New best friend
 
Varför känns det mer som att man börjar om på ny kula när man köper en ny dator än firar nyår eller börjar en ny termin? Det är som när man skriver på första sidan i ett nytt block eller fyller i sin nya kalender, först har man en tanke om att den här gången ska allt minsann vara ordnat och prydligt men så sitter man där ändå så småningom med knappt urskiljbara anteckningar som är nedskrivna i all hast. Snart kommer jag att ha tusen mappar på skrivbordet igen och ett antal bilder som jag inte vet vad jag ska göra med. Men nu, än så länge, är den städad och fin. Jag har för övrigt bytt upp/ner mig beroende på vem man frågar från PC till MAC, så allt sitter ju inte riktigt som det ska än. Men det känns bra. Det känns riktigt bra faktiskt. 
 
Med ny dator kom även ny inspiration till att både blogga och plugga och jag hoppas verkligen att det håller i sig lång tid framöver! Jag ska verkligen bli bättre på att blogga nu, februari får innebära nystart. Visserligen är det positivt med mindre skärmtid men att skala av det såhär mycket var ju faktiskt lite överdrivet, eller hur?
 
 
 
Bakom linjen
 
 
Titel: Bakom linjen
Författare: Tom Palmer
Antal sidor: 170 (Danskt band
ISBN: 97891 8766 7367
Publiceringsår: 2015 (Original: 2014)
Serie: -
Originaltitel: Over the line
Första mening: "Brukar folk fråga vad du ska bli när du blir stor?"
 
Handling: Jack är fotbollsproffs och drömmer om att spela för Englands landslag. Hans dröm går i uppfyllelse men känslan blir inte så mäktig som han hade väntat sig, England ligger nämligen i krig och många tycker att de unga männen som spelar fotboll istället borde kriga för sitt land. Därför bildas så småningom fotbollsbataljonen och Jack känner att han inte har något annat val än att ta värvning.
 
Omdöme: Det här är en bok för den riktigt inbitna fotbollsfantasten. Det finns mycket hänvisningar till gamla spelare, som förmodligen ingen i målgruppen känner igen men ändå, och en stor del av handlingen utspelar sig just på fotbollsplanen. Det är mycket detaljer kring matcherna med inlägg, mål och slutminutrar. Samtidigt utspelar den sig under första världskriget vilket nischar målgruppen ännu mer, för en fotboll- och historieintresserad ungdom passar den här perfekt.
 
Språket är lätt och luftigt så den är absolut inte tungläst, förutom för mig som faktiskt skummar igenom majoriteten av fotbollsdelarna. Det känns dock hela tiden som boken bara skrapar på ytan, bara för att den ska vara lättläst behöver den inte bli intetsägande. Efter att ha läst ut boken vet jag i princip ingenting om huvudpersonen förutom att han lever och andas fotboll. Den känns heller aldrig så pass spännande att jag verkligen vill veta vad som händer vilket är en nackdel om man vill se boken ur ett läsfrämjande perspektiv. Med andra ord är det nog få som den här boken verkligen passar och den kan ha svårt att nå fram till den tänkta läsaren men när den väl gör det kommer den att passa som handen i handsken.
 
 
Betyg: 1/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
 
 
Så värt
 
Titel: Så värt
Författare: Martin Jern
Antal sidor: 249 (pocket)
ISBN: 97891 8663 4773
Publiceringsår: 2015 (Original: 2007)
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Det är förbjudet att röka på skolgården."
 
Handling: Aron är femton år och inte riktigt nöjd med den han är men vet heller inte riktigt vem han vill vara. Han är varken populär eller utanför, han är någonstans mittimellan och tillhör skejtargänget. Det tycks endast finnas två alternativ på högstadiet, antingen en sådan som ingen vet lever eller en sådan som alla vill döda. Aron kommer att upptäcka hur det är att leva i båda världarna. 
 
 
Omdöme: Jag antar att jag borde ha en väldigt hög igenkänningsfaktor till den här boken med tanke på att Aron är född endast ett år efter mig men jag kan inte relatera alls, varken till jargongen eller till grupperingarna eller musiken. Jag har aldrig använt benämningen kicker och vet knappt ens vad det innebär? Jag ska erkänna att jag googlade men kunde ändå inte relatera. Hör inte kickers mer hemma på 90-talet? Däremot var ju chattverktyget MSN väldigt stort på min högstadietid vilket förekommer i boken, men det blir ju också lite av ett problem att använda sådana konkreta medier i ungdomsböcker eftersom de som går på högstadiet idag har helt andra sociala forum att vistas i och känner förmodligen inte till vare sig msn eller skunk. För en annan blir det ju en nostalgitripp men för nya läsare kanske det känns mossigt? Jag vet inte.
 
Aron som karaktär gillar jag verkligen då han känns både genuin och äkta. Det förekommer ingen censur utan där finns både osäkerhet och grabbighet, tankarna om att inte veta hur man vill vara eller hur man för den delen förväntas vara. Viljan att bli accepterad men ändå stå själv. Språket bidrar också till den väldigt realistiska känslan och det känns inte krystat på något sätt, även om jag själv inte riktigt kan relatera till språkbruket. Däremot var det faktiskt lite konstiga meningsuppbyggnader på sina ställen vilket gjorde att jag reagerade i min läsning, något som jag annars brukar vara väldigt förlåtande inför. Överlag tycker jag att bokens styrka är just karaktärerna, att de känns som vilka som helst och att de känns som om de skulle kunna existera i verkligheten. Det är ett väldigt gott omdöme. 
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon