Månadsutvärdering - Juli
 
 
Böcker som lästes i Juli:
Isaac Marion - Warm Bodies
Kami Garcia & Margaret Stohl - Beautiful Darkness
F. Scott Fitzgerald - The Great Gatsby
Boris Starling - Messias
Lauren Oliver - Pandemonium
Caitlin Moran - Morantologi
Suzanne Collins - Gregor, Dödens labyrint
 
Varav egna: 7
Varav lånade: 1
 
Antal sidor: 2 717
 
Bästa bok: The Great Gatsby
Sämsta bok: Morantologi
 
Antal köpta: 0
 
Kommentar: Jag trodde att jag hade läst många fler böcker den här månaden än vad jag har gjort. Det handlar dessutom inte om att jag har läst tjocka böcker för sidantalet är heller inte så högt, tror minsann att jag får "skärpa" mig lite till den kommande månaden. Det som man skulle kunna se som positivt är väl att jag har fått undan lite hyllvärmare.
 
Månadens utmaning: Den här månaden hade jag som utmaning att läsa en klassiker, vilket jag faktiskt gjorde. Dessutom en bra sådan. Så nu är jag uppe i två av de fem klassiker som jag satte upp som mål för mig själv att läsa under ett år. Både Stolthet och fördom och Great Gatsby har varit två bra böcker men jag kan ändå inte se mig själv frivilligt plocka upp en klassiker, det krävs tydligen mer än så för att övervinna mig till den genren..
 
 
Varma kroppar - När zombierna invaderade världen

Titel: Varma kroppar
Författare: Isaac Marion
ISBN: 97891 7503 1620
Serie: Warm Bodies #1
Antal sidor: 287 (pocket)
Första mening: "Jag är död, men det är inte så farligt."
 
Handling: Världen har blivit drabbad av en sorts epidemi som ingen vet vart den kommer ifrån eller om den kan botas, människor blir till zombier. En zombie minns inte vart han eller hon kommer ifrån och hamnar i ett apatiliknande tillstånd, förutom när de äter av en människas hjärna. När en zombie äter av en människas hjärna får den glimtar av hur det känns att vara vid liv igen. När R, som är en zombie, äter av Perrys hjärna blir han kär i Perrys flickvän Julie. Det är även då R börjar känna av en förändring..
 

Omdöme: Det här är den första boken jag läser som handlar om zombier och jag måste säga att de är oerhört obehagliga. Äckliga rent ut sagt. För zombierna i den här boken beskrivs med ord som ruttnande och de har blivit bitna och huden hänger löst och så vidare. R är såklart inte lika äcklig som många andra, han är bara i början av sin förruttningsprocess och ska alltså betraktas som "snygg" både i jämförelse med andra zombier men även i jämförelse med levande människor. Jag vet inte varför, men det irriterar mig lite. Och snälla, naiva och godhjärtade Julie ser såklart med en gång att R inte är som alla andra. Boken är alltså främst en kärlekshistoria.
 
Boken var från början en novell som låg ute på internet innan ett bokförlag snappade upp den och det märks främst för att boken är så pass kort. Det ges aldrig någon riktig förklaring till epidemin som brutit ut, förutom att det eventuellt beror på människornas ondska och girighet - som om Gud bara har haft lust att straffa världen ungefär. Lite går det dock att fundera kring boken. För tänk om det hade brutit ut en liknande sjukdom som pågått väldigt länge, så pass länge att barn tvingas växa upp mitt i den, hade man givit upp eller hade man fortsatt att kämpa? Vid vilket stadie går människan från att vara just en människa till att vara ett monster? Och hur viktig blir skrivandet och fotografierna när människans överlevnad står på spel? Hur viktigt blir det att minnas? Visst väcker boken frågor men den känns lite för enkel för att de ska kunna tas på allvar. Enkelheten som beror mycket på bokens längd då den känns lite hastig men främst på grund av språket som känns lite för simpelt.
 
Man kanske även kan tro att boken ska vara spännande och fartfylld för att det är en slags dystopi men jag tycker aldrig att den blir det. Det är mycket kring den inre resa som R gör med sina egna tankar och känslor och det är mycket tillbakablickar från Perrys liv som jag inte heller finner speciellt intressanta eller viktiga för storyn. Jag tänker att det här kan vara ett undantag när det kommer till att boken är bättre än filmen, vi får väl se.
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Cdon & Bokus
 
 
  
Top Ten Tuesday - Bra slut/inledningar
Denna tisdag kommer Top Ten Tuesday, som är ett stående inslag på den här bloggen och på många andra bloggar, att handla om både bra slut och om bra inledningar. Ett bra slut för mig är ett slut som får mig att reagera och gärna bli lite upprörd, jag vill få en chock och tänka "VA!? Det kan ju inte bara sluta såhär!" Allra helst om det är en serie, då vill jag absolut att det ska sluta så för att jag ska längta till nästa bok. Är det en fristående bok så kan det dock vara skönt med klara slut som inte lämnar så mycket öppet för eftertanke, då kan jag lämna och gå vidare direkt. En bra inledning tycker jag såklart ska fånga läsaren med hjälp av den allra första meningen. Svårare än så är det inte.
 
 
 
BRA SLUT
1. Shutter Island - Dennis Lehane
"Det känns som om jag måste läsa boken igen för att försöka förstå eller finna ledtrådar till vad som är sant och vad som är falskt. Jag har blivit grundlurad! Eller? Love it."
 
2. Allt för min syster - Jodi Picoult
"För att bokens slut tydligen är för bra för att kunna göras till filmslut."
 
3. Sandmannen - Lars Kepler
"Eh, jaha. Jag måste ha nästa bok nu!"
 
4. Gengångare - Jo Nesbø
"Inte okej slut! Herregud vad irriterad jag var över detta.. Starka reaktioner är bra reaktioner!"
 
 
 
BRA INLEDNINGAR
1. Kretsen - Maggie Stiefvater
"Blue Sargent hade glömt hur många gånger hon fått höra att hon skulle döda sin sanna kärlek."
 
2. Delirium - Lauren Oliver
"It has been sixty-four years since the president and the Consortium identified love as a disease, and forty-three since the scientist perfected a cure."
 
3. Torka aldrig tårar utan handskar 2 - Jonas Gardell
"I mitten av åttiotalet på ett sjukhus någonstans i USA låg ett barn döende i infektionssjukdomen aids. Barnet var övergivet av sin familj och därför ensamt. På sängens kortsida var ett anslag uppsatt. Vidrör ej. "
 
4. Handle with care - Jodi Picoult
"Things break all the time. Glass, and dishes, and fingernails. Cars, and contracts and potato chips. You can break a record, a horse, a dollar. Youcan break the ice. There are coffee breaks and lunch breaks and prison breaks. Day breaks, waves break, voices break. Chains can be broken. So can silence, and fever. For the last two months of my pregnancy, I made lists of these things, in the hopes that it would make your birth easier. Promises break. Hearts break."
 
5. Förr eller senare exploderar jag - John Green
"På senvintern mitt sjuttonde levnadsår kom min mamma fram till att jag var deprimerad, antagligen för att jag sällan gick hemifrån, låg rätt mycket i sängen, läste samma bok om och om igen, inte åt så ofta och ägnade en ganska stor del av min rikliga fritid åt att tänka på döden."