Top Ten Tuesday - Svåra böcker
 

Jag tyckte att det var ett svårt tema i Top Ten Tuesday idag, fast förra gången var det ju närmare busenkelt så det kanske var väntat med en höjning i svårighetsgrad. Temat är: Top Ten Books That Were Hard For Me To Read. Det finns ju många böcker som jag är lite nervös inför att läsa eftersom jag har så höga förväntningar på författaren (se punkt 1) men det känns inte som om det är det som temat egentligen vill åt? Så jag kom i alla fall på några böcker som gjorde fysiskt ont att läsa..
 
1. Fredrik Backman - Min mormor hälsar och säger förlåt
En uppföljare till en av de bästa böckerna jag någonsin har läst, En man som heter Ove. Jag till och med grät i slutet vilket Aldrig har hänt tidigare med en bok! Jag var så nervös, hur skulle han klara pressen? Skulle den ens bli hälften så bra? Men behövde jag oroa mig? Icke. Och nu ska jag påbörja hans tredje som jag är nästan säker på att jag kommer att ha mycket glädje av.
 
2. Kristian Gidlund - I kroppen min: vägsjäl
För att det är tungt att läsa en bok av en författare som har gått bort i alleles för ung ålder.
 
3. Katarina Wennstam - Flickan och skulden
Den här gjorde fysiskt ont att läsa.
 
4. Åsne Seierstad - En av oss: en berättelse om Norge
Genom hela boken vill man tänka att det här händer inte! Men jo, det gjorde det.. Alltihop.
 
 
 
 
Månadsutvärdering - September
 
 
Böcker som lästes i September:
Johanna Wester - Nattsagor för sömnlösa
Jonathan Safran Foer - Äta djur
Cilla & Rolf Börjlind - Svart gryning
C.J.L Almqvist - Drottningens juvelsmycke
Josephine Bornebusch - Född fenomenal
Märta Fohlin - Jag duger inte åt lycka
Jan Stenmark - Känslan man har
Diana Gabaldon - Främlingen
Liv Strömquist - Hundra procent fett
 
Varav egna: 5
Varav lånade: 7
 
Antal sidor: 3 416
 
Bästa boken: Svart gryning
Sämsta boken: Drottningens juvelsmycke
 
Antal köpta: 1
 
Kommentar: Jag tycker att jag har fått väldigt mycket läst den här månaden ändå, även om Främlingen tog ganska lång tid att ta sig igenom. Det är dessutom en väldig blandning och det gillar jag. Att säga att jag mest läser deckare börjar bli lite lögnaktigt ser jag. 
 
Månadens utmaning: Den här månaden hade jag som utmaning att läsa minst 10 böcker, vilket jag lyckades med! Några av dem är visserligen seriealbum och andra är "blädderböcker" men det är ändå 10 böcker om man räknar snällt och det gör jag. Trots denna lilla spurt så ligger jag tyvärr fortfarande långt efter att nå mitt mål på 100 böcker på ett år om man ska tro Goodreads.. 
 
 
Filmer som recenserades i September:
 
 
 
Måndagens Movie - The Bourne Ultimatum
 
 
Titel: The Bourne Ultimatum
Premiär: 12 september 2007 (Sv)
Längd: 115 min
Genre: Action, Crime & Thriller
Medverkande: Matt Damon, Édgar Ramírez & Joan Allen
Imdb-betyg: 8,1
 
Baserad på boken The Bourne Ultimatum av Robert Ludlum.
Länk till recension på bloggen.
 
 
 
 
 
Handling: Det tycktes länge som om Jason Bourne eventuellt kunde acceptera sin minnesförslut och börja ett nytt liv, men det var innan jakten började. Människorna som skapade Jason Bourne, från den han en gång var, vill nu se honom död. Efter att ha förlorat den han älskade mest finns nu inget som kommer att kunna stoppa Jason Bourne från att ta reda på vem han egentligen är och vart han egentligen kommer från. Inte ens de mest tränade yrkesmärdarna.
 
Omdöme: Det finns två kvinnor med i den här filmen som har repliker, de pratar aldrig direkt med varandra och om det förekommer någon replik så är det om Jason Bourne. Jag vill bara ha det sagt. Med andra ord så failar den Bechdeltestet. Annars är det väl en okej uppföljare som följer samma mönster som de tidigare filmerna. Japp, det förekommer en för lång biljakt och osannolika slagsmålsscener även i den här. Sedan tycker jag att en actionfilm mår bra av lite humor, något som den här filmen saknar, för att inte verka som om den vill vara seriös när allt annat tyder på en överdrift. Något som dock är sjukt men säkert sannolikt är hur CIA kan snappa upp telefonsamtal bara genom vissa triggande ord, något att diskutera vidare. Sedan undrar jag över den ena kvinnliga karaktären Nicky, vem är hon egentligen? Jag gillar henne och hade hoppats på en fortsättning på det spåret men det verkar som om jag får leva i ovisshet med mina frågor om bland annat hennes och Jasons tidigare relation?