Norra Latin

Titel: Norra Latin
Författare: Sara Bergmark Elfgren
Antal sidor: 578 (Inbunden)
ISBN: 97891 2968 8528
Publiceringsår: 2017
Serie: Stockholmsserien #1
Originaltitel: -
Första mening: "Jag kommer att ställa några frågor nu."

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren 

Handling: Tamar drömmer om att bli skådespelare. Clea är uppvuxen på teatern. De möts första skoldagen på Norra Latin, första dagen på teaterprogrammet. Men trots att de går i samma klass så lever de helt olika liv. Tamar har lämnat allt bakom sig i Östersund för att satsa på sin dröm om teatern. Clea är dotter till en känd skådespelare, har en självklar status och position i klassen och har redan medverkat i några filmer. Men hur mycket är Tamar beredd att offra för att bli lite mer som Clea? Och ligger det någon sanning i den tragedi som inträffade på Norra Latin under 1940-talet? Den myt som sägs innehålla både ond magi och bråd död.  

Omdöme: Det här är en väldigt lång bok. Det är nog min första reaktion både när jag läser den och när jag precis har avslutat den. Kanske till och med lite onödigt lång? Den flyter lätt och handlingen har ett tydligt driv som gör att det är enkelt att bläddra vidare och ta ett kapitel till och ett kapitel till och ett kapitel till men boken tar liksom aldrig slut. Personligen hade jag nog sett att den var lite kortare faktiskt, lite mer koncentrerad. 

Som ni vet gillar jag att läsa läskigt och spännande men inte så mycket om magi, ibland får man ta det ena med det andra och det blir väldigt bra ändå men här har jag lite svårt att köpa de magiska inslagen. Jag tror att det beror på att jag liksom aldrig sögs in så pass mycket i boken att jag glömde världen utanför, det blev mest att jag skumläste de partier som innehöll oförklarliga fenomen och då är det klart att historien tappar stämning. Vad jag däremot gillar desto mer med boken är huvudpersonen Tamar som känns väldigt äkta och realistisk, en person som vem som helst. Jag gillar henne bäst när vi får följa med henne hem till Östersund men hon fungerar också som en tydlig kontrast till det liv som Clea och TIm lever. Clea har jag däremot lite svårare att förstå, jag vet heller inte riktigt varför vi som läsare behöver hennes röst eller perspektiv? Hon är ju helt ovetandes om vad som pågår både med Tamar och med hennes pojkvän Tim. Däremot så ger hon väl en inblick till ett annat perspektiv. Ett liv där fester, droger och skådespelare avlöser varandra och där det inte är konstigt att det finns en skådespelande man som man som tjej har blivit varnad för att vara ensam med. Boken kan helt enkelt inte bli mer aktuell på den punkten. Den känns också väldigt nutida med användandet av sociala medier, som däremot aldrig namnges vilket förmodligen ger boken en längre hållbarhet samtidigt som det inte ruckar på tidsmarkeringen. Och en recension av den här boken kan man väl inte skriva utan att nämna karaktären Sam som benämns som hen eller henom genomgående i boken, vilket jag både kan gilla och ifrågasätta. 


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Sara Bergmark Elfgren & Mats Strandberg:
Cirkeln (Engelsfors #1)
Eld (Engelsfors #2)
Nyckeln (Engelsfors #3)
Berättelser från Engelsfors

 
Senaste tillskotten till bokhyllan
 
Det var såklart inte bara barnböcker som slank ner i varukorgen vid den senaste beställningen. Några till mig själv också såklart! Har hört mycket bra om Annabelle, Nattmannen är en del i en serie där jag råkar ha alla delar och Let it snow tänkte jag skulle bli min decemberläsning. Jag har med andra ord hyfsat goda argument till alla tre inköp ;)


Övergångarna

Titel: Övergångarna
Författare: Andreas Kundler & Lisa Linder
Antal sidor: 319 (Kartonnage)
ISBN: 97891 2970 4075
Publiceringsår: 2017
Serie: Landet Verdisia #1
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9 - 12 år
Första mening: "Morfar stod tyst och såg på honom medan han tog på sig ytterkläderna."

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren

Handling: När Anton går på sin morfars begravning dyker det upp en man där som säger att Antons morfar och han var arbetskamrater för länge sedan. Men trots att Anton och hans morfar stod varandra väldigt nära så har Anton aldrig hört talas om mannen och det verkar ingen annan heller ha gjort. Några dagar senare får Anton ett mystiskt brev utan avsändare där det står att Anton behöver få veta saker om sin morfar, saker han har hållit hemliga. Det visar sig att hemligheterna är både större och hemskare än Anton har kunnat föreställa sig och nu är det upp till honom att fullfölja det hans morfar har påbörjat.

Omdöme: Jag måste erkänna att jag trots att jag var lite avogt inställd till boken från början av någon outgrundlig anledning, fantasy är generellt sett inte mitt starkaste kort, så måste jag medge att historien sög tag i mig och att jag läste ut boken i ett svep. Det tog i och för sig inte så lång tid med tanke på dess målgruppsanpassning, med enkelt språk och luftig text, men jag kan säga att den hela tiden höll mitt intresse vid liv. Det är ju dock svårt att läsa den utan att komma och tänka på Bröderna Lejonhjärta men en värld i livet efter detta som ligger i spillror, där det härskar en tyrann och där det blir upp till ett barn att rädda ett helt rike. Likheterna slutar väl egentligen där och det är klart att man ska få skriva böcker som handlar om vad som händer när man dör, jag menar bara att det är svårt att inte jämföra och att den jämförelsen alltid kommer att bli orättvis. 

Språkligt är den lättläst och till stor del målgruppsanpassad. Det är mycket fokus på handling och inte så mycket på karaktärerna i sig vilket gör att den nog kan passa de allra flesta läsarna, vana som mindre vana. Men jag kanske till och med skulle vilja skjuta upp målgruppen ett steg till att säga att den snarare är för åldern 12-15 än för 9-12 eller något mittsegment däremellan i alla fall. Dels beror det på huvudpersonens ålder och kretsarna han rör sig i med fester och rökning men också för att scenerna med Övergångarna kan uppfattas som lite obehagliga. Summa summarum har författarna skrivit en helt okej debut som är både spännande och medryckande men det kanske inte är en historia som jag kommer att bära med mig under en längre tid, men ibland kan det väl få vara skönt att vissa böcker bara kan få fungera som underhållning och inte mer inte sant? 


Betyg: 3/5 

Köp den här: Adlibris & Bokus