Dumma teckning
Titel: Dumma teckning
Författare: Johanna Thydell
Illustratör: Emma Adbåge
Antal sidor: 28 (Kartonnage) 
ISBN: 97891 5011 9329
Publiceringsår: 2017
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 3-6 år
Första mening: "Mint vet inte vad hon ska rita."

Recensionsexemplar från Alfabeta.

Handling: Mint vill rita lika fint som storebror men det är svårt. Speciellt när storebror är tre år äldre. Så himla orättvist tycker Mint. Inte låter han henne se vad han ritar heller, han håller hela tiden armen som ett staket framför. Så Mint vet inte vad hon vill rita och allt blir bara fel fel fel. Helt fel. Eller?


Omdöme: Det här är en sådan bilderbok som verkligen har hittat något och avbildat det på pricken rätt! Det är de små detaljerna som gör det tycker jag. Som hur storebror håller armen som ett staket runt teckningen så att inte Mint ska kunna se vad han ritar eller hur pappret blir buckligt eller hur pennan gör ett hål eftersom man håller för hårt och hur svårt det är att avbilda det man ser i huvudet på pappret. Helt omöjligt ju! Jag känner igen mig så mycket i Mints frustration, även som vuxen. Hur svårt ska det vara liksom? Texten tycker jag också har hittat en ton som känns som att dialogen skulle kunna vara hämtad från vilket köksbord som helst, vilket jag tycker att exemplen ovan illustrerar. Annars när det kommer till illustrationerna så tycker jag att Emma Adbåge verkligen får fram känslorna och frustrationen, det liksom känns hela vägen ut från sidorna i brist på bättre förklaring. Hur alla känslor pulserar och stegras inom Mint allt eftersom det ena missödet efter det andra drabbar henne. Jag känner helt enkelt med henne, för vem har inte upplevt den där prestationsångesten inför något? Jag relaterar nog särskilt eftersom jag alltid har varit usel på att rita, det där med att använda händerna och skapa har aldrig varit min grej. Så med andra ord en bra bok för både vuxna och barn vilket alltid känns extra kul då bilderböcker oftast är en aktivitet där båda är inblandade, den ena läser högt och den andra lyssnar. Det måste vara svårt att skriva och illustrera för två så olika målgrupper men när bilderboksskapare lyckas uppstår magi och i den här boken tycker jag verkligen att de bemästrar konststycket att roa både liten och stor.


Betyg: 5/5

Köp den här: Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Johanna Thydell:
I taket lyser stjärnorna
Det fattas en tärning
(M)ornitologen

Böcker som jag tidigare har läst av Emma Adbåge:
Halsen rapar, hjärtat slår: Rim för 0-100 år
Nu är det sent
Snart blir det roligt
Rally och Lyra och Limpa (Illustratör)
De ovanligaste barnen i världen (Illustratör)
Knuttes hus (Illustratör)
En myras liv (Illustratör)
Myran och gåtorna (Illustratör)
Världens mesta Ester (Illustratör)


Helgfrågan uteblir

Hallå! Det är fredag och inte vilken fredag som helst utan långfredagen vilket innebär en extra lång helg för de allra flesta. Jag har väl i princip alltid helg nuförtiden men det blir ändå något speciellt med fredagar då alla andra också är lediga. Traditionen säger ju att fredag också innebär att besvara helgfrågan inne hos Mia men jag hoppar över den idag faktiskt då den handlar om Bokskatter och jag inte har något att visa upp på den punkten. Istället bjuder jag på en bild på dagens frukosvy. Jag har kommit ungefär 150 sidor in i Offrens offer och kan säga att om man gillar hårdkokta deckare med brutala tillvägagångssätt så kan ni skriva upp den här på listan. Hittills har den överraskat mig positivt.


Blomsterfesten i täppan

Titel: Blomsterfesten i täppan
Författare: Elsa Beskow
Antal sidor: 40 (Halvklotband)
ISBN: 97891 6389 9041
Publiceringsår: 2018 (Original: 1914)
Serie: -
Originaltitel: -
Rekommenderad läsålder: 3-6 år
Första mening: "Lisa bodde med sin mormor i en liten stuga vid skogsbrynet."

Recensionsexemplar från Bonnier Carlsen.

Handling: Tillsammans med lilla Lisa får vi vara med på en magisk midsommarfest tillsammans med alla blommor. Det är Rosen som är drottning och som håller i festen och hon har bjudit in alla blommor på sång och dans. Det blir dock lite tumult när ogräset känner sig utanför och också vill vara med.

Omdöme: Elsa Beskows illustrationer är verkligen i en klass för sig och de kommer verkligen till sin rätt i den här fina inbundna boken med linnerygg som nu ges ut på nytt av förlaget. Det känns verkligen lyxigt och om det är böcker som känns värda att satsa lite extra på så är det väl just sådana här klassiker. Dock har väl inte texten åldrats lika väl som illustrationerna och det är kanske inte en berättelse som kommer att toppa barnens lista på favoriter om jag får gissa. Språket är ganska föråldrat och det är många ord som kräver sin förklaring. En stor del av bokens text består dessutom av sånger som framförs av olika gäster, dikter som egentligen inte för bokens handling framåt. Boken kräver också att man som högläsare diskuterar innehållet, för vi vill nog inte lämna det okommenterat att ogräset tvingas vara utanför festen och inte får komma in eftersom de är ett sådant patrask. Men som sagt så är det ju en väldigt gammal klassiker och det är klart att världen såg annorlunda ut då. Boken visar tydliga könsroller och ett klassamhälle som vi idag ser på ett annat sätt. Men Elsa Beskows böcker är ju gjorda för att högläsas och genom litteraturen kan vi här åka tillbaka i tiden för att se hur allt såg ut då och samtala om det som har förändrats. Jag tycker att det är kul att förlaget ger sig på att ge ut boken i nyutgåva och att den känns såhär lyxig!


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus