Uppståndelsen
 
Titel: Uppståndelsen
Författare: Dan Buthler & Dag Öhrlund
Antal sidor: 274 (E-bok)
ISBN: 97891 7461 9614
Publiceringsår: 2017
Serie: Christopher Silfverbielke #8 & Jacob Colt #12
Originaltitel: -
Första mening: "Christopher Silfverbielke vaknade och sträckte på sig."

Handling: Christopher Silfverbielke har flytt landet och åkt till Thailand efter att ha förlorat hela sin förmögenhet. För att fortsätta kunna leva ett liv i lyx och flärd umgås han med änkan Mary Jo Chaplain som han även planerar att ärva genom giftermål. 

Omdöme: Jag fortsätter tycka att den här serien borde vara avslutad men ändå fortsätter jag att läsa den av någon underlig anledning. Men den här måste vara den sista boken för mig för nu är till och med mitt tålamod slut och det är inte alls värt tiden. Egentligen är inte mitt största problem med boken att karaktärerna är så oerhört orealistiska och att det inte finns ett uns av mänsklighet i dem eller att hela tonen i boken är både rasistisk och sexistisk. Mitt största problem är att författarna inte ens orkar skriva en riktig handling. Jag läste den som e-bok och trodde helt ärligt att det var något fel på den när den helt plötsligt bara slutade mitt i handlingen, boken är bara en transportsträcka till nästa bok.

Det jag hoppas på genom hela boken är att Christopher Silfverbielke någon gång inte ska få allt han vill ha serverat på ett silverfat och jag undrar hela tiden var Jacob Colt, hans svurna fiende, är någonstans. Han dyker så småningom upp men först på de allra sista sidorna och hoppet lever därmed fortfarande om att rättvisa kan skipas. 


Betyg: 1/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Dan Buthler & Dag Öhrlund:
Mord.net (Jacob Colt #1)
En nästan vanlig man (Jacob Colt #2) (Christopher Silfverbielke #1)
Förlåt min vrede (Jacob Colt #3) 
Grannen (Jacob Colt #5) (Christopher Silfverbielke #2)
Återvändaren (Jacob Colt #7) (Christopher Silfverbielke #3)
Uppgörelsen (Jacob Colt #8) (Christopher Silfverbielke #4)
Erövraren (Jacob Colt #9) (Christopher Silfverbielke #5)
Hämnaren (Jacob Colt #10) Christopher Silfverbielke #6)
Motvind (Jacob Colt #11) Christopher Silfverbielke #7)
Vakuum
 
Titel: Vakuum
Författare: Mia Öström
Antal sidor: 208 (Inbunden)
ISBN: 97891 8827 9408
Publiceringsår: 2017
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Johan. För några veckor sedan hittade jag lappen."

Recensionsexemplar från Lilla Piratförlaget.

Handling: Det är snart ett år sedan Jonnas storebror Johan tog sitt liv och enligt alla runtomkring är det tydligen dags att gå vidare nu, dags att börja leva igen. Vad nu det betyder. Jonna känner som om hon går runt mitt i ingenting, svävar fritt, befinner sig i ett vakuum. Men så en dag hittar hon en lapp från Johan och så en till och så en till och så är det som om hennes liv plötsligt har fått en riktning igen. Hon måste veta vad det är som Johan har velat visa henne och genom att följa lapparna kommer hon allt närmre. 

Omdöme: Jag skulle beskriva känslan som jag fick av den här boken som sparsmakad och fin, det finns inte ett ord för mycket känns det som och författaren har verkligen lyckats ta fasta på en stämning som sedan håller genom hela boken. Trots dess tunga ämne är den ändå lättsam att ta sig igenom och det tar inte lång tid att läsa ut den. Det förvånar mig ändå lite med tanke på att det är så mycket känslor som får ta plats och så lite handling, det brukar annars göra så att boken kan sakna driv. Det är verkligen ingen bladvändare i den bemärkelsen men det finns fortfarande något i språket som gör det enkelt att läsa vidare. Jag kan inte peka exakt på vad det är men det är mer språket än handlingen som griper tag i mig. För mig kommer dock aldrig texten så pass nära att den kryper under huden och berör. Helt klart en bok som är väl värd att läsa! 

Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Mia Öström:
Skuggsommar

Ibland mår jag inte så bra
 
Titel: Ibland mår jag inte så bra
Författare: Therése Lindgren
Antal sidor: 139 (Inbunden)
ISBN: 97891 3714 9011
Publiceringsår: 2016
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Genom de nedvevade rutorna hörs deras skrik redan innan bilen kommit över krönet och man kan se dem."

Handling: Therése Lindgren är Sveriges största kvinnliga youtuber men det här är inte historien om hur hon blev det. I den här boken fördjupar hon sig mer i sin bakgrund och försöker reda ut varför hon ibland inte mår så bra. Hon berättar om sin egen psykiska ohälsa men blandar också upp det med fakta om vad psykisk ohälsa faktiskt är. Hur känns panikångest? Vad händer när man söker hjälp? Hur kan någon som är så framgångsrik samtidigt må så dåligt?  

Omdöme: Jag har sett otaliga av Therése Lindgrens videor på Youtube och det jag har sett har jag gillat väldigt mycket, jag tror att en del av det kan bero på att hon bara är ett par år äldre än mig och därför blir ju också igenkänningsfaktorn ofta väldigt hög. Jag gillar henne så pass mycket att jag till och med gick och köpte hennes bok, sedan kom det dock att dröja en bra stund innan jag väl läste den och jag tror att lite har att göra med att jag visste redan på förhand att jag kanske inte skulle gilla den sådär jättemycket och därför sköt upp besvikelsen. Men nu har jag i alla fall läst den och det tog inte särskilt lång tid, det är en väldigt lättläst bok med ett bra driv som gör att det hela tiden är enkelt att läsa vidare. Följer man hennes youtubekanal, som jag råkar göra, så kommer inte boken med något nytt. Så fast att jag inte har läst boken tidigare så känns det ändå som att jag har gjort det, vilket faktiskt förstör läsupplevelsen lite. 

Men jag tycker ändå att boken fyller sin funktion och jag tror att Therése kommer att få många unga tjejer att läsa mer om psykisk ohälsa och dessutom stärka dem i sig själva. Jag tänker att hon blir som en storasyster, en förebild och efter alla lån på biblioteket där jag jobbar så vet jag att hon har en väldigt bred målgrupp som ser upp till henne. Innehållet är som sagt framställt på ett lättläst sätt och Therése blandar fakta om psykisk ohälsa med egna erfarenheter. De två delarna är dessutom snyggt invävda i varandra och balansen mellan de båda är bra avvägd. Det enda jag hade önskat är kanske att boken hade varit lite maffigare i sitt innehåll och att den hade bidragit med något nytt om antingen Therése Lindgren som Youtubefenomen eller som privatperson. 


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus