Dumplin'
 

Titel:
Dumplin'
Författare: Julie Murphy 
Antal sidor:
ISBN: 97891 8787 9289
Publiceringsår: 2016
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Allt det bästa som har hänt mig i livet har börjat med en Dolly Parton-låt."

Handling: Willowdean, även kallad Dumplin', trivs i sin kropp även om den är lite större. Men när hon träffar Bo, skolans snyggaste kille, börjar hon känna sig osäker över om hon duger och det stör henne. För att vinna tillbaka självkänslan och visa alla i hemstaden att hon duger precis som hon är bestämmer hon sig för att ställa upp i den årliga skönhetstävlingen. 

Omdöme: Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag tycker om den här boken. Själva grunden tycker jag är bra men för att vara en bok som ska visa att man duger som man är så är det väldigt mycket fokus på utseende. Will är själv till en början helt självsäker i sin egen kropp oavsett vad andra tycker men när en kille kommer in i bilden så förändras plötsligt självbilden och hon blir osäker på om hon verkligen duger som hon är. Varför är det alltid en kille som ska komma och ställa till det? Och blir det inte lite klyschigt att det är just skolans snyggaste kille som hon faller för och som faller för henne? Inte nog med det så blir det ett litet triangeldrama i och med att det är en av sportkillarna som också är intresserad av Will! Aldrig en bok om romantik utan ett litet triangeldrama, eller vad säger ni? Och att Will är så trygg i sig själv och i sin egen kropp hjälper henne inte direkt att ta bort fokuset på andras utseenden. Det finns någon som är ännu tjockare än Will och någon som har utåtstående tänder och någon har fult hår och andra är bara smala och bitchiga. Samtidigt förstår jag att det är orealistiskt att inte låta huvudpersonen tvivla på sitt eget värde någon gång under boken, hon är ju trots allt sjutton år och blir lika bombaderad med budskapet om att hon inte duger som hon är precis som vi andra. Men ändå, jag känner någon slags bitter eftersmak trots allt. Jag tycker inte att boken är så väldigt kroppspositiv som den ibland framhålls som. 

Det är ju också svårt att undvika utseendehetsen med tanke på att bokens handling cirkulerar runt en skönhetstävling. En tävling som Will vill ställa upp i för att på något sätt återerövra den, visa på att vem som helst borde kunna ställa upp och inte bara de som förväntas ha en chans att vinna. Hittills har det ju låtit som om jag är ganska negativt inställd till boken och det är jag väl egentligen inte, jag hade kanske lite andra förväntningar än vad den sedan visade sig leverera. Men det är en bok som man slukar lätt, det är en trevlig läsning och tar man ett annorlunda perspektiv när man läser den så tycker jag att den är annorlunda på ett positivt sätt. 


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus


Hemmet
 
Titel: Hemmet
Författare: Mats Strandberg
Antal sidor: 339 (Inbunden)
ISBN: 97891 1307 3958
Publiceringsår: 2017
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Han lyssnar spänt."

Recensionsexemplar från Norstedts.

Handling: Joel har tvingats tillbaka till småstaden där han växte upp för att ta hand om sin demenssjuka mamma. Nu har hon fått en plats på demensboendet Tallskuggan, en plats som aldrig någon kommer ifrån levande. Joel brottas med sitt dåliga samvete när Monika tycks bli allt sämre och personalen inte räcker till. På avdelningen jobbar dessutom Nina som Joel inte har pratat med sedan det smärtsamma avskedet i tonåren vilket bara gör stressen alltmer påtaglig. Nina och Joel tvingas däremot samarbeta när båda upptäcker att Monika tycks veta saker som hon inte borde kunna känna till och dessutom blir mer och mer aggressiv, det är nästan som om något okänt har tagit över hennes kropp.


Omdöme: Det var faktiskt någon vecka sedan jag läste ut den här men det har av någon anledning tagit emot att skriva ett omdöme om den, jag tror att det beror på att jag inte är helt säker på vad jag tycker om den. Jag har ju läst och tyckt väldigt mycket om Färjan och lite känns det som om det går att känna igen mycket från den även här även om den här inte är lika bläddervänlig. Jag tycker att författaren är fenomenal på att måla upp riktiga personer, människor som lever bredvid oss och som kan vara vilka som helst samtidigt som de blir mycket mer intressanta att läsa om än vad man först kan tro. För hur spännande låter egentligen en miljö på ett demensboende? Med ett gäng undersköterskor som huvudpersoner? Oerhört spännande om det är Mats Strandberg som står bakom pennan vill jag lova. Däremot är jag inte fullt så förtjust i själva skräckmomenten, där blir jag aldrig riktigt rädd och eftersom jag har svårt att tro på övernaturliga saker är jag förmodligen heller inte den mest lämpade läsaren för den här typen av skräcklitteratur. 

Det dröjer ganska länge innan snaran och spänningen väl dras åt men sedan går det å andra sidan ganska snabbt och trots att jag inte tycker att boken är en riktigt bladvändare så sitter jag ändå fastnaglad de sista sidorna för att få veta hur det ska gå. Det är en krypande spänning som byggs upp med lampor som slocknar, en TV som går på av sig självt och tanter som påstår att de ser saker som ingen annan har sett. Till en början viftar huvudpersonerna bort det som precis vem som helst hade gjort men ju närmre mörkret kommer desto svårare blir det att blunda för. Det är helt enkelt snyggt gjort. Bäst uppbyggda är ändå karaktärerna och det är väl ändå det viktigaste, hade en skräckroman innehållit karaktärer som vi inte kan relatera till hade ju en stor del av spänningen försvunnit eftersom vi ändå inte bryr oss om vad som händer med dem. Sammanfattningsvis en väldigt läsvärd skräckroman med fantastiska karaktärer som tycks hämtade direkt från verkligheten men jag hade gärna sett att ondskan hade fått ta en större plats och kanske till och med fått ta lite fler liv? 


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Mats Strandberg:
Färjan
Monstret i natten (Monstret Frank #1)
Monstret på cirkusen (Monstret Frank #2)
Monstret och människorna (Monstret Frank #3)
Cirkeln (Engelsfors-trilogin #1)
Eld (Engelsfors-trilogin #2)
Nyckeln (Engelsfors-trilogin #3)
Och varje morgon blir vägen hem längre och längre
 
Titel: Och varje morgon blir vägen hem längre och längre
Författare: Fredrik Backman
Antal sidor: 86 (Inbunden)
ISBN: 97891 3715 0895
Publiceringsår: 2017
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Det finns ett sjukhusrum i slutet av ett liv där någon, mitt på golvet, har slagit upp ett grönt tält."

Recensionsexemplar från Forum.

Handling: Farfar och Noah sitter på en bänk och pratar, de står inför något av det svåraste i livet - att ta farväl. De måste säga hejdå eftersom farfars hjärna har givit upp innan kroppen och han inser att hans värld är på väg att förändras och att han har svårare att få tag på minnena.

Omdöme: Det kvittar vad än Fredrik Backman skriver så är jag dömd att älska det. Nu hade jag redan läst den här novellen när den låg ute på författarens blogg så det blev ju inte riktigt samma läsupplevelse som första gången. När jag läste den första gången grät jag nämligen som ett litet barn men vid en omläsning lyckades jag hålla tårarna ifrån mig. Jag vet inte vad det är med Backman och mina tårkanaler, det är som om de är direktuppkopplade till varandra. Jag gråter aldrig till någon annan bbok men när Fredrik Backman står som författare kan jag nästan garantera att jag kommer att bli berörd. 

Det är ju en väldigt kort novell det här men väldigt stor till sitt innehåll, om ni förstår hur jag menar? Det är ett stort och svårt ämne som berörs och jag hade gärna sett en hel roman om Noah och hans farfar. Däremot är det kanske lite mycket som sker i fantasin för att jag riktigt ska kunna ta till mig den. Men definitivt läsvärd såklart! Som med allt av den här författaren. Jag tror bestämt att han har seglat upp och blivit min absoluta favorit. Ser verkligen fram emot att läsa mycket mycket mycket mer av honom i framtiden.

Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Fredrik Backman:
Saker min son behöver veta om världen
En man som heter Ove
Min mormor hälsar och säger förlåt
Britt-Marie var här
Björnstad