Arton grader minus
 
Titel: Arton grader minus
Författare: Stefan Ahnhem
Antal sidor: 536 (Pocket)
ISBN: 97891 7503 6700
Publiceringsår: 2017 (Original: 2016)
Serie: Fabian Risk #3
Originaltitel: -
Första mening: "Klockan hade hunnit en bit över midnatt när taxin saktade in och stannade utanför huset."

Handling: Det är nästan två år sedan händelserna i Offer utan ansikte utspelade sig och på polisstationen har det varit väldigt lugnt sedan dess. Men när sedan en man kör ut över kajkanten och utredningen visar att han omöjligt kunde ha kört bilen ensam eftersom han har varit nedfrusen i nästan två månader känner alla att det äntligen händer något. Fabian Risk och hans team ställs mot en iskall mördare som inte drar sig för att göra någonting för pengar. Samtidigt kämpar Dunja Hougaard med att få tillbaka sin status inom polisväsendet och när hon upptäcker filmer på Internet som visar ungdomar som brutalt misshandlar hemlösa drar hon igång en utredning på egen hand, en utredning som kryper allt närmare Fabian Risk.

Omdöme: Jag förstår ju någonstans att den här boken inte kan uppfattas som trovärdig och att det egentligen borde vara svårt att fängslas av den när allt ter sig så osannolikt men drivet vinner över logiken för det här är en bok som i alla fall jag har svårt att lägga ifrån mig. Jag kan inte peka på exakt vad det är som gör att jag hela tiden vill vända blad för egentligen är jag fortfarande inte överförtjust i någon av karaktärerna och jag vill mest säga åt Fabian Risk att strunta i att försöka lappa ihop familjen och helt gå in i sin yrkesroll, eftersom det är där allt händer. Men om jag ska vara helt ärlig så beror nog min läshastighet på att allt just är så osannolikt och så spännande, att det inte är en helt "vanlig" mördare utan att allt liksom är lite mer. Jag gillar ju att läsa om de där seriemördarna som liksom inte är mänskliga, som drivs av något annat och där egentligen vad som helst kan hända. Ibland kan vissa deckare bli lite självklara, att det sker ett mord och sedan en jakt på en mördare och sedan tar polisen fast mördaren. Men här är ingenting säkert. Jag är inte säker på att polisen ska ta fast mördaren, inte heller att alla i teamet kommer att överleva eller att boken verkligen slutar vid sista sidan. Med andra ord känns det hela tiden som om boken balanserar på en skör tråd och att vad som helst kan hända, lite som JJo Nesbø som jag såg att jag jämförde Stefan Ahnhem med i min förra recension. Mina tankar går också lite till Lars Kepler även om den här boken inte alls är lika mycket "James Bond-aktig där huvudpersonen eller mördaren kan överleva precis vad som helst. 

Jag är med andra ord väldigt förtjust i böckerna om Fabian Risk och ser fram emot att läsa fortsättningen. Jag tycker faktiskt att den här serien är den mest bläddervänligaste deckaren på marknaden just nu, baserad på vad jag har läst såklart. Vill man ha mycket av det mesta tycker jag att man gott kan plocka upp den här. Den känns ju dock lite tjock innan man plockar upp den men tack vare korta kapitel och ett ovanligt högt driv så går den snabbt att ta sig igenom. 


Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Stefan Ahnhem:
Offer utan ansikte (Fabian Risk #1)
Den nionde graven (Fabian Risk #2)


Själarnas bok

Titel: Själarnas bok
Författare: James Oswald
Antal sidor: 367 (Inbunden)
ISBN: 97891 7645 3001
Publiceringsår: 2015 (Original: 2012)
Serie: Kommissarie McLean #2
Originaltitel: The book of souls
Första mening: "Gatorna är tomma."

Handling: Det är tio år sedan Tony McLean tog fast Donald Anderson aka "julmördaren" och nu har han blivit mördad i fängelset. Tony åker på hans begravning för att få ett avslut men inte långt senare hittas det första liket och det går inte att blunda för att tillvägagångssättet är närmare identiskt med julmördarens. Var det verkligen Donald Anderson som begravdes? Eller har de att göra med en copycat? Eller kan det vara så att Tony McLean satte dit fel man förra gången? 

