Månadsutvärdering - Maj
 
 
Böcker som lästes i Maj:
Melina Marchetta - Ett folk utan land
Susin Nielsen - Du är ett geni
Gillian Flynn - Mörka platser
Jonna Björnstjerna - De tysta stegen bakom
Benjamin Alire Sáenz - Livets outgrundliga mysterier
Ulf Nilsson - En halv tusenlapp
Patrik Lundberg - Gul utanpå
Niclas Christoffer - Som Zlatan fast bättre
Marie Lu - Den unga eliten
Stephen King - Väckelse
 
Varav egna: 1
Varav lånade: 11
 
Antal sidor: 2 836
 
Bästa boken: Livets outgrundliga mysterier
Sämsta boken: Du föll och jag för dig
 
Antal köpta: 0
 
Kommentar: Det känns som en ganska tunn månad men så har jag även prioriterat andra saker än läsning. Ska jag vara helt ärlig så har jag nog tappat suget lite också, känns mer som om jag läser för att jag borde snarare än att jag vill. Men det blir nog ändring på det i sommar när jag inte känner samma press att välja ungdomsböcker framför annat. Sommaren är inte långt borta nu hörrni!
 
Filmer som recenserades i maj:
-
 
Ej recenserade på bloggen:
Sofia Nordin - Snöstormen
Malorie Blackman - Jag kallas Jon
Kalle Güettler - Hämnd
Kalle Güettler - Efter hämnden
Ritta Jacobsson - En farlig vän
 
Bilderböcker:
Maria Nilsson Thore - Livet på en pinne
Chris Haughton - Schh! Vi har en plan
Åsa Lind - Äskil äter träd
 
 
 
 
 
Ett folk utan land
 
Titel: Ett folk utan land
Författare: Melina Marchetta
Antal sidor: 399 (Danskt band)
ISBN: 97891 8663 4698
Publiceringsår: 2015 (Original: 2008)
Serie: Lumatere chronicles #1
Originaltitel: Finnikin of the Rock
Första mening: "För länge sedan, på våren före de fem onämnbara dagarna, drömde Finnikin från Klippan att han skulle offra ett skålpund kött för att rädda kungahuset i Lumatere."
 
Handling: Det ligger en förbannelse över landet Lumatere och ingen kommer varken ut eller in. Finnikin har levt i exil i tio år och försöker ständigt att hjälpa exilbefolkningen samtidigt som hoppet om att Lumatere en gång ska återgå till det land som det en gång var aldrig släcks. På en av sina resor träffar han Evanjalin som påstår att hon kan leda honom till Lumateres rättmätige tronarvinge, den enda som kan häva förbannelsen. Tillsammans ger de sig ut för att rädda Lumatere.
 
 
Omdöme: Jag måste erkänna att jag hade svårt för den här boken, svårt att komma in i den och svårt att ta till mig den. Det gör lite ont att säga eftersom förlaget annars brukar imponera på mig men det går inte att leva på gamla meriter. Det är mycket namn på länder och människor och folkslag och språk och det är helt enkelt rörigt. Jag brukar försöka se förbi sådant eftersom det alltid brukar lösa sig, det gjorde det dock inte den här gången och den var heller inte så pass spännande att jag inte brydde mig om det. Den är helt enkelt väldigt händelsefattig. De reser från en punkt till en annan, gör det de ska på den punkten och reser sedan vidare. Det kommer inga direkta oväntade överraskningar, trots att jag bara sitter och väntar på att någon ska dö. För det måste det väl göra i en Fantasyroman?
 
Att jag inte alls tycker om karaktärerna bidrar också till mitt missnöje. Jag måste inte tycka om dem för att boken ändå ska vara bra, ibland kan det till och med vara intressant att ha en osympatisk huvudperson, men här är det på det stadiet att jag inte ens förstår dem. Jag förstår inte vad Finnikin ser i Evanjalin, hon är extremt dryg. Det märks att det inte går att lita på henne, att hon är lömsk, elak och självgod men trots detta så börjar känslorna att utvecklas hos Finnikin.
 
Sedan är själva ämnet såklart intressant med flyktingströmmar och läger och sjukdom och en trasig befolkning som inget annat land vill kännas vid. Det är inte sällan verkliga problem skildras i just fantasygenren. Det är däremot ingen renodlad fantasy skulle jag inte säga, det finns inga direkta övernaturliga inslag förutom Evanjalin som säger att hon kan vandra i sömnen. Sedan finns det bevisligen en förbannelse över landet Lumatere så en viss magi finns givetvis. Annars är det främst en extremt stark tro på Gud som flyter som någon slags magisk kraft genom världen. Som om Guds ord är lag och att denna Gud kan tilldela människor olika uppdrag och egenskaper. Just den religiösa aspekten hade jag gärna sett skulle ha blivit mer ifrågasatt.
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
Du är ett geni
 
Titel: Du är ett geni
Författare: Susin Nielsen
Antal sidor: 251 (Kartonnage)
ISBN: 97891 2969 4192
Publiceringsår: 2015
Serie: -
Originaltitel: We're all made of molecules
Rekommenderad läsålder: 12-15 år
Första mening: "Jag har alltid önskat mig en syster."
 
Handling: Stewart är ett underbarn som har det lite svårt med det sociala samspelet. Stewart och hans pappa ska flytta in hos Caroline och hennes dotter Ashley, något som Stewart ställer sig positiv till då han alltid har velat ha en syster medan Ashley oroar sig för hur hennes sociala status kommer att påverkas nu när hon får en styvbror som inte alls passar in i hennes liv. Ashleys föräldrar gick skilda vägar när Ashleys pappa kom ut som homosexuell och Stewarts mamma dog för något år sedan, så både Ashley och Stewart kommer från något ganska uppslitande till en helt ny familjekonstellation.
 
 
Omdöme: Jag måste säga att jag är väldigt besviken på den här boken, jag hade väl inte förväntat mig ett mästerverk men i alla fall något som var betydligt bättre än vad jag fick. Det sägs hela tiden att Stewart har det lite svårt med sociala samspel, att hans intelligens vida överskrider medelpersonens men att han då å andra sidan har andra brister. Detta märks dock inte alls. Han tar inte vad personer säger bokstavligt, han tackar ja till en kopp te fast han inte tycker att det är gott eftersom han anser att det är artigt, han förstår ironi och kan utan problem avläsa en persons ansiktsuttryck och han kan småprata om ingenting för att upprätthålla stämningen så jag vet inte riktigt hur hans svårigheter yttrar sig. Jag tror helt enkelt inte på Stewart som karaktär. Inte heller Ashley är en trovärdig person eftersom hon framstår som väldigt ytlig och elak, hon säger att hon inte är det men agerar sedan utan eftertanke och med enda avsikten att behålla sin plats överst på den sociala stegen. Jag kan ta att tonåringar är egoister men inte att de är beräknande elaka.
 
Jag tycker även att boken känns hastigt översatt, vilket den också måste vara eftersom den kom ut i maj på engelska. Bara titeln känns ju krystad. Du är ett geni vs. We're all made of molecules. Vissa formuleringar känns också som direktöversättningar och det fungerar inte, ett välkänt engelskt uttryck går helt enkelt inte bara att ordagrant översätta eftersom det bara ser lamt ut. Då är det bättre, tycker jag, att behålla den engelska varianten. Det går ju till exempel inte att översätta Yolo? Obs! Bara ett exempel och inte hämtat ur boken. Jag ville bara tydliggöra min poäng.
 
Stundtals blixtrar boken till med lite humor men ganska ofta faller det bara platt och blir känslokallt. Jag saknar djup hos karaktärerna, något som gör dem mer levande och inte bara till ett skal. Den är annars väldigt lättläst och flyter på bra.
 
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon