Måndagens Movie: Disconnect
 
 
Titel: Disconnect
Premiär: 29 Januari 2014 (Sv)
Längd: 115 min
Genre: Drama & Thriller
Medverkande: Jason Bateman, Jonah Bobo & Haley Ramm
Betyg på Imdb: 7,6
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Handling: Det centrala i filmen är hur sociala medier och Internetforum har blivit ett sätt för människor att söka kontakt men den visar också hur farligt det kan vara. Vi får följa en föredetta marinsoldat som får sin identitet kapad, en kille som blir utsatt för mobbning och får en nakenbild spridd över skolan och en artonåring som säljer sex över Internet. Dessa personers liv vävs sedan samman på ett eller annat sätt.
 
Omdöme: Jag måste säga att jag blev riktigt berörd av den här filmen. Den känns så väldigt aktuell och visar på hur Internet skapar nya problem och nya fenomen som vi tidigare inte var tvungna att tackla. Det finns så många människor runt omkring oss, vårt kontaktnät har aldrig kunnat vara större, men hur mycket vet vi egentligen om dessa människor runtomkring oss? Och hur kan internetrelationer påverka våra verkliga relationer? Jag fascineras av alla tre huvudberättelserna men även av kraktärerna som hör till. De vävs alla samman på ett snyggt sätt och det finns mycket att diskutera om kring den här filmen. Kanske något för skolan till och med? Skådespeleriet är helt okej, vi får till och med bevittna två svenskar i ganska stora roller i form av Alexander Skarsgård och Mikael Nyqvist. Ibland blir den dock kanske lite väl sprängfylld med budskap och det kanske hade varit snyggare att göra det lite mer subtilt men överlag en absolut bra film! Gillar musiken också.
 
 
Fågelöns hemlighet
 
Titel: Fågelöns hemlighet
Författare: Christina Wahldén
Antal sidor: 157 (Kartonnage)
ISBN: 97891 2969 5328
Publicerinsgår: 2015
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Malva sträcker på sig och drar undan gardinen."
 
Handling: Malva bor på en ö i skärgården, där händer det inte särskilt mycket och det finns inte så många personer i hennes egen ålder. Men den här sommaren blir inte allt som vanligt. Selma och Leo flyttar in i husen bredvid och tillsammans börjar de göra utflykter med båten, en dag blåser det dock upp till storm och de tvingas ta skydd på en ö. Det visar sig ganska snart att de inte är ensamma på den där ön och att de som är där inte vill ha några vittnen.
 
 
Omdöme: Jag tycker att det här är en mix av Saltkråkan och Kalle Blomqvist. Tre barn som börjar undersöka mystiska saker och hamnar i klorna på dumma skurkar. Malva är någon form av superscout som både kan segla, göra upp eld och överleva helt själv på en öde ö. Leo är allergisk mot allt men väldigt smart. Selma är mest bara rik och det bidrar inte direkt till barnens överlevnad. Jag tycker att själva handlingen är lite konstig, det vänder liksom på en femöring. Först är de ute och seglar och allt är frid och fröjd, i nästa mening blåser det upp till storm och de faller överbord. Det kändes som om jag hade missat flera sidor däremellan. Men så är det väl i ungdomsböcker kanske, det ska hända saker snabbt.
 
Karaktärerna känns inte sådär jättekul i och med att de framstår som ganska ensidiga. En som kan allt, en som är smart och en som inte kan eller vågar något. Språkligt tycker jag att den känns väldigt torftig och det blir ingen fröjd att läsa, mycket onödig information och extremt snabba händelseförlopp. 
 
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Christina Wahldén:
 
 
I ljusets makt
 
 
 
Titel: I ljusets makt
Författare: Leigh Bardugo
Antal sidor: 296 (Danskt band)
ISBN: 97891 86634 681
Publiceringsår: 2015 (Original: 2012)
Serie: Grisha #1
Originaltitel: Shadow and bone
Första mening: "Tjänstefolket kallade dem malenchki, små spöken, för att de var minst och yngst och för att de hemsökte hertigens hus likt fnittrande fantomer, kilade fram och tillbaka genom rummen, gömde sig i skåp för att tjuvlyssna och smög in i köket för att stjäla de sista av sommarens persikor."
 
Handling: Alina Starkov är ingen särskild, bara en av alla fattiga föräldralösa i landet Ravka. Tills den dagen hon räddar sig själv och sin bästa vän Mal och grishorna upptäcker henne. Hon besitter en uråldrig kraft som kan vara hela rikets räddning mot Skuggsänkan. Alina förs till landets elit, grishorna, och där väntar ett helt nytt liv. Men vem går det egentligen att lita på?
 
 
Omdöme: Jag fastnade tyvärr inte alls för den här boken. Jag gick mer på förlaget än mitt intresse för boken och tänkte att den kan överraska, men det gjorde den tyvärr inte. Jag vet inte riktigt vad det var som gjorde att den kändes oerhört seg att komma igenom men något var det bevisligen. Dels har jag ju svårt för fantasy överlag, svårt att visualisera och förstå hur världen ser ut och hänger samman. Jag tänker hela tiden att det inte har så stor betydelse för berättelsen eller att det kommer att reda ut sig med tiden men den här gången kändes det bara som en suck att ens komma igenom den.
 
Visst är den välskriven och visst utspelar den sig under en intressant tid med specella miljöskildringar men jag kan ändå inte uppbåda det engagemang som krävs. Jag tycker att Alina är en lite för alldaglig och naiv person och inte blir det bättre av att hon som genom en förvandling plötsligt blir både snygg och stark. Först då upptäcker dessutom hennes bästa vän Mal hennes potential som en källa till kärlek. För någon som gillar fantasy och magi är detta säkert en guldgruva men för mig som fortfarande är en ovan läsare inom genren är den lite för stillsam och intetsägande.
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon