Fredagsfråga - Favoritdeckare
 
Det är fredag! Och vi kickar självklart igång helgen med Mias helgfråga som den här helgen lyder: Vilken är din bästa deckare? 

För att ta reda på detta gick jag självklart till mitt älskade Goodreads som håller koll på läsningen åt mig och upptäcker att jag tycker mina deckarfemmor är lite pinsamma såhär i efterhand. Jag är väldigt restriktiv med att ge femmor åt böcker, då ska de liksom beröra mig på något sätt. När det kommer till deckare så berör de ju inte på det sättet som andra böcker kan göra så jag tror att jag delar ut femmor när jag helt enkelt inte kan lägga ifrån mig boken, när den är så spännande att jag skjuter upp att sova och äta och allt annat bara för att jag måste läsa en sida till. Det är så jag vill ha mina deckare helt enkelt. Så bland de deckare som har fått högst betyg av mig och som med andra ord har gjort mig sömnlös hittar vi Sandmannen av Lars Kepler, Polis av Jo Nesbø och Det hänger en ängel ensam i skogen av Samuel Bjørk som jag inte minns något av så den kan ju omöjligt ha varit Så bra? 


Vi ska ha barn: Handbok i jämställt föräldraskap
 
Titel: Vi ska ha barn - Handbok i jämställt föräldraskap
Författare: Marie Björk
Antal sidor: 262 (Kartonnage)
ISBN: 97891 3715 0550
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Jag stod i ett DJ-bås och spelade skivor när Gabriel kom in i lokalen."

Handling: Det finns många normer och outtalade regler kring hur en mamma borde vara, för att hon är kvinna, eller hur en pappa borde vara, för att han är man. Med den här boken vill författaren syna dessa normer i sömmarna och kommer med konkreta tips och analyser för att uppnå ett jämställt föräldraskap.

Omdöme: När det kommer till den här boken så gillar jag verkligen själva idén och budskapet och om det inte vore för att det känns som om jag har läst om precis samma saker relativt nyligen så hade den nog fått högre betyg. Nu blir det verkligen kaka på kaka och jag känner att jag borde ta en paus när det kommer till böcker som handlar om graviditet eller småbarnsår för det skiljer i ärlighetens namn inte så mycket mellan dem, även om varje bok påstår något annat. Jag läste till exempel Praktika för blivande föräldrar (även om jag aldrig recenserade den på bloggen) av Agnes Wold och Cecilia Chrapkowska som jag tycker påminner väldigt mycket om den här även om den kanske presenterar fakta och åsikter lite tuffare än vad den här boken gör som är ganska snäll i sitt innehåll. Författarens egna erfarenheter blandas upp med andra röster som är positiva till att dela helt lika på föräldraledighet och föräldraansvar och fakta om olika ämnen som just föräldraledighet eller graviditet eller amning. Precis som titeln antyder så är det en bok som på alla sätt förespråkar ett jämställt föräldraskap, helt utan undantag i princip förutom själva graviditeten som är svår att dela på. 

För mig som redan är ganska insatt i det här med att man borde dela lika, hur kvinnor ofta blir förlorare på arbetsmarknaden och att det faktiskt får konsekvenser i framtiden beroende på hur man agerar nu gav den kanske inte så mycket nytt. Jag är också tveksam till om den kan fungera övertygande för människor som av någon outgrundlig anledning inte vill ha ett jämställt föräldraskap utan att den då kanske känns lite för extrem, det kan jag ju dock bara spekulera om såklart. Jag gillar dock diskussionsfrågorna som avslutar varje kapitel, de kommer jag nog att lyfta upp i min egen relation vid tillfälle. 


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Hit med flaskan!

Titel: Hit med flaskan! - Handbok för panikslagna mammor
Författare: Emma Knyckare
Antal sidor: 204 (Häftad)
ISBN: 97891 7337 9175
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: -
Första mening: "Hej till dig som köpt, lånat, laddat ned eller snott den här boken."

Recensionsexemplar från Brombergs.

Handling: När Emma Knyckare blir gravid firar hon med en sista snusprilla innan hon kliver på den panikslagna och fantastiska resa som mammalivet faktiskt är. Med på den lite krokiga resan tar hon läsaren och behandlar ämnen som abort, kejsarsnitt, amning, bonusbarn och småbarnsåren. Det är feministiskt, roligt och ärligt.

Omdöme: Jag gillar Emma Knyckare som fasen och därför kändes det självklart att se hur hon var i skrift, väldigt rolig skulle det visa sig. De här ämnena ligger ju väldigt nära mig just nu och därför blir det lite extra igenkänning och det känns nästan som om allt blir applicerbart och relevant i mitt liv här och nu, vilket såklart påverkar läsupplevelsen positivt. Jag gillar verkligen den här typen av böcker eller texter som beskriver på ett ärligt sätt hur det kan kännas att bli gravid, få barn och tiden strax därefter för ibland känner man ju sig som världens sämsta förälder och förstår inte hur andra liksom står ut? Då känns det skönt att veta att man inte är ensam. Nu verkar Emma Knyckare dessutom ha haft lite fler motgångar än vad jag har haft (jag har varit väldigt lyckligt lottad när det kommer till förlossning, amning och mammalivet överlag) så jag tror att boken kan bli en ännu lite bättre kompis med någon annan där det finns fler gemensamma erfarenheter. 

Boken är lättläst och väldigt medryckande, jag läste den i ett svep. Men eftersom den innehåller en samling olika texter i varierande längd så går det lika bra att läsa lite i den då och då, kanske leta upp ett ämne man känner för just då. Det går att göra lite som man vill helt enkelt. Den enda nackdelen som väl egentligen finns med strukturen är att det blir väldigt kort om varje ämne, det blir ingen djupdykning utan det är snabbt överstökat. Sedan är det som vanligt när en bok handlar om många olika saker att vissa ämnen passar en bättre än andra, det kan ha hänt att jag skumläst något stycke ibland med överlag tyckte jag att det allra mesta var väldigt kul läsning. En annan sak som jag reflekterade över är hur ärlig Emma Knyckare är med allt, kanske lite för utelämnande slår det mig ibland? Det är ganska mycket om hur jobbig och krävande föräldrarollen är, särskilt när det finns andra barn med i bilden som inte är ens egna vilket jag hajar till lite över eftersom författarens känslor och tankar kring det automatiskt innebär att även barnen och deras pappa hamnar i fokus. Men jag ser som sagt boken som en fin vän att ha under föräldraledigheten, rekommenderar den till alla nyblivna föräldrar! 


Betyg: 4/5

Köp den här: Adlibris & Bokus