Paris, Lola & Jag
 
 
Titel: Paris, Lola & jag
Författare: Moa Eriksson Sandberg
Illustrationer: Erik Sandberg
Antal sidor: 130 (Kartonnage)
ISBN: 97891 29695304
Publiceringsår: 2015
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 12-15 år
Första mening: "Förklädet öppnar dörren till rummet och Lola och jag störtar in."
 
Handling: Josefin är tretton år gammal och på semester i Paris tillsammans med bästa vännen Lola och hennes mamma. Josefin tycker att Paris är en stad full av möjligheter och inte minst en stad full av mörkhåriga pojkar och män att vila blicken på.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Omdöme: Det här är en sparsmakad bok som gör nedslag i vardagen vilket gör att vi som läsare endast får ta del av ögonblick men oftast räcker det för att skapa ett sammanhang och på sätt och vis göra historien till sin egen. Vissa sidor har bara en mening, andra några rader och ibland finns där ett helt stycke. Det är mycket som ska sägas i få ord men jag tycker att författaren lyckas med konststycket utmärkt. Jag gillar ju sådana här böcker, där allt inte skrivs ut utan får stå lite mellan raderna. Jag tycker nästan att ännu färre ord hade kunnat användas.
 
Jag förstod dock inte att huvudpersonen endast var tretton år, utan kanske närmare femton. Hon befinner sig på en gräns mellan barndomen och vuxenvärlden, ibland får de bästa vännerna fnissattacker när de ser mörkhåriga män med lockar och ibland vill de bara bli sedda. Ibland tycker de att de är vuxna nog att ta tillvara på sig själva och ibland vill de ha en tröstande famn och någon som saknar. För hemma i Sverige finns Josefins mamma och hennes man och snart ska Josefin få en lillebror, vilket tycks skrämma henne. Hon är rädd för att bli bortglömd så hon gör allt för att synas. Efter en tonårings logik och manéer. Men även om jag gillar skrivsättet väldigt mycket så tycker jag ändock att den blir lite tunn. Jag har svårt att känna något med meningarna, svårt att relatera till dem och jag hade velat ha mer av ord som exemplet ovan, meningar som kan stå för sig själva och som kan plockas bort ur sammanhanget och handla om något nytt. 
 
 
Betyg: 3/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
Ekon
 
Titel: Ekon
Författare: Camilla Jönsson
Antal sidor: 222 (Kartonnage)
ISBN: 97891 3216 3999
Publiceringsår: 2015
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 12-15 år
Första mening: "3 bra saker med att jullovet är slut: 1. Skolbiblioteket öppnar igen (OBS! Kolla efter den nya av Cornelia Funke)."
 
Handling: Sista året innan gymnasiet och det känns som om det aldrig händer något nytt på den lilla högstadieskolan där Alva går. Plötsligt börjar det en ny tjej i klassen, Liv, sista terminen och för Alva känns det direkt som början på något stort. Sakta närmar de sig varandra och det visar sig ganska snart att de kommer att betyda mer för varandra än som bara vänner. Men Liv gömmer också en hemlighet, ett mörker som Alva har svårt att förstå. 
 
 
Omdöme: Jag tycker att den här boken blir lite för intetsägande, som om den hela tiden bara rör sig på ytan utan att våga dyka ner på djupet i det som blir intressant. Om Liv får vi knappt veta något alls, mer än att hon mår riktigt dåligt och har flyttat runt en hel del. Alva är i sig ganska tråkig som person. Hon vill helst sitta inne och läsa böcker och hon tycks inte bry sig nämnvärt om de kompisar som hon har umgåtts med dagligen de senaste åren. Jag vet heller inte om jag tycker att det är bra eller dåligt att Alva aldrig reflekterar över att hon blir kär i en tjej, det är ingen stor grej för henne och bör väl heller inte så vara men det känns ändå som om det någonstans borde finnas en tanke. Det verkar som om det aldrig har slagit henne förut, att hon blir kär i tjejer, och när hon väl inser det så accepterar hon det med lätthet. Vi får inte veta något alls om huruvida hennes kompisar eller familj skulle reagera, skulle de ta det bra? Jag förmodar det eftersom Alva själv tar det hela med ro och då är det väl något positivt, att det inte görs någon onödig grej av det. Det är bara så det är. Men jag tror att det fortfarande är en stor grej med sexualitet i tonåren, oavsett vilket kön man attraheras av, och jag känner därför att jag saknar den reflektionen i boken från huvudpersonens sida.
 
Men det är verkligen kul med en bok som inte följer heteronormen och jag tror verkligen att den kan gå hem hos målgruppen. Den handlar inte bara om kärlek utan även om hur svårt det är att veta vad man vill bli när man är vuxen när man bara är femton. Den handlar om de höga kraven som ställs, både de sociala och de mer teoretiska. Den handlar om att försöka ta reda på vem man är utan de människorna som man är van vid att ha runtomkring sig och om att sedan våga stå upp för sig själv. 
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
Kvinnan på tåget
 
 
Titel: Kvinnan på tåget
Författare: Paula Hawkins
Antal sidor: 396 (Inbunden)
ISBN: 97891 8778 3432
Publiceringsår: 2015
Serie: -
Originaltitel: The girl on the train
Första mening: "Det ligger en hög med kläder vid sidan om rälsen."
 
Handling: Rachel har nått, vad hon tror är, botten. På grund av alkoholen har hon förlorat både sitt jobb och sin man men trots detta försöker hon hålla skenet uppe genom att låtsas åka iväg till jobbet varje dag med tåget. På tåget skapar hon en egen fantasivärld, hon hittar på vilka liv personerna bakom husen lever så pass väl att hon till sist får en känsla av att hon känner dem. Så försvinner plötsligt en kvinna som Rachel känner igen och hon tror att hon har bevittnat något som kan föra polisen närmare en lösning, hon vill inte längre vara bara kvinnan på tåget. Hon vill åter igen bli något mer.
 
 
Omdöme: Jag skulle kategorisera den här som en psykologisk thriller och jag älskar psykologiska thrillers. Det är krypande obehagligt, utan att det för den delen är några råa scener eller partier, det liksom kommer under huden på en under läsningen. Det är en bladvändare, en bok som håller dig som läsare i ett fast grepp från första till sista sidan med intressanta karaktärer. För just det där med karaktärerna är särskilt intressant i och med att det är sådana som man inte riktigt vet vart man har, om man gillar dem eller inte och det är svårt att lista ut vad som döljer sig under ytan. 
 
Det är en lättläst bok med ett enkelt språk vilket gör att tempot känns väldigt högt även om det inte händer särskilt mycket. Det är mest funderingar, känslor och tankar i ett virrvarr av återfall till alkoholdimmorna. Det gör dock inte så mycket när det är underhållning som är tanken. Det finns dock ett parti i boken som jag inte tyckte om och därför får boken inte full pott, det är slutet, och eftersom det är just slutet så gör det att jag har ännu svårare att släppa det. Jag gillade det helt enkelt inte. För lätt. För enkelt. 
 
 
Betyg: 4/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon