Månadsutvärdering - Juni
 
 
 
Böcker som lästes i juni:
Alex Gino - George
Petrus Dahlin - Spöknät
Nora Roberts - På slaget tolv
Kristina Ohlsson - Mios blues
Dasha Tolstikova - Mitt år av längtan
Christine Lundgren - Jag lever, tror jag
Magnus Nordin - Hemsökta
Per Nilsson - Som hund som katt
Roxane Gay - Bad feminist
Barbro Lindgren - Jättehemligt
 
Varav egna: 6
Varav lånade: 6
 
Bästa boken: Som hund som katt
Sämsta boken: Jag lever, tror jag
 
Antal köpta: 18
 
Kommentar: Att jag har blivit usel på att recensera böckerna jag läser märks ju tydligt. Någon vidare motivation till det har jag inte heller i dagsläget, även om det är bra för det egna minnet! och nu börjar vi gå mot sommar och det känns ännu längre bort. För något år sedan tog jag faktiskt sommaruppehåll från bloggen, det är kanske något som tåls att tänka på igen. För att liksom få tillbaka gnistan. För att det ska bli roligt.
 
Filmer som recenserades i juni:
-
 
Ej recenserade på bloggen:
Per Lange - Bennys hemliga rapporter
Grethe Rottböll - Vulkanen och kalven som Po räddade
Kjell Thorsson - Hitta nallen
Viveca Sjögren - Den andra mamman
Ulf Stark - Elmer kock
Mia Nilsson - Hugo: Äntligen semester
Emelie Andrén - Nisse och Nora säger förlåt
Katrin Wiehle - Min trädgård
Lasse Anrell - Vi och dom andra
Stephanie Blake - Inte simhallen!
Stina Wirsén - Död
 
 
 
 
 
 
 
George
 
Titel: George
Författare: Alex Gino
Antal sidor: 188 (Inbunden)
ISBN: 97891 8770 7391
Publiceringsår: 2016 (Original: 2015)
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "George tog fram en husnyckel avvitmetall ur den minsta fickan i en stor röd ryggsäck."
 
Handling: George går i trean och när deras klass ska spela upp en skolpjäs vet hon bestämt att hon vill spela huvudrollen Charlotte. Det enda problemet är att när folk tittar på George så ser de en kille, även om George vet att hon är en flicka, och killar får inte provspela för rollen som Charlotte. Tillsammans med sin bästa kompis Kelly kommer George på en plan som ska visa omgivningen vem hon är på riktigt samtidigt som hon spelar huvudrollen som Charlotte.
 
 
Omdöme: Jag hade förväntat mig mer av den här boken, mycket mer, förmodligen bidrog mina lite för högt ställda förväntningar till att det faktiskt blev en läsupplevelse fylld av lite besvikelse. Boken kändes så saklig, huvudpersonen George framställdes som platt och stel på något sätt och boken framkallade ingen som helst känsla hos mig. Jag tror att den pedagogiska tanken tog överhanden lite och att själva berättelsen tyvärr hamnade i skymundan. Det är ett viktigt perspektiv att belysa och jag tycker att den fyller ett tomrum i utgivningen men för den sakens skulle tycker jag inte att det behöver tummas på själva läsupplevelsen. Det är möjligt att jag läser med för vuxna ögon och att barn i rätt målgrupp finner boken helt annorlunda, de kanske inte mer fokuserar på själva händelseförloppet än på stämningen i boken.
 
Jag tycker annars att den kändes realistisk och jag är glad att det finns karaktärer som både accepterar direkt men som också har lite svårare att ta in sanningen, för så är det fortfarande och att måla upp allt i rosa tjänar ingen på. Georges mamma har lite svårt att acceptera sitt barns identitet till en början medan kompisen Kelly nästan direkt tar sig an den nya situationen och ser inga som helst problem med att kalla sin bästa vän för Melissa istället för George. Och det känns trovärdigt, att barn har lättare att ta in nya perspektiv och förändra sitt förhållningssätt än vad vuxna har. 
 