Omdöme: Jag tyckte ju inte så värst bra om den första delen i den här serien på grund av de övernaturliga inslagen och tänkte inte ens läsa fortsättningen men när jag fick två minuter för att gå in på biblioteket och hämta en bok eftersom alla jag hade tagit med mig var slut så var det här den första jag såg och så tänkte jag att det får gå. Vilken tur att jag gjorde det för jag hade fel! Jag gillade den här mycket bättre än den första delen för här tycker jag inte att det övernaturliga tar överhand och om man vill, som jag gjorde, så behöver man inte ta det snacket på allvar utan jag såg det mest som en bipassage och gick på kriminalkommissariens spår och såg en naturlig förklaring till morden och det inträffade. 

Dock minns jag inte så mycket av den förra boken, minns inte ens att Tony McLeans fästmö blev offer för seriemördaren? Men det fungerade som sagt bra ändå och det kanske egentligen mest var till min fördel eftersom jag inte tyckte så bra om den förra boken. 

Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av James Oswald: 
Flickoffret (Kommissarie McLean #1)

Tala är guld


Titel: Tala är guld - de sa allt till varann utom det allra viktigaste
Författare: Cammie McGovern
Antal sidor: 274 (Storpocket)
ISBN: 97891 9826 1066
Publiceringsår: 2016 (Original: 2014)
Serie: -
Originaltitel: Amy & Matthew
Första mening: "Ej ivägskickat mejl hittat i Amys dator på sjukhuset: Du ville ha hela historien men du fattar inte - det är omöjligt att berätta hela historien."

Handling: Amy är född med cerebral pares och kan inte tala utan en dator eller gå utan en rollator. Hon har genom hela sin skolgång haft en assistent vid sin sida men när hon ska börja sista året på High school bestämmer hon sig för att istället anställa elevassistenter för att hjälpa henne mellan lektionerna och på så sätt komma närmare sina jämnåriga och förhoppningsvis få vänner. En av de som söker och får jobbet är Matthew och de båda inleder en vänskap som snart ska komma att bottna i allt djupare känslor. Men Matthew har sina egna problem och lider av svåra tvångstankar vilka gör att han måste knacka i skåpsluckor och tvätta händerna alldeles för ofta. Men när han är med Amy tystnar rösten i huvudet och han får äntligen något annat att tänka på. Deras relation blir dock lidande när ingen av dem vågar säga vad de egentligen känner för den andra.

Omdöme: Jag tyckte väldigt mycket om den här boken som hade ett lätt och ledigt språk som gjorde att den hela tiden flöt på och gjorde det lätt att vända sida. Det var enkelt att hålla isär de båda karaktärerna eftersom författaren hade lyckats med att skapa olika röster åt dem båda, även om jag antar att det hjälpte att allt som Amy sa var skrivet i versaler. Det allra finaste med boken är att den handlar om två ungdomar som har precis samma tankar och känslor som alla andra i den åldern, men att de samtidigt måste brottas med fördomar från andra och den egna kroppen som inte gör som de vill. För även om de har olika svårigheter så har de ändå mycket gemensamt. Sedan kan jag tycka att det blev lite för mycket invecklingar och drama på en och samma gång och särskilt den sista biten tycker jag kanske var lite överdrivet mycket. 

Jämförelsen med Rainbow Rowell och John Green kan jag också tycka är lite väl mycket säljknep för jag får inte alls samma vibbar från karaktärerna som jag får från de båda andra författarna. Jag gillar helt enkelt inte Matthew och Amy på samma sätt, eventuellt Matthew lite mer än Amy som jag tycker är lite väl hård och självisk i sitt sätt att "behandla" Matthews tvångssyndrom. Men även om jag hade lite svårt för de båda karaktärerna och situationen som de genomgick på slutet så gillar jag ändå att boken aldrig blir förutsägbar, vi vet inte var det kommer att sluta och när den väl gör det så är vi egentligen mitt i händelserna mellan Matthew och Amy fortfarande och vad som sker i framtiden är fortfarande ovisst.
  

Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus