Månadsutvärdering - April
 
 
 
Böcker som lästes i april:
M.J. Arlidge - Ole Dole
Mats Strandberg - Monstret i natten
Stefan Ahnhem - Offer utan ansikte
Sofie Sarenbrant - Avdelning 73
Christina Olséni & Micke Hansen - Badhytten
Katarina Genar - Silvervinges hemlighet
Graeme Cameron - Normal
Magnus Nordin - Offerträdet 
 
Varav lånade: 2
Varav egna: 7
 
Antal sidor: 2 470 sidor

Bästa boken: Ole Dole
Sämsta boken: Normal
 
Antal köpta: 0
 
Kommentar: Lite fler böcker än förra månaden i alla fall och det är jag givetvis glad för men lite extra stolt är jag nog över att jag har börjat beta av min egen bokhylla lite också så att jag inte bara läser lånade böcker. Det kan ha att göra med att det kom in inte mindre än 21 böcker förra månaden! Så det finns lite att ta av med andra ord. Men det går långsamt framåt. Sammantaget under året ligger jag dock lite efter om jag ska komma upp i mina 100 innan året är slut, men jag litar på att semestern kommer att ge de siffrorna en skjuts! Är det förresten inte semesterdags snart hörreni?
 
Filmer som recenserades i april:
-
 
Böcker som ej recenserades på bloggen:
Chris Powling - Flinthjärta
Jujja Wieslander - Mera fart Mamma Mu!
Johanna Sandberg - Flykten
Lotta Olsson - Mitt bland stjärnor
David Litchfield - Björnen och Pianot
Lena Arro - Min vän på andra sidan berget
 
 
Fredagsfråga - Hemtrakter
 
Skulle du kunna tipsa om en bok (eller flera) som utspelar sig i dina hemtrakter?
 
Jag är uppvuxen utanför Oskarshamn och där utspelar sig en del av böckerna av Karin Wahlberg om Claes Claeson, särskilt Glasklart rör sig runt mina hemtrakter. Numera är jag bosatt på Öland och då kan jag väl inte undgå att nämna Johan Theorin där vi bland annat har SkumtimmenNattfåkBlodläge och Rörgast
 
 
Män förklarar saker för mig
 
Titel: Män förklarar saker för mig
Författare: Rebecca Solnit
Antal sidor: 174 (Pocket)
ISBN: 97891 7173 4815
Publiceringsår: 2016 (Original: 2014)
Serie: -
Originaltitel: Men explain things to me
Första mening: "Jag fattar fortfarande inte varför Sallie och jag gjorde oss omaket att gå på den där festen i en skogsklädd sluttning ovanför Aspen."
 
Handling: Det här är en samling texter eller essäer med temat feminism. Författaren tar här bland annat upp våldtäktsanklagelserna mot den dåvarande chefen för Internationella valuta­fonden, Dominique Strauss-Kahn, 2011 och döds­skjutningarna på ett campus i Isla Vista i Kalifornien 2014. Men hon fördjupar sig också i bildkonst (Ana Teresa Fernández) och litteratur (Virginia Woolf).
 
 
Omdöme: Titeln känns relativt enkel och konkret "Män förklarar saker för mig" - men boken är långt ifrån så enkel som jag hade föreställt mig att den skulle vara. Med risk för att bli dumförklarad tycker jag att innehållet stundtals är ganska svårtillgängligt och kräver tidigare kunskaper som jag inte besitter. Jag har inte stenkoll på alla organisationer som nämns, har långt ifrån en egen uppfattning om de fall som författaren räknar upp som har fått global spridning. Jag känner att den här boken inte är skriven för mig, inte är skriven för någon så novis som mig. Jag vet att jag är långt ifrån novis men det är den känslan som jag får av boken och då är det klart att den inte tilltalar mig.
 
Men även om boken visade sig vara något helt annat än vad jag först trodde så finns det såklart glimtar som jag plockar med mig. Jag tycker författarens resonemang om Pandoras ask är intressant, att det kvittar om det finns rörelser som försöker få feminismen att backa eftersom tankarna redan är spridda och idéerna redan har fått plantera frö. Och även om det är en lång väg att vandra så går vi hela tiden framåt. Hon plockar också fram våldsstatistik som visar att en kvinna blir misshandlad var nionde sekund i USA och att det sker en våldtäktsanmälan med 6,2 minuters mellanrum (och då är mörkertalet inte medräknat). Siffrorna som slutar med död är inte bättre utan det är mer än tusen fall där män  mördar sin partner eller föredetta partner årligen i USA vilket gör att det antalet dödsoffer på tre år överstiger dödssiffran för attentatet den 11 september. Men det är ingen som förklarar krig mot den terror som kvinnor utsätts för. Det är inga nyheter men det känns ändå som ett slag i magen när siffrorna presenteras svart på vitt.
 
Sammanfattningsvis finns det med andra ord både bra och mindre bra spår i den här essäsamlingen och konstigt vore det kanske annars. Jag kan dock inte lägga ifrån mig obken utan att känna ett litet styng av besvikelse. Den var lite svårmanövrerad, var inte riktigt vad jag hade förväntat mig och på det stora hela hade jag nog kunnat avstå från att läsa den. 
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon