I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv
 
 
 
Titel: I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv
Författare: Tom Malmquist
Antal sidor: 317 (Pocket)
ISBN: 97891 2714 8734
Publiceringsår: 2016 (Original: 2015)
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Överläkaren stampar ner hjullåset till Karins patientsäng."
 
Handling: Tom och Karin väntar sitt första barn när Karin plötsligt insjuknar i leukemi. Barnet tas ut med kejsarsnitt och som i en mardröm springer Tom i sjukhuskulvertarna mellan intensivvårdsadvelningen och Neonatalen, mellan liv och död. Karins liv går inte att rädda och Toms liv tar en helomvändning när återvänder hem ensam med ett spädbarn och en chockartad sorg.
 
 
Omdöme: Det är svårt att skriva ett omdöme om en självbiografisk bok, särskilt en sådan här som handlar om en sådan tragedi. Jag hade läst en hel del omdömen om den innan jag klickade hem den och jag gjorde mig beredd på en riktig gråtfest. Så blev dock inte fallet och det slutade med att jag till sist fick försöka skumläsa ut den. Jag ser inte alls det som många andra tycks se med den här boken. Jag tyckte att den var alldeles för saklig, att det inte blev något flyt mellan alla medicinska termer och om jag ska vara brutalt ärlig så griper inte Toms historia tag i mig. Jag har svårt att relatera till hans agerande angående svärföräldrarna och jag kan snarare känna deras sorg över att inte få vara vid sin dotters sida snarare än Toms önskan att uppfylla vad han tror är sin frus vilja. Sedan kan jag såklart förstå poängen med att försöka skriva så osentimetalt som möjligt men för mig personligen fungerar det inte.
 
Sedan är det lite dubbelbottnat det här med att skriva sig ur sorgen. Jag förstår att det kan vara en del i sorgeprocessen men samtidigt tycker jag att det kan kännas lite olustigt, att skriva en bok om sin frus bortgång så relativt nära inpå. Tom har också valt att inte bara visa upp relationens fina sidor, det skymtas en hel del som inte är till någon parts fördel och jag kan känna mig lite kluven där. Jag tycker att det är modigt att våga visa upp verkligheten, att inte bara välja ut de ögonblick där kärleken var som starkast utan också lyfta fram stunder när allt inte var rosenrött. Men det lämnar också en lite bitter eftersmak eftersom det bara är Toms perspektiv som kommer fram. Hans ord kommer för alltid att stå oemotsagda.
 
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
 
Som hund som katt
 
Titel: Som hund som katt
Författare: Per Nilsson
Antal sidor: 120 (Inbunden)
ISBN: 97891 2969 9005
Publiceringsår: 2016
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Hund går i koppel, går fint bredvid matte eller husse."
 
Handling: En trettonåring och en femtonåring blir helt plötsligt syskon som resultat av att deras föräldrar väljer att flytta ihop, de är dock så olika som två människor kan vara. Som hund och som katt. De försöker undvika och gå runt varandra så gott det går men när det blir allvar och en av dem hamnar på akuten medan föräldrarna är bortresta blir de något mer än två personer som bara delar hem. 
 
 
Omdöme: Per Nilsson är ett namn som har hängt med mig länge och även om jag har läst långt ifrån allt på hans utgivningslista så har jag ändå räknat honom som en av mina självklara favoriter och med Som hund som katt gör han mig inte besviken, det är snarare så att jag häpnar. Jag älskar när författare lyckas säga så mycket med så få ord, Per Nilsson är ett bevis på att det inte behövs några utförliga miljöbeskrivningar eller en spännande handling för att fånga en läsare. Det räcker med väl avvägda ord. Det som jag tycker fattas i berättelsen kan jag lätt lägga till själv, huvudpersonerna blir på så sätt mina egna och jag kan ge dem det utseende och de attribut som jag själv väljer. Författaren ger helt enkelt ett skal och sedan är det upp till mig att fylla i färgerna.
 
I Som hund som katt får vi följa två karaktärer och deras relation till varandra och det dröjer länge innan vi får veta vad en av dem har för kön, just det kände jag var lite onödigt. I två tredjedelar har jag som läsare kunnat leka med tanken på olika kön och så helt plötsligt blir jag visad vad som är rätt. Hade inte karaktärerna lika gärna kunnat fortsätta att vara jag och du ända till slutet? För det är knappast så att jag som läsare har saknat att veta, jag har fått två väldigt rika personligheter att förhålla mig till och vilket kön de råkar ha gör varken från eller till. Jag gillar helt enkelt att författaren utmanar läsaren, alternativt låter läsaren välja själv, utan att rucka på kärlekshistorien och känslorna i berättelsen.
 
 
Betyg: 4/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
Legenden om Sally Jones
 
 
 
Titel: Legenden om Sally Jones
Författare: Jakob Wegelius
Antal sidor: 106 (Inbunden)
ISBN: 97891 6385 9298
Publiceringsår: 2008
Serie: Sally Jones #1
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Berättelsen börjar en tropisk ovädersnatt för ett hundratal år sedan."
 
Handling: Legenden om Sally Jones tar sin början djupt inne i den afrikanska regnskogen där en liten gorillaunge tas tillfånga av tjuvjägare. Hon får namnet Sally Jones och hon smugglas till Europa för att säljas, hon hamnar hos den mystiska Frau Schultz som lär upp henne till mästertjuv och snart är hon efterlyst av Istanbulpolisens skarpaste hjärna. Men det här är bara början på Sally Jones äventyr, märkliga öden för så småningom Sally Jones ut på världshaven och dramatiska äventyr i fjärran hamnstäder.
 
 
Omdöme: Den här boken vann Augustpriset i kategorin Barn- och Ungdomsböcker 2008 och det är lätt att förstå varför. Legenden om Sally Jones är inte bara en berättelse eller en bok utan varje uppslag bildar ett konstverk i sig och som helhet blir boken ett snudd på mästerverk. Redan i inledningen förstår vi att det är en legend vi kommer att få höra och genom att den utspelar sig i en tid då det fanns elfenbenshandlare och upptäcktsresare förstärker det känslan av äventyrsberättelse. En bidragande orsak till känslan av äventyrsberättelse och legend är såklart även de detaljerade illustrationerna som visar med hjälp av bild det som står i texten. Men även om bilderna är små konstverk så tillför de egentligen inte något nytt till berättelsen, vilket jag tycker är lite synd, det går helt enkelt att läsa och förstå texten utan bilderna även om det såklart blir en mycket fattigare historia. 
 
Själva handlingen kretsar kring Sally Jones och allt hon blir utsatt för, det är en hemsk historia vi får berättad för oss och mycket är väldigt sorgligt. Ibland känns det faktiskt som om allt hopp är ute för Sally Jones och när vi börjar hoppas att det äntligen ska gå bra för henne så råkar hon ut för ännu en ond människa som vill henne illa, det verkar nästan som om det aldrig ska ta slut. Men det är klart att det alltid finns en strimma hopp kvar, en strimma glöd och så småningom råkar Sally Jones äntligen på en människa som förtjänar hennes vänskap. Jag har svårt för när djurmisshandel skildras i böcker, annars har jag en väldigt hög tröskel för vad jag får obehagskänslor av, men just djurmisshandel är något som gör mig illa berörd. Det var nog därför den här boken kändes så himla mycket, det tillsammans med att den var illustrerad gjorde att jag både ville att den skulle ta slut samtidigt som jag ville ha mer. Sammanfattningsvis en väldigt läsvärd historia som inte lämnar någon oberörd.
 
 
Betyg: 4/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon