Färjan
 
 
Titel: Färjan
Författare: Mats Strandberg
Antal sidor: 477 (Pocket)
ISBN: 97891 1306 0330
Publiceringsår: 2015
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Det är nästan en timme kvar till avgång."
 
Handling: Det är 1200 personer som ska åka på kryssning mellan Sverige och Finland men vad de inte vet är att det döljer sig något ondskefullt ombord. Färjan avgår som planerat och när båten befinner sig mitt ute på havet, långt ifrån land och avskärmad från omvärlden blir plötsligt en mardröm verklighet. Det går inte längre att lita på någon, vem som helst kan komma med döden. 
 
 
Omdöme: Jag avskyr båtar och skulle aldrig komma på tanken att sätta min fot på en finlandsfärja och kanske ännu mindre efter den här läsupplevelsen. Jag känner mig dock tillräckligt bekant med konceptet och det finns så många rykten och historier som omgärdar de där båtarna att de har blivit lite av ett fenomen i sig och det tar verkligen författaren fasta på. Du behöver inte ha åkt en finlandsfärja för att veta exakt hur det går till där, det är sådant som man bara vet och därför är det en miljö som de allra flesta förmodligen har väldigt lätt att leva sig in i och måla upp i huvudet. Genidrag! Att en färja dessutom är helt oskyddad och isolerad ute till havs en stor del av tiden är ju ingridienser som passar ypperligt för en skräckroman. 
 
Det bästa är dock inte själva skräckmomentet, även om jag kanske allra helst hade sett att det var så utan det som är allra bäst med den här boken är personporträtten. Mats Strandberg lyckas verkligen göra vanliga, tråkiga, ordinära karaktärer till livs levande och intressanta människor. Jag menar till exempel Marianne, en kvinna som åker ensam på en finlandsfärja för att mota bort ensamheten som åldern har fört med sig? Eller Dan som är en avdankad schlagerkung? Eller Madde och Zandra som åker för att festa loss? Hur intressant låter det, hur fängslad tror man att man ska bli? Men det är så himla snyggt gjort att det är de helt vanliga människorna, människorna som är precis som du och jag, som får stå i centrum. Här finns inga hjältefigurer, det kommer inte att komma någon orimlig snygging och ta över hela showen. För showen består nämligen av helt vanliga människor. Det är fint och det är häftigt på samma gång.
 
Sedan händer det där som inte ska kunna hända och människorna på båten tvingas samarbeta, det mänskliga hos alla sipprar fram till ytan och det är inte alltid vackert. Handlingen går ifrån individnivån och det blir istället fokus på gruppdynamik, vem ska överleva? För Mats Stramdberg är inte heller helt snäll här, vem som helst kan stryka med. Även de vars perspektiv vi en gång fick ta del av. Det är klart att det är spännande. Boken är dessutom snabbläst och en riktig bladvändare, eventuellt att den kan kännas lite lång. Men alla som en gång har sett Titanic vet att det där med katastrofer till havs kan ta en evinnerlig tid.
 
 
Betyg: 4/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Mats Strandberg:
Cirkeln (Engelsfors-trilogin #1)
Eld (Engelsfors-trilogin #2)
Nyckeln (Engelsfors-trilogin #3)
 
 
Kära Liv och Caroline,
 
 
Titel: Kära Liv och Caroline: Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli svarar på frågor om livet
Författare: Liv Strömquist & Caroline Ringskog Ferrada-Noli
Antal sidor: 284 (Häftad)
Publiceringsår: 2016
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Jag tycker att det är extremt tråkigt att raka benen."
 
Handling: Den här boken innehåller frågor som Liv och Caroline har fått från sina lyssnare till En varg söker sin podd. De besvarar frågor som utseende, kultur, politik, vänskap, döden, kärlek, psyket, skapande och hur ska man leva? 
 
 
Omdöme: Det här är ju ingen sammanhängande fiktiv berättelse och det är klart att det blir svårt att tycka till om en form som mer är Fråga - Svar men jag ska försöka så gott jag kan. Jag har inte lyssnat på ett enda avsnitt av deras pod En varg söker sin podd men av någon anledning så blev jag nyfiken på boken ändå. Det var tack vare, eller på grund av vilket man nu vill välja, Instagram faktiskt och att den här boken var ständigt återkommande i mitt flöde. Jag gick på marknadsföringen och var tvungen att kolla in boken. Jag blev absolut inte besviken! Men jag hade kanske förväntat mig lite mer. Vad jag hade förväntat mig vet jag inte ens själv, att skratta lite mer kanske? Men alla vet ju hur svårt det är att skriva roligt så jag vet inte ens varför jag byggde upp de förväntningarna. Boken är på sina ställen ganska kul och det finns en del tänkvärda passager. Jag är dock inte jättebekant med Caroline Ringskog Ferrada-Noli men älskar allt som jag tidigare har konsumerat av Liv Strömquist och det var ju såklart Liv passager jag tyckte allra bäst om. Även om jag måste Citera Caroline här eftersom jag tyckte att det var så fint:  
 
"Riskerar jag att förlora mitt skriftspråk om jag läser mycket av andra?
Caroline: Det går inte att kopiera någon annan ändå. Man blir rikare, inte fattigare, av att läsa andra. Det är som med invandringen. Man kan inte ta in för många, för alla är del av en själv. Du blir bara större."
 
Boken innehåller helt enkelt väldigt blandade frågor och lika många blandade svar. Det är ingen bok som man nog egentligen ska sträckläsa, vilket jag såklart gjorde eftersom jag gör det med alla böcker men om jag skulle ge ett råd till er som vill läsa den här boken så är det att ta en fråga och ett svar lite då och då. Det blir för mycket annars.
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Liv Strömquist:
Sthlmqueens - Disa
 
Titel: Disa
Författare: Denise Rudberg
Antal sidor: 242 (Kartonnage)
ISBN: 97891 3714 3224
Publiceringsår: 2016
Serie: Sthlmqueens #1
Originaltitel: -
Första mening: "- Så vad menar du?"
 
Handling: Disa ska snart börja sitt nya jobb på en reklambyrå, ett jobb hon har fått tack vare att hon sagt sig kunna både photoshop och excel trots att så inte alls är fallet. Men innan hon börjar på det nya jobbet så ska hon ha en födelsedagsfest för sig själv och såklart hjälper de bästa vännerna Simone och Mercedes till. På festen träffar Disa en kille som heter Theo och med honom känner hon något som hon aldrig har känt med någon annan förut. Men med Disa är aldrig något enkelt, problemen hopar sig och till sist rämnar fasaden. 
 
 
Omdöme: Jag hade trott att jag skulle känna igen mig mer i den här boken, varför vet jag inte nu i efterhand. Färmodligen för att huvudpersonen är strax över tjugo och det inte var länge sedan jag själv stod på tröskeln till vuxenlivet. Det är ju ett par år sedan nu men det känns som igår. Disa och jag har dock ingenting gemensamt visar det sig, det brukar vara så när böcker utspelar sig i Stockholms innerstad. Det är som om dessa människor lever ett helt eget liv. Disa går på fester på Stureplan, beställer in drinkar hon egentligen inte har råd med och är alltid festens mittcentrum. På fem minuter har hon tiotals olästa sms och missade samtal, för hon är verkligen någon som alla vill umgås med. Hon pluggar inte och har inget stabilt jobb men lyckas ändå hanka sig fram och lägenheten som hon bor i har hon som tur är ärvt av en släkting. Men Disa är inte bara snygg, festens mittpunkt och socialt begåvad utan hon är dessutom också smart. Det är klart att Theo faller handlöst.
 
Det känns lite som om min bitterhet sipprar igenom men egentligen var jag inte så negativt inställd under läsningen. Jag tycker bara att boken inte kommer med något nytt. Det är dock uppfriskande att slippa läsa om kvinnor som drömmer om att hitta den perfekta mannen att gifta sig och bilda familj tillsammans med, som om det är deras enda mål i livet. Allt det tjatet har i den här boken istället bytts ut mot alkohol. Det gillar jag lite mer än prat om giftermål och barn. 
 
Men boken är trots allt lite underhållande och det är skönt att ibland läsa något som inte är alltför krävande. Jag vet dock inte vem bokens målgrupp är? Är det jag? Är det människor som bor i Stockholm? Är det någon yngre? Jag kan helt enkelt inte ringa in det. Det är så mycket namedropping att det ändå kräver någon som har en relativt nära relation till Stockholms innerstad. Det är Brillo, Teatergrillen, Berns, Sturebadet och ett frågande ögonbryn när någon föreslår att gå till Söder. Jag vet inte, alltihop ger bara en lite bitter eftersmak. Det finns en värld utanför innerstan även om Disa, Simone och Mercedes inte verkar ha ett behov av att upptäckaden eftersom de i Stockholm är #sthlmqueens. 
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon