Och varje morgon blir vägen hem längre och längre
 
Titel: Och varje morgon blir vägen hem längre och längre
Författare: Fredrik Backman
Antal sidor: 86 (Inbunden)
ISBN: 97891 3715 0895
Publiceringsår: 2017
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Det finns ett sjukhusrum i slutet av ett liv där någon, mitt på golvet, har slagit upp ett grönt tält."

Recensionsexemplar från Forum.

Handling: Farfar och Noah sitter på en bänk och pratar, de står inför något av det svåraste i livet - att ta farväl. De måste säga hejdå eftersom farfars hjärna har givit upp innan kroppen och han inser att hans värld är på väg att förändras och att han har svårare att få tag på minnena.

Omdöme: Det kvittar vad än Fredrik Backman skriver så är jag dömd att älska det. Nu hade jag redan läst den här novellen när den låg ute på författarens blogg så det blev ju inte riktigt samma läsupplevelse som första gången. När jag läste den första gången grät jag nämligen som ett litet barn men vid en omläsning lyckades jag hålla tårarna ifrån mig. Jag vet inte vad det är med Backman och mina tårkanaler, det är som om de är direktuppkopplade till varandra. Jag gråter aldrig till någon annan bbok men när Fredrik Backman står som författare kan jag nästan garantera att jag kommer att bli berörd. 

Det är ju en väldigt kort novell det här men väldigt stor till sitt innehåll, om ni förstår hur jag menar? Det är ett stort och svårt ämne som berörs och jag hade gärna sett en hel roman om Noah och hans farfar. Däremot är det kanske lite mycket som sker i fantasin för att jag riktigt ska kunna ta till mig den. Men definitivt läsvärd såklart! Som med allt av den här författaren. Jag tror bestämt att han har seglat upp och blivit min absoluta favorit. Ser verkligen fram emot att läsa mycket mycket mycket mer av honom i framtiden.

Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Fredrik Backman:
Saker min son behöver veta om världen
En man som heter Ove
Min mormor hälsar och säger förlåt
Britt-Marie var här
Björnstad


Labyrintens hemlighet
Titel: Labyrintens hemlighet
Författare: Ritta Jacobsson
Antal sidor: 253 (Kartonnage)
ISBN: 97891 3218 1955
Publiceringsår: 2017
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Svarta, olycksbådande moln skuggade den ödsliga udden, där en gammal herrgård såg ut att växa rakt ur det flacka berget."

Handling:
Nikki och Oliver är bonussyskon och så olika som två personer kan vara. Deras föräldrar har bestämt sig för att åka till USA och gifta sig och Nikki och Oliver blir skickade till en gammal släkting på herrgården Branteholm. Det ligger väldigt avlägset och på gården finns inte så mycket att göra förutom en igenvuxen labyrint som de absolut inte får gå in i eftersom hemska saker har hänt där. Men en natt vaknar Oliver av att han ser en vit skåpbil på gården och Nikki upptäcker att det lyser i huset som finns mitt i labyrinten, trots att det borde vara omöjligt att ta sig igenom de vildvuxna häckarna. Finns det en hemlig väg in i labyrinten? Och vem är det som använder den?

Omdöme: Jag har läst Han kallar sig Esmeralda av Ritta Jacobsson tidigare och den är ju hemskt obehaglig med ganska ingående och råa detaljer. Jag hade kanske förväntat mig något som var mer likt det, något som kröp under huden eller som bara var allmänt läskigt men jag tycker inte riktigt att jag fick det här. Det är en ganska snäll och mysig sommarlovsdeckare som påminner mig lite om andra liknande böcker jag har läst bara det att de utspelar sig i skärgården. En avlägsen släkting, mystiska personer som tycks gömma smuggelgods och barn som hamnar mitt i kriminella göromål. Trots bokens ganska mastiga omfång så är texten luftig vilken ändå gör den ganska lättläst och överkomlig för de allra flesta i målgruppen. 

Men jag tycker ändå att det är något som saknas, jag känner mig lite snuvad på konfekten och upplever den inte alls som så spännande som jag hade förväntat mig. Jag hoppas att jag får höra någon återkoppling från ett barn i rätt ålder som har läst den och som kan motbevisa mig om att jag har fel. Det är ju trots allt där den ska göra skillnad.


Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Ritta Jacobsson:
Han kallar sig Esmeralda

Spökflickan
 
Titel: Spökflickan
Författare: Katarina Genar
Antal sidor: 101 (Kartonnage)
ISBN: 97891 6389 4626
Publiceringsår: 2017
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Vinden river i håret och den vita klänningen fladdrar kring benen."

Handling: Anna har tvingats flytta från sina kompisar i Stockholm efter att föräldrarna har fått jobb på vårdcentralen i den lilla byn vid kusten. Huset de har flyttat in i är gammalt och snabbt nås hon av ryktena av att det ska spöka där, men stämmer det verkligen? Anna vill inte lyssna på ryktena men samtidigt drömmer hon om samma flicka natt efter natt och hon kan inte låta bli om det är Spökflickan hon drömmer om. I drömmen vill hon att Anna ska hjälpa henne att leta efter något, men vad? Och är det därför hon inte har fått ro?

Omdöme: Det här är en bok som inte innehåller ett ord för mycket och det är ju väldigt tacksamt när man ska sälja in den till målgruppen. Det dröjer inte mer än ett par sidor innan spöklika händelser rullas upp och spänningen stiger. Sedan dalar det dock ganska snabbt för mig och Spökflickan visar sig inte alls vara någon Spökflicka utan en gammal tant som fortfarande ångrar något från barndomen. Det är med andra ord en väldigt snäll berättelse som passar de yngre i åldersspannet. Den innehåller en historia från förr i tiden, ett gammalt hus som spökar, sommarlov och en huvudperson som precis har flyttat till ett nytt ställe och saknar sina kompisar från Stockholm. Med andra ord ganska klassiska ingredienser som kanske inte kan gå fel. Jag får se vad barnen säger om den helt enkelt.

Jag gillar den för att den är så tunn, inte låter onödiga saker ta plats och för att den är väldigt rakt på hela tiden utan några krusiduller. Däremot tycker jag kanske att den var lite för snäll och eftersom den är så tunn så hinner inte spänningen riktigt byggas upp så som den kanske borde för att kunna bli en riktigt bra spökhistoria. Nu läser jag ju väldigt mycket hemska vuxenböcker så mitt omdöme är väl egentligen inte att lita på. Jag tror som sagt att den kan gå hem hos 9- åringarna.

Betyg: 2/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Katarina Genar:
Röda spår
Silvervinges hemlighet