En liten hög med nya böcker..

Häromdagen fick jag hem ett litet paket med böcket, med betoning på litet för det hade nästan kunnat få plats i brevinkastet. Ingen är mer förvånad än jag. Men jag hade haft dem i varukorgen ett bra tag och så har jag tänkt att jag ska sluta köpa så mycket böcker och istället låna mer så då fick det här liksom bli lite av ett sista köp. Fast det finns en bok som jag nog ska köpa trots köpstopp, jag skulle bara vilja bläddra lite i den och se hur den ser ut inuti först. Så jag ska faktiskt försöka se om jag kan hitta den i en bokhandel, en riktig sådan med dörr! 

 
Måndagens Movie: Pitch Perfect
 
Titel: Pitch perfect
Premiär: 8 feb 2013 (Sv)
Längd: 112 min
Genre: Comedy, Music, Romance
Medverkande: Anna Kendrick, Brittany Snow, Rebel Wilson
Betyg på Imdb: 7,2
Länk till Imdb

Handling: Beca som är nybliven student på Barden University går med i en a capella-grupp eftersom hennes pappa tror att det vore bra för henne att uppleva college på riktigt innan hon bestämmer sig för att hoppa av och satsa på att bli DJ i Los Angeles. Det visar sig snabbt att Beca inte bara kan sjunga utan att hon också är precis en sådan person som gruppen behöver för att lyfta sitt nummer och kunna vinna den stora Finalen. Alla i gruppen är dock inte helt nöjda med Becas deltagande.

Omdöme: Jag ville ha en lättsmält collegefilm och det var precis vad det här var. Det är definitivt inte en film som man kommer att minnas under lång tid framöver, som sätter några djupa spår eller som seglar upp på listan som ny favorit men det är underhållning för stunden och ibland är det bra nog. Visst blir det stundtals lite tjatigt med de stereotypa karaktärerna och det förutsägbara innehållet men man vet ju i alla fall vad man får redan från början och filmen utger sig heller aldrig för att försöka vara något annat än vad den är. Jag gillar huvudpersonen Beca och tack vare karaktären Fat Amy som motpol blir det en bra dynamik. 


Sanningar om maneter

Titel: Sanningar om maneter
Författare: Ali Benjamin
Antal sidor: 294 (Kartonnage)
ISBN: 97891 8827 9507
Publiceringsår: 2017 (Original: 2015)
Serie: -
Originaltitel: The thing about jellyfish
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Om man tittar tillräckligt länge på en manet ser den till slut ut som ett bultande hjärta."

Handling: Suzys bästa vän Franny drunknade under en simtur på sommarlovet, hennes hjärta hann bara slå fyrahundratolv miljoner slag och hon blev bara tolv år. Men Franny var en jätteduktig simmare och sådana kan väl inte bara drunkna, eller? Suzy är övertygad om att det var en dödlig manet som brände henne och hon bestämmer sig för att bevisa det.

Omdöme: Jag gillar den här boken även om det tar en stund för mig att komma in i den ordentligt. Jag skulle dock kanske sätta en lite högre ålder på målgruppen för den är inte helt lätt att ta till sig och annars tycker jag att den kräver en ganska van läsare. Det är ingen fartfylld bok utan istället präglas den framförallt av sorg och Suzys sätt att hantera sin bästa väns bortgång. Boken pendlar mellan nutid och tillbakablickar till när Franny fortfarande levde och vi får veta att det hela inte slutade alltför bra mellan de två vännerna. Boken är också full med fakta om maneter som sprängs in i texten på ett snyggt sätt, jag blir till och med lite intresserad av att veta ännu mer om maneter efter att ha läst den här boken och det är väl ändå ett gott betyg. Men som sagt så tycker jag att texten saknar lite flyt och jag tycker att det är lite synd att vi inte får chansen att lära känna karaktärerna bättre. Suzy verkar vara en intressant person men hon får stå tillbaka för att utrymme ska ges åt forskningen om maneter. På sätt och vis känns det konstigt att jag har läst nästan 300 sidor och när boken är slut känner jag att jag fortfarande inte vet vem Suzy riktigt är. Det kan också ha att göra med att hon slutar prata när Franny dör och det gör att vi inte får lära känna henne genom samtal med andra. Jag vet inte riktigt. Samtidigt är det väl skönt att vi inte blir skrivna på näsan om hur hon är utan att ledtrådarna ges i form av hennes agerande och andra människors reaktion. Hur som helst en bra bok men som jag kanske kommer att ha lite svårt att tipsa vidare om.


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus