Mycket mer än en puss
 
 
 
Titel: Mycket mer än en puss
Författare: Mårten Melin
Antal sidor: 143 (Inbunden)
ISBN: 97891 2969 6721
Publiceringsår: 2015
Serie: Lite mer än en kram #2
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 11-15 år
Första mening: "Jag kopplade loss Tanja, hon sprang varv efter varv runt oss och skällde."
 
Handling: Isa och Manne är barndomskompisar men de senaste åren har de glidit isär. Isa har dock aldrig helt lyckats glömma Manne, hennes första förälskelse och kärlek. Nu har de börjat sjuan och Isa känner att hon måste våga chansa, hon måste våga visa Manne att hon gillar honom.
 
 
Omdöme: Det här är en fristående fortsättning på Lite mer än en kram och för en gångs skulle så betyder fristående faktiskt fristående. Det finns inga jättetydliga kopplingar mellan böckerna, mer än Manne som figurerar i båda och några hintar om vad som hände mellan honom och Amanda i den första boken. Annars är det förstås mycket som är likt förutom att det är en tjej i huvudrollen den här gången, en tjej som utforskar och tar initiativ till sexualitet och kärlek. Bokens främsta egenskap skulle jag säga är att den är helt fri från skuld och skam. Det är viktigt tycker jag. Den innehåller heller inga pekpinnar eller inriktningar mot vad som skulle vara rätt eller fel, det är helt enkelt en väldigt välskriven ungdomsbok om sex som fyller ett utrymme där det länge har varit tomt. Den är väldigt fin och allt sker på karaktärernas egna villkor.
 
Den föregående boken tog upp lite problematik kring att Amanda var äldre än Manne, men i den här boken känns allt väldigt jämlikt. Det jag reagerade mest och bäst på var när Isa berättade att hon onanerade för sina föräldrar och att de faktiskt inte fick störa och föräldrarnas reaktioner som sedan följde. Det tyckte jag var lite extra fint och värt att uppmärksamma. Samma sak när Isa sa till Manne att hon hade mens och att de fick fortsätta sina äventyr någon annan gång, vilket hon sa rakt ut utan att skämmas eller försöka dölja, det tyckte jag också var lite extra fint. 
 
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Mårten Melin:
Men jag är kär i henne
 
 
Den ökända historien om Frankie Landau-Banks
 
 
Titel: Den ökända historien om Frankie Landau-Banks
Författare: E. Lockhart
Antal sidor: 290 (Inbunden)
ISBN: 97891 8787 9074
Publiceringsår: 2015 (Original: 2008)
Serie: -
Originaltitel: The Disreputable History of Frankie Landau-Banks
Första mening: "14 december 2007
Till rektor Richmond och styrelsen för Alabsters internatskola
Jag, Frankie Landau-Banks, erkänner härmed att jag ensam var hjärnan bakom de överträdelser som begåtts av De trofasta bassetarnas ordenssällskap."
 
Handling: Frankie har genomgått en totalförändring under sommarlovet och när hon kommer tillbaka till internatskolan blir hon tillsammans med den populära Matthew Livingstone. I Matthews sällskap stiger Frankie på den sociala skalan och hon träder in i en värld full av hemligheter. För på internatskolan finns en hemlig klubb där endast killar får tillträde, en klubb som förbereder dem för kommande maktpositioner och där de kan utveckla åtråvörda kontakter. Frankie är dock inte den som viker sig för sådana regler. Är det en dörr som är stängd så kommer Frankie att sparka in den, därför börjar hon smida planer för hur hon ska överlista killarna i klubbsällskapet.
 
 
Omdöme: En riktigt bra bok som jag vill sätta i händerna på alla tonårstjejer. Den är feministisk utan att det skrivs en på näsan. Frankies handlingar och tankar talar ett tydligt klarspråk och hon behöver inte definiera sig själv som feminist för att vara det. Internatskolmiljön är alltid lite speciell och den här gången speglar den verkligheten väldigt bra. Det är killarna som innehar maktpositioner och som kan göra lite som de vill och ändå komma undan med det, Frankie blir ofta talad till nedlåtande och det är många som är glada att hon har fått en pojkvän som kan ta hand om henne men hon blir allt som oftast underskattad. Det är i dialogerna som det viktigaste sägs även o mdet är outtalat. Det är många gånger som man inte ens reagerar på hur vi pratar med varandra men när man läser det i den här boken blir det så tydligt att det finns någon sorts nedlåtande jargong. Frankies mamma säger att hon inte får tappa en skål för att den är så tung, att det är tur att Frankie har någon som kan ta hand om henne, Frankies pojkvän underskattar henne och Frankie får ständigt ifrågasätta vad andra personer menar med vad de säger. Det är inte bara feministiska tankar som väcks hos mig utan även hur den sociala hierarkin fungerar, hur det är okej att sätta sig vid ett bord i matsalen ibland och inte alltid och att en kille kan komma tillbaka efter en lång frånvaro och ändå vara skolans hjälte. Det är mycket bra saker att reflektera över helt enkelt.
 
Sedan är den såklart välskriven och det finns ett flyt i boken som gör att den känns relativt lätt att läsa. Att jag gillar huvudpersonen behöver jag väl heller knappt nämna, det borde framgått tydligt redan. Jag gillar att det inte är så mycket skambeläggning eller fokus på enskilda individer utan att problematiken mer ligger på en strukturell nivå. Frankie är ju knappast någon ängel heller vilket bara gör henne än mer intressant. Hon är dessutom kär och vi vet ju alla vad kärleken kkan göra med oss, men Frankie ger inte upp sina ideal utan fortsätter att kämpa med näbbar och klor in i det sista. Skulle mer än gärna vilja bokcirkla denna med den tänkta målgruppen, för att se om de får liknande tankar som jag får. 
 
 
Betyg: 4/5 
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av E. Lockhart:
 
 
Släppa taget
 
 
Titel: Släppa taget
Författare: Katarina von Bredow
Antal sidor: 218 (Inbunden)
ISBN: 97891 2969 6394
Publiceringsår: 2015
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 12-15 år
Första mening: "Bara en aning ljusare på himlen."
 
Handling: Elsa och Stella är tvillingar men det är endast till utseendet som de inte går att särskilja. Stella är den utåtriktade och sociala men ibland lite tanklösa medan Elsa är den tillbakadragna konstnären som är lite mer försiktig. Det är sista terminen i nian och när en ny dramalärare kommer till skolan vänds allt upp och ner, sanningar kommer fram och insidor blottas. Elsa bestämmer sig för att bryta sig loss från sin syster, kliva ut ur skuggan och göra sådant som hon tidigare inte har vågat.
 
 
Omdöme: Jag tycker att den här boken känns lite slätstruken och det är ingen bok som griper tag i mig eller dröjer sig kvar. Jag har för mig att Katarina von BRedows böcker brukade vara lite mer vågade, lite mer kontroversiella och lite mer på gränsen? Det kan vara så att jag har fel. Här blir allt så väldigt snällt och gulligt och Elsas uppror mot sin syster består i princip av att hon klipper av sig håret och köper nya kläder. Som hon dessutom blir så himla snygg i! Jag hade nog hoppats på något som hade rört upp lite mer känslor hos läsaren. För mig blir det inte mer än en gullig kärlekshistoria, vilket i sig säkert tilltalar många. Det är inte alltid man vill läsa om ondska, tydligen.
 
Språkligt har jag inget att anmärka på utan jag tycker inte att det var något som stack ut. Karaktärerna är jag inte jätteförtjust i då de blir lite motsättningar till varandra. En som är tyst och en som är ljudlig. En som är social och en som är tillbakadragen. Deras kompisar kan också sorteras in lite i fack där en är rolig, en är någons flickvän/pojkvän, en som har en tuff image och så vidare. Karaktärerna känns dock ändå som helt vanliga personer med vanliga problem och med vanliga liv vilket jag uppskattar. Men som sagt lite för slätstruken för mig.
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
Böcker som jag tidigare har läst av Katarina von Bredow:
Hon & Han (Du & Jag #1)