I mitt namn: en bok om att vara trans
 
 
Titel: I mitt namn: en bok om att vara trans
Författare: Moa-Lina Olbers Croall
Antal sidor: 192 (Häftad)
ISBN: 97891 2714 6624
Publiceringsår: 2016
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "I Växjö på 80-talet var jag liten."
 
Handling: Boken I mitt namn bygger på intervjuer med transpersoner, alltifrån ungdomar på högstadiet och gymnasiet till skolchefen Lina Axelsson Kihlbom. Den innehåller även lite insprängd fakta och tips på andra böcker och filmer som berör transpersoner. 
 
 
Omdöme: Den första intervjun gjorde mig lite varm i hjärtat, om Juno som går i nian och som verkar ha kanske världens bästa mamma? En mamma som säger att ingenting förändras bara för att ens barn är genderfluid och som själv rättar till formulär där det endast finns två kön att välja mellan. Den intervjun gjorde att det kändes hoppfullt, att det finns familjer som ser barn och inte kön. Annars hade jag kanske överlag förväntat mig lite mer, av vad vet jag inte riktigt men lite mer av något som gav det hela lite mer djup. Det blir en alldeles för tunn typ av reportagebok. Boken syftar dock heller inte till att ta ett heltäckande grepp så på så sätt är boken ju faktiskt vad den utger sig för att vara.
 
Det som är väldigt bra är att perspektivet är väldigt brett, det finns ingen historia eller känsla som är den andra lik och det är ju bra för det är ju precis så som det är. Alla är vi olika. Den här boken fyller verkligen ett tomrum och jag hoppas verkligen att alla får veta att den finns och att så många som möjligt bara råkar snubbla över den, eftersom det kanske är där den kommer att göra störst nytta. 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus
 
I det här jävla landet
 
Titel: I det här jävla landet
Författare: Kent Wisti
Antal sidor: 140 (Kartonnage)
ISBN: 97891 9826 9406
Publiceringsår: 2016
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: -
 
Handling: Kent Wisti är grafiker och präst men i den här boken är han framförallt konstnär och satiriker. Den här boken är en sammanställning av ett urval av hans satirteckningar som berör bland annat feminism, politik, julen och rasism. Helt enkelt en salig blandning mellan högt och lågt.
 
 
 
 
Omdöme: Jag snubblade i princip över den här boken fem minuter innan jag skulle gå från bokmässan och jag bestämde mig på stående fot att ge den en chans och tur var väl det! Jag tror på humor som vapen och det finns en hel del som vi just nu skulle behöva bekämpa. Samtidigt som humor dels är ett vapen är det också skönt att kunna skratta åt allt elände, annars hade vi nog gått under i misär. Humor är helt enkelt superviktigt och kanske särskilt i dessa oroliga tider. Kent Wisti är supersnabb på att kommentera dagsaktuella frågor och hela boken känns väldigt angelägen. Jag gillar dessutom humor som har en stråk av svärta i sig, sådant humor där skrattet liksom fastnar lite i halsen eftersom alltihop egentligen är så väldigt tragiskt. Lite som Jan Stenmark. 
 
Det han egentligen gör är att ta en kommentar i Twitterstorlek och sätta bild till den. Jag kände inte till Kent Wisti sedan tidigare även om en del av kommentarerna i boken har förekommit på Twitter under andra namn, eftersom han har lånat/stulit (med tillåtelse såklart!) en del av materialet från andra Twitteranvändare jag följer. Det är det jag kan tycka är lite tråkigt, för även om själva kommentarerna är väldigt roliga så är det ju inte hans eget. Jag har också lite invändningar mot de upprepade bilderna, det är väldigt många som förekommer väldigt ofta och jag hade gärna sett lite större variation. Men som Kent Wistis förläggare K.J. Elton Enström skriver så gör satir ont när den är bra och bra satir i sin tur ligger nära, väldigt nära sanningen. Och det här ligger väldigt nära och är väldigt bra. 
 
 
Betyg: 4/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus
 
Livet efter dig
 
Titel: Livet efter dig
Författare: Jojo Moyes
Antal sidor: 398 (Pocket)
ISBN: 97891 8734 3032
Publiceringsår: 2013 (Original: 2012)
Serie: Livet efter dig #1
Originaltitel: Me before you
Första mening: "När han kliver ut ur badrummet är hon vaken."
 
Handling: Will var en framgångsrik affärsman med toppjobb i London och en vacker flickvän som älskade att leva livet fullt ut, tills motorcykelolyckan tog ifrån honom allt. När Lou, som bor tillsammans med sina föräldrar och som inte har några ambitioner utanför den lilla stad hon bott i under hela sitt liv, tar jobbet som Wills nya assistent vet ingen av dem att det kommer att förändra dem båda för alltid. 
 
 
Omdöme: Jag var såklart medveten om hyllningskören, eller snarare hyllningshysterin som den här boken har genomgått och fortfarande präglas av, innan jag började läsa den. Det går inte en vecka utan att jag får den rekommenderad till mig och jag kände att det var på tiden att jag gjorde slag i saken och faktiskt läste den. Så att jag skulle slippa tjatet sedan. Med i beräkningen ska jag väl också ha att jag visste hur den skulle sluta, vissa personer vet inte riktigt hur man rekommenderar en bok utan att berätta exakt vad den handlar om och hur den slutar, men för det mesta gör det väl inte så mycket egentligen. Det är ju resan till slutet som räknas i en bok och inte jsälva slutet i sig. Men om jag skulle ta och börja lämna mitt omdöme om boken nu då istället för att förklara omständigheterna kring den.
 
Mitt första intryck av den var att den nästan kändes lite fransk? Jag har knappt läst något som har givits ut i Frankrike men det var ändock den omedelbara första reaktionen. Den utspelar sig på landsbygden vid ett slott, det pratas en del om kaféer och trädgårdar och mode och så är det något med humorn i boken - alltså inte särskilt brittiskt. Men det var ingen hög tröskel att komma över att den faktiskt utspelar sig i England sedan. Jag gillar språket och tonen i boken som för det mesta är väldigt gladlynt, trots det tunga ämnet, och det känns verkligen som om det är riktiga människor författaren skriver om. Jag gillar Lou och jag gillar Will och jag gillar deras dynamik.
 
Det här är en bok som ligger väldigt långt utanför min comfort zone, den innehåller alldeles för få mord och poliser för det men jag måste säga att jag uppskattar den. Den känns som feel good utan att bli det allra minsta sötsliskig för det ligger hela tiden något allvarligt bakom som gör att den aldrig faller över på fel sida. Helt enkelt en väldigt fin bok! Jag vet inte om jag kommer att läsa fortsättningen, Arvet efter dig, inte nu på ett tag i alla fall för jag tyckte ändå att jag fick ett bra avslut på hela historien. Men man ska aldrig säga aldrig.
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus