Inatt jag drömde
 
Titel: Inatt jag drömde
Författare: Mårten Melin
Antal sidor: 145 (Kartonnage)
ISBN: 97891 2970 3252
Publiceringsår: 2017
Serie:
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Det var helt otroligt vad Elias snarkade, som en gammal gubbe med jättenäsa."

Handling: Malik är på kollo och kan inte somna på grund av Elias som snarkar så högt. Det är då han upptäcker ljuset ovanför Elias, ett ljus som visar sig vara ett hål som gör det möjligt att ta sig in i Elias drömmar. Inte bara Elias drömmar för den delen utan allas drömmar. Malik ser sin chans att imponera på Sira och tar med henne in i en dröm, de upptäcker dock snart att det inte är så lätt att ta sig ut från drömmen när personen vars dröm man befinner sig i vaknar. I drömmen träffar Malik också Jonna med paraplyet, hon som verkar kunna styra över allas drömmar. Men är hon ond eller god? Och varför är Sveriges statsminister så intresserad av Maliks förmåga att gå in och ut ur drömmar? 


Omdöme: Jag gillar verkligen den här boken som leker med tanken på att fantasi och verklighet vävs samman. Det är spännande och gränsar till läskigt utan att för den delen någonsin bli för läskigt. De två första kapitlen i den här boken finns som en novell med samma namn i författarens bok Liksom helt magiskt. Den novellen har jag högläst ett par gånger i några olika klasser och den har verkligen gått hem varje gång så att se till att den här boken finner sin läsare blir nog inga problem. Jag har högläst novellen för årskurs 6 men jag tror absolut att den fungerar lite längre ner i åldrarna också, men man kanske bör ha börjat fundera lite kring det där med kroppen och kärlek för att ta till sig konceptet fullt ut. 

Det är också fint med Mårten Melins böcker att det nästan går att se att det är han som har skrivit dem, inte bara till innehåll utan även till språket. Det finns ingen strävan efter att vilja konstla till saker och ting utan det är ett språk som de tilltänkta läsarna kan känna igen och lätt ta till sig. Att boken dessutom är väldigt handlingsinriktad är ju ingen nackdel när man vill fånga en svår målgrupp, av erfarenhet vet jag att barn lätt kan lägga ifrån sig en bok om den inte uppfyller kraven på underhållande medan en annan är en sådan som alltid ger alla böcker en ärlig chans och då kanske även slösar lite tid på sådant som man inte tycker är bra. Det finns inga ärligare recensenter än barn och unga. Med det sagt så tycker jag, trots att jag inte tillhör den tänkta målgruppen, att boken är underhållande och läsvärd men att det kanske inte är en bok som kommer att stanna hos mig en längre tid. Oavsett kommer jag definitivt att rekommendera den vidare!

Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Mårten Melin:
Som trolleri
Lite mer än en kram
Mycket mer än en puss
Men jag är kär i henne (Max #1)
Första gången
Flickan på kyrkogården (Spöksystrar #1)
Att vara eller inte vara: dikter om dig
Svarta kängor med gul söm

Miras Martin
 
 
Titel: Miras Martin
Författare: Anna Ehring
Antal sidor: 136 (Kartonnage)
ISBN: 97891 6389 2271
Publiceringsår: 2017
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 9-12 år
Första mening: "Det finns inget värre än små läskiga hål i strumpor."

Handling: Mira är hemligt kär i Martin och har varit det så länge hon kan minnas men eftersom det har varit en hemlighet så länge kan hon nästan intala sig själv att hon inte alls är kär. Efter skolan är de bästa kompisar men i skolan låtsas de som om de inte känner varandra, Mira vill inte att någon ska få för sig att hon är kär i Martin och Martin vill helst inte leka med tjejer i skolan. Men så en dag berättar Martin något som inte känns bra alls, inte det allra minsta.

Omdöme: Jag tyckte att den här boken var helt okej men att den var lite för tunn och spretig för att jag på riktigt skulle bli tagen av den. Det är så mycket som händer runtomkring huvudpersonen Mira men det skrapas bara på ytan. Hon är hemligt kär, har en kompis som hon egentligen inte vill vara med, hennes mamma kämpar för att få ekonomin att gå ihop och hon saknar sin pappa. Bara för att nämna några av sakerna. Det är ju en väldigt vardagsrealistisk berättelse men istället för att baka ihop allt i en bok kanske den hade tjänat på att bli mer koncentrerad till en händelse. Som det är nu vet jag inte riktigt hur jag ska sälja in den till målgruppen, för den skulle passa bra både att läsa högt och att läsa själv men jag kan bara inte se framför mig vem jag vill sätta den i händerna på.

Språkligt flyter den lätt och jag tror att den har hög igenkänningsfaktor, särskilt för de yngre i målgruppen med tanke på att huvudpersonen är tio år. Oftast vill man ju i den åldern helst läsa om någon som är ett eller ett par år äldre än en själv. Som högläsning tror jag att den skulle passa från cirka åtta år kanske?


Betyg: 2/5

Köp den här: Adlibris & Bokus


Väntar tills natten kommer

Titel: Väntar tills natten kommer 
Författare: Christoffer Holst
Antal sidor: 199 (Flexband)
ISBN: 97891 2970 518
Publiceringsår: 2017
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Det går knappt att se honom i mörkret."

Handling: Tonårskillarna Lukas och Sam ska äntligen få en hel sommar tillsammans efter ett års distansförhållande och pendling mellan Göteborg och Stockholm. Sam har hittat en fiskustuga vid Vänerns kant som de får hyra mot att de målar om och i närheten fick han även jobb på ett museum. Lukas ska ägna sommaren åt en fotokurs på distans och det ser ut att bli den bästa sommaren på länge. Men det blir inte alls som de har tänkt sig. Vad är det för ljussken som Lukas ser över skön? Och varför börjar grammofonen att spela av sig själv ibland? Och vem tillhör egentligen den dagbok som Lukas hittar gömd i förrådet? Kan det vara så att stugan är hemsökt? Och vill den dem i så fall något illa?

Omdöme: Handlingen låter tyvärr mer spännande än vad det blir, den riktligt kusliga känslan vill helt enkelt inte infinna sig. Jag har ju läst en bok av Christoffer Holst tidigare och precis som i den lyckas han här pricka rätt med relationen och kärleken men eftersom det här marknadsförs som en rysare kan jag inte annat än bli lite besviken. Jag blir istället mer intresserad av att läsa om relationen mellan Sam och Lukas och dras inte alls in i mysteriet med de spöklika skeenden som försigår om nätterna. Jag tycker också att allt hade kunnat vara lite mer. Mer läskigt, mer obehagligt, mer kärlek och mer sex. För som det är nu läser jag den i princip som en bok för en yngre målgrupp än "Unga vuxna". 

Jag gillar att det är en kärlek mellan två killar som får ta plats och att den aldrig ifrågasätts av de andra karaktärerna. Ingen blir förvånad eller frågande eller avståndstagande utan alla accepterar direkt att Lukas är Sams pojkvän. Det är fint och det är bra. 


Betyg: 2/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Christoffer Holst:
Mitt hjärta går på