässvacka, vilket tydligt gick att se på förra månadens sammanfattning, och så går jag och börjar på den här boken. Den kanske helt enkelt hade tjänat på att jag hade läst den mer sammanhängande och med mer inlevelse, inte med hjärnan påkopplad på andra tankar. Rent objektivt kan jag ju se att det är en bra och framförallt viktig bok som tar upp ett ämne som i alla fall inte jag är tillräckligt påläst kring men min känsla blir dock ändå lite platt. Kanske ville jag helt enkelt gilla den för mycket. 

Många har kommenterat översättningen av boken i sina recensioner men jag måste säga att jag aldrig tänkte på översättningen överhuvudtaget och det måste väl ändå vara ett väldigt bra betyg? Anledningen till att boken kan upplevas som svår att översätta är för att det förekommer en hel del svordomar och slang men jag tycker att Amanda Svensson som har översatt boken har gjort en snygg avvägning kring vilka uttryck som går att översätta och vilka som lika gärna kan stå kvar på originalspråk. Jag tycker att man hellre behåller de engelska uttrycken än översätter det så att det låter krystat, men eftersom jag aldrig tänkte på det under läsningen så måste ju helheten ha känts väldigt naturlig. 

Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus