Kvinnan i fönstret

Titel: Kvinnan i fönstret
Författare: A.J. Finn
Antal sidor: 455 (Inbunden)
ISBN: 97891 0017 2374
Publiceringsår: 2018
Serie: -
Originaltitel: The woman in the window
Första mening: "Hennes man är hemma när som helst."

Recensionsexemplar från Albert Bonniers Förlag.

Handling: Anna Fox lever ensam och isolerad i sitt hus då hon lider av agorafobi och inte vågar gå utanför dörren. Hon spenderar dagarna med att dricka vin, titta på svartvita filmer och spionera på grannarna. En dag flyttar familjen Russell in i huset på andra sidan gatan och en kväll blir Anna vittne till något hon inte borde ha sett. Vad var det egentligen hon såg? Kan hon ha inbillat sig? Och svävar hon nu själv i fara? 

Omdöme: Jag hade förväntningar på den här boken som motsvarar ungefär en höjd av månen och tillbaka. Det infriades inte, såklart. Jag borde verkligen inte ha hypat upp den här boken i den utsträckning som jag gjorde eftersom det då var nästintill oundvikligt att jag skulle bli besviken. Anledningen till min lilla besvikelse är att jag aldrig blev förvånad, det var liksom inget som överraskade mig. Jag är absolut inte en sådan som brukar kunna förutse mördaren i deckare eller som brukar kunna räkna ut en twist på en bok långt innan den kommer men här var det verkligen så att jag kände mig lite skriven på nästan. Det var liksom inga små ledtrådar som placerades ut utan det kändes som om författaren direkt skrev ut var till exempel huvudpersonens familj befann sig eller vem som direkt kändes misstänkt. För mig blev det helt enkelt inte den där bokslukande läsupplevelsen som jag hade hoppats på.

Däremot så är det ju en psykologisk thriller precis som den marknadsförs som och jag kan hålla med att den påminner väldigt mycket om till exempel Kvinnan på tåget, så om man har läst och gillat den så kommer man med stor sannolikhet även att tycka bra om den här. Det var bara jag som hade lite för höga förhoppningar. Men det som var mest obehagligt med den här boken var ju hur huvudpersonen till sist tvivlade på sig själv, går det att alltid lita på sina egna sinnen? 


Betyg: 3/5

Köp den här: Adlibris & Bokus


Ur min brevlåda

Gunnar Ardelius kommer med en ny bok! Jag har, som vanligt när det kommer till Gunnar Ardelius, väldigt höga förväntningar på Tjuren från Solna och jag hoppas verkligen verkligen verkligen att jag kommer att tycka bra om den. Faktaboken Visste du att...? kom som en överraskning i brevlådan och det var ju en väldigt trevlig sådan. Den innehåller både viktig och oviktig fakta och nödvändig och onödig information. Jag har till exempel lärt mig att man får plats med världens fem minsta länder i Walt Disney World i Florida och att mer än 88% av jordens befolkning lever på det norra halvklotet. Kanske återkommer vidare om den. Mer om Tjuren från Solna kan jag dock garantera att ni kommer att få läsa, recensionsdage är 3 maj och jag kanske hinner läsa den tills dess men någon gång därefter kommer det i alla fall upp en recension på den.

Bokbarnet

Titel: Bokbarnet
Författare: Oliver Jeffers
Illustratör: Oliver Jeffers & Sam Winston
Antal sidor: 40 (Inbunden)
ISBN: 97891 6389 5463
Publiceringsår: 2018 (Original: 2016)
Serie: -
Originaltitel: A child of books
Rekommenderad läsålder: 3-6 år
Första mening: "Jag är ett bokbarn."

Recensionsexemplar från Bonnier Carlsen.

Handling: En liten flicka, ett bokbarn, seglar över ett hav av ord där hon träffar en pojke och tillsammans ger de sig av på ett äventyr i berättelsens värld. 


Omdöme: Det här är en hyllning till böckerna, fantasin, berättelserna, magin och orden men jag blir lite fundersam till om det kanske inte blir lite mycket vuxenperspektiv på det hela och jag har lite svårt att se hur barnen ska fastna i boken. Mycket av illustrationerna består av strömmar av ord och berättelser, allt ifrån Alice i Underlandet till Nils Holgersson till Tummelisa till Huckleberry Finn och Gullivers resor förekommer och det är klart att dessa strömmar av ord kan ge upphov till en vilja att läsa mer, att själva illustrationerna av ord blir mer intressanta än bokens berättelse, men personligen orkar jag inte läsa det eftersom känslan blir att det är övermäktigt. Utöver det som illustreras med hjälp av ord är det väldigt avskalade illustrationer i svart och vitt, förutom uppslaget ovan som därför sticker ut lite extra som en färgexplosion, vilket också gör det särskilt speciellt. Historien är också väldigt avskalad och består bara av några meningar sammanlagt där själva essensen nog är att vi lever i en värld av berättelser. Tyvärr tycker jag dock att det blir lite banalt och det är möjligt att boken träffar mer rätt på originalspråk. 

Med det sagt så har jag nog läst fler hyllningar av den här boken än recensioner som ens är en aning tveksamma. Jag kan inte förklara varför jag inte blir tagen, kanske är jag inte det där riktiga bokbarnet som bilderboken hyllar. Jag tycker helt enkelt att den känns lite för vuxen och jag skulle nog rekommendera den mer till en storläsare än till det lilla barnet som är på väg in i sagornas fantastiska värld. 


Betyg: 3/5

Köp den här:  Adlibris & Bokus

Böcker som jag tidigare har läst av Oliver Jeffers:
Den sitter fast