Veckans topplista - Danmark

Hittills har jag försökt hitta böcker i min egen bokhylla som matchar veckans tema i topplistan men den här gången gick jag bet i och med att temat är Danmark och det enda jag kunde hitta var såklart Jussi Adler-Olsen. Men när jag har surfat runt på andra topplistor så har jag nu insett att det faktiskt finns några böcker från Danmark som jag skulle vilja läsa! Så här är ett litet ihopkok till topplista med tema Danmark:

1. Jussi Adler-Olsen
Känns given på många andras topplistor och så även på min. Fast här är det i egenskap av att jag äger några böcker och inte för att jag tycker att de är uppseendeväckande bra.

2. Ane Riel - Kåda
Efter att ha sett den här boken på minst två topplistor så reserverade jag den på biblioteket direkt. Utnämnd till årets bästa översatta deckare 2017? Och har helt gått mig förbi. Blir det ändring på nu.

3. Sara Blaedel
Jag har inte läst något av henne men det känns som om hon skulle kunna vara min typ av författare? Eller?

4. Josefine Klougart - En av oss sover
Den här var jag väldigt nyfiken på när den kom ut men sedan liksom föll den i glömska. Det blir ju tyvärr så med många böcker, skulle ju inte gå att hinna läsa alla som man blir nyfiken på.

5. Peter Høeg - Fröken Smillas känsla för snö
Den här såg jag också var frekvent återkommande hos andra bokbloggar och det verkar vara en bok som man borde ha läst? 
Döden är inget skämt
 
Titel: Döden är inget skämt
Författare: Karl Modig
Antal sidor: 217 (Flexband)
ISBN: 97891 8827 9613
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening:  "Den första ledtråden är lukten."

Recensionsexemplar från Lilla Piratförlaget.

Handling: Josef är nitton år och bor i en lägenhet tillsammans med sina syskon Natascha och Alexander. Fast nu är det bara Josef och Natascha kvar. Josef kastar sig fram och tillbaka mellan fester, ölhak och stand-up till att tvingas ta hand om sin syster, sörja sin storebror och försöka reda ut jobbet som resurs i skolan. Sakta börjar han ta in det som har hänt, trots att han hela tiden försöker skämta bort det. 


Omdöme: Jag ska erkänna att jag är avundsjuk på författaren Karl Modig, han är fyra år yngre än mig och har hittills fått två böcker publicerade. Många fler kommer det att bli, det är jag alldeles säker på! Dessutom står det på bokens författarporträtt att han förbereder sig för sin stand-up debut, något som jag inte skulle utsätta mig för om jag så fick alla pengar i världen. Men jag avundas de personer som vågar. Som sagt är jag säker på att vi kommer att kunna läsa mer böcker av Karl Modig framöver, om han har fler berättelser inom sig, för han skriver riktigt bra och igenkännande. Nu är inte jag en nittonårig kille men jag har en gång varit en nittonårig tjej för inte alltför länge sedan och jag kan se mitt liv i huvudpersonen Josef Koroljovs liv. Jag gillar det.

Det är inte en bok som jag skrattar högt åt, även om jag tror att den på sina ställen försöker att vara lite rolig - men det är svårt med humor i böcker tycker jag så jag förlåter den för det. Dess största styrka tycker jag är just att det är så på pricken rätt med livet, karaktärerna, tankarna och allt det som finns runtomrking en när man är nitton. Det märks att det inte var alltför länge sedan författaren var där själv och det är en bra grej tror jag. Språket flyter ledigt och jag som brukar rysa lite när författare ska försöka skriva trovärdiga ungdomsdialoger tänker inte på det en enda gång i den här boken, även där känns det som om det är på riktigt med andra ord. 

Det enda som gör att jag inte tycker att boken blir en fullpoängare är att handlingen känns lite tunn. Det mesta handlar om att Josefs storebror har tagit livet av sig men när jag har läst klart boken är det som om det inte har hänt något alls? Det är som att jag har fått ta del av en sekvens ur Josefs liv som kommer att fortsätta när jag har slagit igen boken och sidorna är slut, det känns som om hans historia kommer att fortsätta utan mig och jag kommer aldrig att få veta hur det går. Jag antar att det både är bra och dåligt. Det är väldigt få gånger som jag verkligen har känt att en karaktär lever vidare på det sättet, utanför boken, men samtidigt tycker jag att jag saknar den där klassiska kurvan med början, mittparti och slut. För boken känns liksom inte slut?


Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus


Fynd i brevlådan

Igår började ju måndagen som sagt med regn som sedan fortsattes av snöblandat regn som sedan övergick i snö, om ni ville ha en utförlig väderleksrapport. Det jag ville ha sagt med det var egentligen att dagen helt enkelt inte kantades av solsken, desto roligare att då hitta två nya böcker i brevlådan! Ni får ursäkta att det kommer att bli en hel del barnböcker på bloggen framöver men det blir ju lite så när livet ändrar riktning. Jag ska försöka att blanda upp det med annan litteratur så gott jag kan. 

De här två böckerna kommer att komma upp som recensioner senare i veckan så håll utkik om ni är intresserade!