Den här boken kommer att hjälpa många barn genom att visa att de inte är ensamma. Den kommer att hjälpa många barn att förstå bättre och den kommer att hjälpa många barn att se ur andra perspektiv. För mig som vuxen tycker jag att den tydligt visar hur vuxenvärlden så ofta delar in i tjejer och killar i olika grupper, när det inte ens behövs! Ibland sker det kanske omedvetet men så enkelt det vore att bara försöka bryta traditionen. Jag tycker att det är en viktig bok och jag tycker att det är bra att den finns men jag saknar kanske berättelsemagin lite.
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
Första dansen
 
 
Titel: Första dansen
Författare: Bente Pedersen
Antal sidor: 224 (Inbunden)
ISBN: 97891 7713 0406
Publiceringsår: 2007
Serie: Tre systrar #1
Originaltitel: Første dans
Första mening: "Det var för ljust."
 
Handling: Ingrid och Stina är 18 år och nästan som systrar och år 1873 befinner de sig i Måsälvsdalen för att tillsammans med alla andra ta emot kung Oscar II. På kvällen vankas det sedan dans och både Ingrid och Stina närvarar tillsammans med Ingrids bror som är där för att lite se till så att inget händer de båda flickorna. Där på dansen träffar Ingrid en man som heter Aron, en mörk främling som tar hennes hjärta med storm. Kommer de att ses igen efter den där kvällen? Eller var hon bara en i mängden för honom? 
 
 
Omdöme: Det här är en sådan serie som vi brukar skämta om på jobbet. Det är en norsk serie som består av ungefär hundratusen delar och som alla tanter vill läsa. Det finns flera sådana här norska serier och Tre systrar är en av dessa. För att få veta varför alla tanter vill läsa den här serien så kände jag mig faktiskt lite tvungen att läsa första delen, bara för att se hur och vad det var. Det visade sig vara ungefär vad jag hade förväntat mig. Det är väldigt lättläst och lättsmält och det är inte alls svårt att hänga med i varken handling eller karaktärer. Boken utspelar sig under slutet av 1800-talet i Norge och jag kan inte påstå att jag har mycket referenser att hänga upp mig på angående om hur livet var där då men det går lätt att följa med ändå. 
 
Själva boken är dock inte mycket att hänga i julgranen, varken språkligt eller innehållsmässigt och karaktärerna ska vi inte prata om. Karaktärerna saknar djup och Ingrid blir inte mer än den där 18-åringen som trånar efter Aron. Vad vill hon i livet? Vad är hennes drömmar? Vad tycker hon egentligen? Aron vet jag inte heller riktigt hur jag ska tolka, han är riddaren på den vita springaren som ska rädda Ingrid från hennes fruktansvärt tråkiga liv hemma på gården men han blir heller inte mer mänsklig än så. Han är kär i Ingrid och det är ungefär hans uppgift i boken. Det blir helt enkelt lite för platt.
 
Men författaren ska dock ha att hon vet hur man lurar in läsaren i en serie. Första kapitlet inleds med att tre kvinnor gör sig av med ett lik, sedan nämns knappt detta igen under hela boken. Hela den tråden lämnas alltså för en annan bok att plocka upp. Boken avslutas såklart också på ett sätt som ska locka läsaren att läsa mer, att vilja veta hur det ska gå för Ingrid och Aron. Om jag har gått på det? Både ja och nej. Ni vet ju hur mycket jag hatar att lämna serier ofärdiga men just den här serien är väl uppe i ett sextiotal delar vid det här laget och jag känner mig lite osäker inför om jag verkligen vill lägga den tiden på något som jag vet att jag inte kommer att gilla. Visst, böckerna tar inte så lång tid i anspråk och om jag ska vara ärlig så skumläste jag den här boken ganska rejält så mitt bristande intresse inför den kan helt enkelt ha berott på det!
 
 
Betyg: 1/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon