Månadsutvärdering - September
 
 
 
 
Böcker som lästes i September:
Peter Robinson - I mörkrets skugga
Rick Yancey - Den femte vågen
Cilla & Rolf Börjlind - Den tredje rösten
Laini Taylor - Mörk ängel
Camilla Grebe & Åsa Träff - Mannen utan hjärta
Caroline Engvall - Skuggbarn 
 
Varav lånade: 0
Varav egna: 8
 
Antal sidor: 3 071
 
Bästa bok: Vi är inte sådana som i slutet får varandra
Sämsta bok: Den femte vågen
 
Antal köpta: 0
 
Kommentar: Det blev väl en helt okej månad både antalsmässigt och sidmässigt trots att skolan har dragit igång igen. En ny skola med ett nytt program till och med. Jag trivs bra, om det var någon som undrade. Rent bokmässigt fanns det en bok som stack ut den här månaden och jag syftar såklart till Vi är inte sådana som i slutet får varandra av Katarina Sandberg som var en riktig fullpoängare. Dessutom är samtliga böcker den här månaden recensionsexemplar, vilket såklart är jätteroligt! Slutsatsen går ju då automatiskt att dra att det är väldigt nya och aktuella böcker i höstutgivningen.
 
 
Månadens utmaning: Den här månaden utmanade jag ju mig själv med att läsa samtliga recensionsexemplar som hade trillat in under semesterveckan. Just den där veckan i Turkiet i slutet på augusti gjorde att jag halkade efter lite med recensionsdatumen men jag har gjort mitt absolut bästa för att komma ikapp! Jag lyckades läsa alla och recensionerna är på ingång vilken dag som helst nu. Jag är nöjd med andra ord.
Mörk ängel (eller boken som fick mig att läsa fantasy)

Titel: Mörk ängel
Författare: Laini Taylor
Antal sidor: 376 (inbunden)
ISBN: 97891 70282720
Serie: Önskemånglarens dotter #1 (Daughter of smoke & bone #1)
Första mening: "När Karou gick till skolan över de snötäckta kullerstenarna hade hon inga onda föraningar."
 
Recensionsexemplar från Bazar förlag!
 
Handling: Karou bor i Prag där hon studerar på en konstskola, det är också det mest normala med hennes liv. Hon är uppväxt tillsammans med Brimstone som är lite djur och lite människa, en så kallad kimär. Åt Brimstone måste Karou ibland springa ärenden för att hämta tänder, från både djur och människor utan att egentligen veta vad han ska ha dem till. Det är inte mycket Karou vet om den parallella världen som Brimstones affär utgör, man går ut genom en dörr och in i en annan värld. Det är faktiskt inte mycket Karou vet om hennes eget förflutna heller, hon har hela tiden känslan av att det är något som saknas henne som om hon inte vore hel. Mitt under ett uppdrag på Brimstones begäran möter hon den vackra Akiva, en så kallad seraf som ser ut som en ängel, men upptäcker samtidigt att hon hela tiden har befunnit sig mitt i ett krig mellan änglar och demoner utan att ha vetat om det.
 

Omdöme: Den här boken är så långt utanför min comfort zone som man bara kan komma. Blandningar mellan djur och människor, parallella världar, änglar och demoner och kärlek mellan arter? Herregud, min fantasi har verkligen fått gå på högvarv under den tiden som det tog att läsa den här boken. Jag är helt enkelt inte van vid att föreställa mig sådant som inte finns. Jag visste att boken skulle vara konstig men inte såhär konstig! Och vet ni vad? Jag gillade den. Det är nästan så att jag skäms för att säga det, för det här är inte en bok som jag ska gilla. Visst var det svårt att föreställa sig en människa med gasellben och horn men jag tog det för vad det var och ägnade inte så mycket tankeverksamhet åt det, då gick det bättre att acceptera historien.
 
För vad vi egentligen har här i bokformat är något helt nytt (nytt för mig i alla fall) och det är en fantasyvärld som delvis utspelar sig i vår värld och delvis i en parallell värld bara en dörr bort. Mycket är dock hämtat från den riktiga världen och kriget mellan änglar och demoner går helt klart att applicera på oss människor, för visst tycker vi ofta att vi är bättre än andra?
 
Karaktärerna är helt okej, även om ingen av dem fäster sig fast hos mig. Det som dock är irriterande är att huvudpersonerna alltid måste vara så himla vackra och snygga och underbara och utom denna värld! Kan de inte bara få se helt normala ut för en gångs skull? Det är rappa och trovärdiga dialoger karaktärerna emellan och språket lämnar inte mycket att klaga på, det känns nytänkande och blåser som en frisk fläkt i annars så strikta böcker.
 
Det som både roar och irriterar mig är all mystik kring Karou, för det dröjer väldigt långt in i boken innan vi som läsare får veta vem/vad hon är eftersom hon inte ens vet det själv. Jag hade nog varit lite mer nyfiken om jag hade varit hon, tatueringar i handflatorna känner jag personligen skulle behöva en förklaring av någon närstående om jag inte själv vet vart de kommer från. Men det är också all den mystiken som fängslar mig och som får mig att vilja läsa vidare, jag vill ju veta vem Karou är lika mycket som hon vill veta det själv om inte mer! Sedan har vi en kärlekshistoria i en ungdomsbok/YA som faktiskt inte får mig att vilja kräkas, så befriande! Här är det inget kasta sig i armarna på varandra vid första ögonkastet och till sist köper jag helt och fullt konceptet med att vi har själar som kan färdas.. Så jag vet inte vad jag ska säga, det är den konstigaste boken jag har läst men samtidigt blev jag så förvånad av den att jag i princip befann mig i ett milt chockstadie ungefär hela boken. Mitt omdöme kan alltså ha påverkats.
 
 
Betyg: 3+/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
Reading habit tag, är du taggad?
 
 
 
Nu har jag blivit taggad av både C.R.M NilssonLena, Caroline och Malin att göra den här Reading Habits-listan och absolut inte mig emot! Vart den kommer ifrån ursprungligen har jag dock ingen aning om?
 

1. Har du en speciell plats hemma där du brukar läsa?
Nej, det har jag väl inte men det blir ändå att jag aldrig läser någon annanstans än i soffan eller i sängen. Finns inte så mycket andra alternativ i den här lägenheten känns det som. Vi har ju inte ens ett riktigt köksbord.

2. Bokmärke eller random pappersbitar?
Förut hade jag ett superbra bokmärke som man liksom klämde fast på sidan, sedan tappade jag bort det. Numera använder jag "random pappersbitar", fast en Håkan Hellströmbiljett tycker jag inte är så random ändå!

3. Kan du sluta läsa när som helst eller måste du sluta efter ett kapitel eller efter ett visst antal sidor?
Jag läser alltid klart en bok oavsett hur dålig jag tycker att den är, om det är det som frågan avser. När jag ska lägga ifrån mig boken är regeln att jag läser klart en kapitel, om jag inte blir avbruten av att någon vill något eller dylikt.

4. Äter du eller dricker du någonting när du läser?
Nej, jag har däremot försökt många gånger. Det ser ju så mysigt ut! Men jag förstår inte hur det går till. Jag kan ju inte hålla i boken och äta samtidigt? Dessutom ligger jag nästan alltid ner och läser och då är det svårt att båda äta och dricka.

5. Brukar du lyssna på musik eller ha på TV:n medan du läser?
Nej, inte nu längre. Jag har blivit mer ljudkänslig med åren. När jag var yngre kunde jag alltid stänga ute oljud, både när jag läste och när jag pluggade men jag har märkt att det har blivit allt svårare och föredrar tystnad.

6. En bok i taget eller flera samtidigt?
Lätt en bok i taget.

7. Läsa hemma eller överallt?
Jag läser hemma och när jag är på semester. Eller när jag åker kollektivtrafik.

8. Läsa högt eller tyst i huvudet?
Tyst i huvudet. Är inte så bra på att läsa högt har jag märkt, mina ögon läser fortare än vad jag pratar.

9. Hoppar du fram i boken eller hoppar du över stycken?
Om det är en bok som jag tycker är dålig så kan jag hoppa över något stycke eller skumläsa.

10. Bryta rygg eller inte?
Det är väl inget som jag gör medvetet men jag är inte så känslig kring bokens utseende.

11. Skriver du i böcker?
Nepp. Post-it lappar is the shit.

12. Vilka taggar du?
Ida, Maritha, Elisabeth och Jenny!