Pssst!
 
Titel: Pssst!
Författare: Annette Herzog
Illustratör: Katrine Clante
Antal sidor: 95 (Häftad)
ISBN: 97891 9782 1391
Publiceringsår: 2015 (Original: 2013)
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: -
 
Handling: Viola är tolv år och funderar mycket kring både de små och de stora frågorna i livet. Som döden, livet, vännerna, familjen, världen, orättvisor, ensamhet, utseende och populäritet. En grafisk roman som utforskar hur det är att vara tolv år och flicka i samhället idag.
 
 
 
Omdöme: Det här med grafiska romaner är fortfarande ett relativt nytt område för mig och jag känner att jag hela tiden förundras över hur länger jag gick ovetande om detta fantastiska medium. Att så få ord tillsammans med bilder kan beröra så djupt. Det här är en grafisk roman tänkt för en yngre målgrupp men kan läsas med behållning av de allra flesta. Ämnet är väldigt stort och svårt, det handlar om en liten flicka på tolv år som håller på att växa upp och som börjar fundera kring livets små och stora frågor. Hon märker att hon faktiskt inte är så unik i världen, att det fanns en tid när hon inte fanns och att det hade kunnat bli helt annorlunda om hon hade fötts på en annan plats eller i en annan tid. Men det jag tycker är både det viktigaste och det svåraste är den där hårfina linjen mellan att vara rätt och att vara fel, hur en tolvåring kan vara inne ena veckan och ute nästa. Nu är det dessutom så att man som tolvåring bombas med ouppnåeliga ideal, omöjliga att nå upp till och omöjliga att undvika. Viola funderar över hur hon ska förhålla sig till detta, hur vet man vem man är när alla säger olika?
 
Jag tror att den här boken kommer att ha svårt att hitta till sin läsare men när den väl gör det tror jag att den kommer att bli uppskattad. Jag tycker att den behövs, jag tycker att den är viktig och jag hoppas att den grafiska romanen kommer att bli mer accepterad och få ett högre värde inom en snar framtid. Jag tycker att det är extra roligt att det görs ett sådant här verk mot den här målgruppen. Vi är ganska vana vid att den politiska samhällskritiken får stort utrymme i serier för den vuxna läsaren, nu har det tagits ner till barnens nivå. 
 
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Pekböcker
 
Ska jag börja tipsa om pekböcker nu tänker kanske ni? Både ja och nej skulle jag vilja svara på det påståendet. Jag kommer inte att recensera pekböcker om det är det ni tror men just dessa väckte några tankar hos mig som jag gärna skulle vilja dela med mig av. Jag besöker Öppna förskolan ibland i mitt jobb, och andra förskolor för den delen, men när jag var just på Öppna förskolan en gång så sa en mamma till mig att hon tyckte att det var lite onödigt med pekböcker till hennes dotter eftersom hon ändå inte kunde sitta stilla någon längre stund och för att hon ändå inte förstod något. Jag plockade då fram Anna-Clara Tidholms bok Knacka på! för att försöka engagera barnet och vet ni vad? Det fungerade. Hon kanske inte förstod men hon fick ändå engagera sig i en bok, genom att knacka på dörrarna/sidorna och ta del av spänningsmomentet av vad som skulle dölja sig bakom just den dörren. Det räcker gott så. 
 
Det här är två andra pekböcker som jag tycker är spännande, på sitt sätt och på en väldigt låg nivå såklart. Svansar runt i djungeln av Hanna Albrektson handlar om vilket djur som drar i vems svans. Tigern drar i elefantens svans, elefanten drar i giraffens svans och giraffen drar i Ja, vems svans drar giraffen i? Svansen syns alltid lite på bilden och det blir en gissningslek i frågan vilket djur som döljer sig på andra sidan. Spännande!
 
Min stora elefant av Sara Gimbergsson känns förmodligen inte lika spännande men har en fantastisk liten twist på slutet. Elefanten växer sig större än storebror, större än bilen, större än huset och hur stor kan den egentligen bli? Men när den lilla flickan ska gå och lägga sig blir elefanten plötsligt liten igen och det är den lilla flickan som blir stor. Boken kan dessutom användas för att samtala om proportioner. En liten skatt helt enkelt.
 
Det jag vill säga är att det finns fler sorters pekböcker än de där lite tråkiga när det endast är en bild av en bil, eller en gris eller ett hus. Det är bra om böcker för barn även kan engagera den vuxna, eftersom sådant märks så väldigt tydligt. 
 
Lystring, Instagramkonto-tips!
 
 
Lystring! 
Nu kan man följa mitt jobb på Instagram: @borgholmsbibliotek där det mest kommer att läggas upp böcker som riktar sig till barn och unga. Följ gärna för tips och inspiration. Några bilder kanske blir dubletter om man redan följer mitt bloggkonto: @bokhyllorna men för det mesta kommer det att vara olika bilder. Man kan ju aldrig följa för många bokkonton? Eller?