Lilla Berlin: Leva life
Titel: Lilla Berlin - Leva life
Författare: Ellen Ekman
Antal sidor: 157 (Häftad)
ISBN: 97891 8650 9507
Publiceringsår: 201
5
Serie: Lilla Berlin #3
Originaltitel: -
Första mening: -

Handling: Vi får fortsätta att följa storstadskaraktärerna i Lilla Berlin under 2010-talet där de brottas med samtidens bekymmer i form av till exempel hur man får till den perfekta bilden, hur man hittar en maskeradkostym som inte är sexy eller vad som egentligen menas med beach-redo.

 
Omdöme: Här tycker jag att Ellen Ekman verkligen har träffat rätt, stor igenkänning hos mig på många av serierna och det är klart att det tilltalar mig mer än om det går mig över huvudet. Jag gillar speciellt serierna där hon driver med människor och deras besatthet av sociala medier, något som jag själv verkligen kan känna igen mig i och särskilt jakten på den perfekta bilden. Jag är inte lika förtjust i de serierna som mest består av en karaktärs monolog, blir det för mycket text kommer jag på mig själv med att skumma trots att det bara handlar om fyra rutor och texten knappast kan klassificeras som lång. Lång för att vara serie kanske på sin höjd. Jag har ju tidigare sagt att jag har läst mig lite mätt på Lilla Berlin men nu har jag ändrat åsikt, nu vill jag bara ha mer! Rekommenderar er verkligen att läsa om ni får chansen.


Betyg: 4/5

Köp den här:  Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Ellen Ekman:
Lilla Berlin: Mina vänner (Lilla Berlin #2)
Lilla Berlin: Netflix & Chill (Lilla Berlin #5) 

Böcker som jag tidigare har läst av Elin Johansson & Ellen Ekman:
Veckan före barnbidraget

Böcker som jag tidigare har läst av Gudrun Schyman & Ellen Ekman:
Homeparty med Gudrun

Böcker som jag tidigare har läst av Charlotte Lanndebo & Ellen Ekman:
Olle och Bolle är bröder
Den långa vandringen

Titel: Den långa vandringen
Författare: Martin Widmark
Illustratör: Emilia Dziubak
Antal sidor: 36 (Inbunden)
ISBN: 97891 6389 8273
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 3-6 år
Första mening: "Det var en gång en pojke och en flicka som aldrig hade träffats."

Handling: På ena sidan havet bor en flicka tillsammans med sin katt Missan och på andra sidan havet bor en pojke med sin hund Rufus. Men Rufus är gammal och trött och när han dör försvinner pojken in i sig själv. Doktorn säger att pojken har tappat sin livslust, att sorgen är tyngre än lusten att leva. På andra sidan havet ger sig flickan och Missan ut på en lång vandring, kommer de att hinna fram innan det är försent?

Omdöme: Illustrationerna är jättefina! Men det räcker tyvärr inte för mig den här gången. Boken börjar ju hemskt sorgligt med att pojkens hund Rufus dör. "Rufus tittade upp på honom med trötta ögon. Sedan andades han ut en sista gång, blundade och försvann från Adam." Sedan växlar det perspektiv mellan Sonia som ger sig iväg på en vandring där hon möter olika faror och Adam som bara ligger i sängen. Nu är ju inte jag den egentliga målgruppen för den här boken utan det skulle jag säga att man är om man är runt 5 eller 6 år med tanke på att den består av ganska mycket text ändå och ganska så mörka bilder. Jag tycker dock aldrig att den blir särskilt spännande och så irriterar det mig lite att det känns som om kattungarna i slutet av boken ska ersätta hunden för Adam. Han säger visserligen att han aldrig kommer att glömma Rufus men jag fick ändå känslan av att hunden blev ersatt med kattungarna och att allt var frid och fröjd sedan. För mig är det att förenkla sorgen. 

Annars följer boken ett ganska klassiskt äventyrsrecept där flickan beger sig ut på en lång vandring där hon ska ta sig förbi olika hinder på vägen för att nå fram till målet och pojken. Vi vet att det kommer att sluta lyckligt och med tanke på att det är en barnbok så är det väl inga konstigheter. För att det här skulle ha blivit en fullpoängare för mig så hade jag velat ha en annan ton i språket och att berättelsen hade bjudit på lite fler överraskningar. Jag tyckte mycket bättre om deras två tidigare samarbeten i form av Lilla Sticka i landet Lycka men framförallt Huset som vaknade.


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Martin Widmark:
Diamantmysteriet (LasseMajas detektivbyrå #1)
Hotellmysteriet (LasseMajas detektivbyrå #2)
Fängelsemysteriet (LasseMajas detektivbyrå #24)
Modemysteriet (LasseMajas detektivbyrå #25)
Lilla Sticka i landet Lycka
Huset som vaknade

Böcker som jag tidigare har läst av Martin Widmark & Petter Lidbeck:
Talmannens hämnd


Har jag varit på biblioteket nu igen?

Det är lördag (helg yay!) och på bilden ser ni två biblioteksfynd som jag gjorde igår. Biblioteket ligger nämligen på perfekt motionsrundalängd från där jag bor, inte för nära och inte för långt bort, så ni kommer nog få höra att jag har varit där en del framöver. Jag måste ju liksom ändå gå med hunden så då kan jag lika gärna gå dit och vända som till något annat ställe. Lilla V är såklart med men än så länge sover han sig för det mesta genom besöken så han har inte riktigt blivit någon inbiten biblioteksbesökare än. Inte frivilligt i alla fall. Men det kommer, han har nog inte så mycket till val. Den långa vandringen har jag redan läst så jag tänkte att jag slänger upp en kort liten recension på den senare under dagen. Bilderbokslördag liksom! Hoppas att ni har en fin helg!