Monstret och människorna

Titel: Monstret och människorna
Författare: Mats Strandberg
Illustratör: Sofia Falkenhem
Antal sidor: 167 (Kartonnage)
ISBN: 97891 2969 2839
Publiceringsår: 2017
Serie: Monstret Frank #3
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 6-9 år
Första mening: "Det var natt och jag sprang genom skogarna."

Handling: Människornas rädsla för monstren har spridit sig i staden där Frank och hans monsterkompisar bor. Böcker om monster tas bort från biblioteket, tant Alice får hotbrev där hon kallas monsterälskare och stadsbor partrullerar gatorna i jakt på monster som beskylls för både det ena och det andra. Mitt i allt detta försvinner Uvalisa, stadens bibliotekarie, och den slutgiltiga uppgörelsen mellan monstren och människorna är nära.


Omdöme: Vilket värdigt avslut på trilogin om Monstret Frank, det kan till och med vara så att det här är min favorit i serien. Det jag gillar allra mest med alla de här böckerna är att författaren vågar ta upp stora och svåra ämnen riktat mot en så ung målgrupp. För hur pratar man egentligen om demonstrationerna man ser? Eller bränderna man hör talas om? Eller hur det kan komma sig att vissa bara följer strömmen och vill vara i det vinnande laget? Ja, det går ju till exempel att prata om det genom litteratur. Det är ju såklart så att barn ser och hör precis samma saker som vi vuxna gör vare sig vi vill det eller inte. Samtidigt är den här boken så snyggt upplagd att den inte behöver läsas som en samhällsskildring, det förekommer ju trots allt monster och det går ju utmärkt att läsa den som en ingång till fantasy. Allt beror ju på vad vi hämtar från boken och vilka erfarenheter vi bär med oss som läsare när vi går in i handlingen. 

Jag rekommenderar lärare att läsa den här i helklass på lågstadiet men har faktiskt plockat upp den till klasser som är lite äldre än så också, just för att jag tycker att det finns så mycket att prata om i hela trilogin men också för att den är väldigt spännande att läsa såklart och för att en serie alltid inbjuder till mer läslust. För visst vill man alltid veta vad som händer härnäst? Kort och gott läs den, både gammal som ung.
 

Betyg: 5/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Mats Strandberg:
Färjan
Monstret i natten (Monstret Frank #1)
Monstret på cirkusen (Monstret Frank #2)
Cirkeln (Engelsfors-trilogin #1)
Eld (Engelsfors-trilogin #2)
Nyckeln (Engelsfors-trilogin #3)
 
När man redan längtar till helgen
 
Måndag mina vänner och i helgen hade jag med mig dessa två jobböcker hem, bara en av dem blev läst och en recension kommer att dyka upp under veckan. Det här verkar för övrigt vara ungefär nivån på böcker som jag klarar av just nu, huvudet hänger inte med och jag vet inte om jag kan skylla det på vårtrötthet. Jag varierar även med att lyssna på Omgiven av idioter av Thomas Eriksson men det tar aldrig mer än tio minuter innan jag somnar och det är absolut inte för att den är tråkig. Jag kan bara inte lyssna på ljudböcker utan att somna! Så jag får passa på när jag går ut med hunden, en bit har jag hunnit i alla fall men det blir väldigt osammanhängande lyssningar - oftast har jag missat hälften eftersom jag antingen har somnat eller för att tankarna har vandrat iväg på annat håll. Hur gör ni som lyssnar på ljudböcker egentligen? Är det något som man måste träna upp? 
Midnattssol
 
Titel: Midnattssol
Författare: Jo Nesbø
Antal sidor: 238 (Pocket)
ISBN: 97891 7429 5672
Publiceringsår: 2017 (Original: 2015)
Serie: Blod på snö #2
Originaltitel: Mere blod
Första mening: "Var börjar vi den här berättelsen?"

Handling: En man som kallar sig Ulf stiger av bussen i en avlägsen by i nordligaste Norge, han säger att han är där för att jaga men har varken med sig bagage eller vapen. Bland læstadianer och samer möter han en kultur som är både gästfri och avståndstagande, hjälpsam och kylig. Ulf får hjälp av byns klockare Lea men snart går det upp för henne att Ulf inte alls är jägare, utan bytet och att hela jaktlaget är på väg. 


Omdöme: Det här är andra delen i en serie om två men jag kan tänka mig att den går utmärkt att läsa fristående också, jag minns nämligen inte så mycket av den förra boken upptäckte jag och såg inga direkta kopplingar till den föregående boken som var viktiga för att förstå handlingen. Det är inte ens samma huvudperson. Jag som brukar irritera mig på när böcker marknadsförs som fristående när de inte alls är det ställer mig plötsligt på andra sidan, ja det finns väl en första gång för allt. 

Boken utspelar sig långt ifrån Oslos storstadsmiljö och istället har vi förflyttat oss till nordligaste Norge och en liten by med en mycket religiös befolkning. Det är kargt och hårt och ganska ogästvänligt men för en man som är på flykt är det naturligtvis perfekt, för vem skulle komma på att leta där? Jag gillar miljön och jag riktigt känner kylan när jag läser men trots bokens korta omfång så är den ganska lågmäld. Det är inget actionfyllt tempo, inga biljakter, inga detaljerade tortyrmetoder utan det är rädslan för det som oundvikligen måste ske som är det centrala. Det värsta är ju inte att bli skjuten utan att inte veta när man kommer att bli det. 

Själva historien är ganska förutsägbar men det gör inte så himla mycket för den är läsvärd ändå. Det här är nog första gången som jag verkligen hoppats på att det ska gå så bra som möjligt för huvudpersonen och att inte författaren ska slänga in något överraskningsmoment som vrider om hela historien. Den är fin och den är bra i all sin enkelhet. Det kan vara gott nog.


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Jo Nesbø:
Törst (Harry Hole #11)
Polis (Harry Hole #10)
Gengångare (Harry Hole #9)
Pansarhjärta (Harry Hole #8)
Snömannen (Harry Hole #7)
Frälsaren (Harry Hole #6)
Smärtans hus (Harry Hole #4)
Huvudjägarna
Sonen
Blod på snö