Röta
 
Titel: Röta
Författare: Siri Pettersen
Antal sidor: 525 (Inbunden)
ISBN: 97891 32166 198
Publiceringsår: 2015 (Original: 2014)
Serie: Korpringarna #2
Originaltitel: Råta
Första mening: "Han satt i tunneln innanför plattformen, med en pappskylt lutad mot knäna."
 
Handling: Hirka har rest genom korpringarna, lämnat både Rime och Ymslandet bakom sig. Nu har hon kommit till en värld som är döende, en värld befolkad av människor som ser ut som henne men som hon annars inte har något gemensamt med alls. Hon har kommit till vår värld. Hon lyckas hitta en präst som låter henne sova i kyrkan men vilan blir inte särskilt lång som papperslös, hon känner sig både förföljd och utsatt. Det ska snart visa sig att Hirka spelar en viktig roll för någon som har törstat efter kraften i mer än tusen år och att hon spelar en större roll i världen än hon kunnat ana när hon sakta inser vem hon verkligen är och var hon kommer ifrån. 
 
 
Omdöme: Det här är en aktuell fantasy som tar upp främlingsfientlighet och papperslösa människor i vårt samhälle och den glider även in på hur vi inte tar hand om vår värld och att vi alla en dag kommer att försvinna förr eller senare och hur viktigt det här livet är för oss, så viktigt att vi kan tänka oss att göra nästan vad som helst för att få leva en dag till. Det är svårt att missa dessa kopplingar men jag lyckas inte riktigt fastna i berättelsen på samma sätt som jag gjorde med Odinsbarn. Det känns helt enkelt för mycket som en mellanbok och att vi börjar närma oss slutet. Det är ingen sprängfylld action, det är mer att de rör sig mellan olika ställen och försöker klura ut hur världen hänger samman. Nu läggs dessutom extra dimensioner till men eftersom jag nu har en bok i ämnet bakom mig så har jga det mesta klart för mig, det känns inte alls lika komplicerat som den förra boken. Jag känner också att jag hänger med i uppföljaren trots att jag kanske inte minns exakt vad som hände i den förra och det gilalr jag, att de är ganska så fristående från varandra ändå.
 
Språkligt känns den väldigt genomarbetad och välskriven och karaktärerna känns verklighetstrogna med både goda och onda sidor, de gör inte alltid rätt val och de slåss ibland mot sig själva och sina egna handlingar. Jag hade dock som sagt sett en mer engagerande handling, att jag blev mer överraskad eller att det fanns någon twist i historien som överraskade, nu kändes det som om det flöt på ganska vardagligt hela tiden. Jag gillade den men det blev ingen bladvändare för mig. Men jag kommer självklart att läsa uppföljaren när den kommer ut, för nu måste jag ju veta hur det går! Även om boken inte slutade med någon direkt cliffhanger för mig? Bryr mig inte tillräckligt om Hirka för att undra antar jag.
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Siri Pettersen:
Odinsbarn (Korpringarna #1)
 
Månadsutvärdering: Oktober
Böcker som lästes i oktober:
Jessica Schiefauer - Pojkarna
Siri Pettersen - Röta
Eva F. Dahlgren - Fallna kvinnor
Lisa Bjärbo - Djupa ro
 
Varav egna: 2
Varav lånade: 2
 
Antal sidor: 1 310
 
Bästa boken: Pojkarna
Sämsta boken: Fallna kvinnor
 
Antal köpta: 0
 
Kommentar: Ni undrar säkert om den här statistiken och om ni inte gör det så borde ni göra det för såhär har det nog aldrig sett ut? Det är till och med så att jag undrar vad det är jag har missat, vilka böcker jag har läst men inte skrivit ner någonstans? Men jag är rätt för att det här är sanningen och sanningen är den att jag endast har läst fyra böcker för min egen skull, allt det andra kan mer eller mindre räknas som jobb. Måste bli skärpning. Det finns dock en liten förklaring och det är att det har varit ganska maffiga böcker att ta sig igenom, både sidmässigt men även innehållsmässigt. Men jag kan inte påstå att jag är nöjd, långt ifrån.. Men värre är väl att jag inte skriver omdömen om böckerna med en gång och svårare och svårare blir det ju längre tiden går.
 
Filmer som recenserades i oktober:
 
 
Ej recenserade på bloggen:
Johanna Lindbäck - Jan Svensson
Lotta Olsson - Världen på vinden
Petter Lidbeck - Jesus och jag
Johanna Nilsson - Nästan som Zlatan
Johanna Nilsson - Kanske som Zlatan
Johanna Nilsson - Gilla hata horan
Andy Griffiths - Vår trädkoja med 13 våningar
Martin Svensson - Julius och mobbarna
Neil Gaiman - Den sovande och sländan
Mårten Melin - Som trolleri
Petrus Dahlin - Varuhuset
 
 
 
Bilderböcker:
Pija Lindenbaum - Doris drar
Sara Bergmark Elfgren - Just nu har vi varandra
B.J. Novak - Boken utan bilder
Katerina Janouch - Ingrid och Ivar letar spöken
Kitty Crowther - Jag och ingenting
Per Nilsson - Tvåan
Lisa Bjärbo - Ivar träffar en triceratops
Lasse Berghagen - Filippa och morfar går på tivoli
Jan Lööf - När Felix blev stor
Jonas Lindén - Den tråkigaste dagen
Grethe Rottböll - Tio vilda hästar till toppen
Grethe Rottböll - Tio vilda hästar: en räknesaga
Grethe Rottböll - Tio vilda hästar hittar hem
Emma Adbåge - Nu är det sent
Kristina Murray Brodin - Var är pappas skor?
Neil Gaiman - Dagen jag bytte min pappa mot två guldfiskar
Lotta Olsson - Lämnad ensam
Stina Kjellgren - Lägga sej, hå och hej
Sara Lundberg - Vita Öjvind och ingenting
Barbro Lindgren - Nu är du en höna
Stina Wirsén - Vem är stor?
Rikard Ask - Ett monster med snurrig päls
Julia Donaldson - Lill-Gruffalon
Kalle Güettler - Monsterbesök
Anders Dahlström - Monsterjägare
Julia Donaldson - Gruffalon
Kalle Güettler - Stora monster gråter inte
Kalle Güettler - Monsterbesök
Lemony Snicket - Mörkret längst ner
Julia Donaldson - Kvastresan
Eva Lindström - Alla går iväg
Beatrice Alemagna - Den fantastiska rufsitufsen
 
 
 
Att vara jag
 
 
 
Titel: Att vara jag
Författare: Anna Höglund
Antal sidor: 80 (Inbunden)
ISBN: 97891 8770 7377
Publiceringsår: 2015
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 12-15 år
Första mening: "Vad skrynklig den är."
 
Handling: Rosa är 13 år och på väg in i vuxenvärlden från barndomens skyddande skal. Men att försöka förstå sig på världen är svårt, särskilt om man är 13 år och brottas med alla sorters känslor och tankar samtidigt. 
 
 
Omdöme: Att den här inte blev Augustprisnominerad både förvånar mig och gör mig lite arg, för det är den sannerligen värd. Den är naken och ärlig och ibland känns den så nära mig själv att det gör lite ont. Även om Rosa är långt mycket klokare än vad jag var då. Det är kanske även därför jag tycker om den så mycket, för att den ligger så nära mig själv och för att den känns att läsa. Att den dessutom tar upp könsroller och jämställdhet för en yngre målgrupp går väl inte annat än tycka är fantastiskt. 
 
Förutom sådana mycket komplexa samhällsfrågor så finns det även problem som trettonåriga tjejer stöter på men som förhoppningsvis sedan växer bort. Som den första mensen eller hur man gör när ens vänner växer ifrån en. Jag tycker om att den är väldigt vågad på det sättet, att den berör både litet och stort. Jag skulle vilja använda den på något sätt, vill att den ska komma ut i klassrum och agera diskussionsunderlag men jag vet bara inte riktigt hur. Den säger så mycket med så få ord och ibland talar bilderna alldeles för sig själv. Som en bild som visar en tjej som står och sminkar sig framför spegeln, den fick jag nästan lite ont i magen av samtidigt som jag inte kan sluta titta på den eftersom den berör mig så starkt. Jag vet inte vad man ska säga mer om det här, mer än att alla borde ge det en chans.
 
Betyg: 4/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon