Det här kan du förvänta dig recenseras på den här bloggen.
 
 
Jens Liljestrand på Expressen beskrev lite kort processen om hur det bestämdes vad som skulle recenseras, vilket fick andra bokbloggare att också tycka till. Fiktiviteter och Lyrans noblesser är bara två av de bokbloggare som valt att skriva hur de tänker kring vad som recenseras på bloggen. Och jag är såklart inte sen med att ge min syn på det hela.
 
Tillgänglighet: Jag kan säga att jag inte ens är i närheten av att erhålla så många recensionsex som andra bloggare som har skrivit kring ämnet får, det kanske rör sig om några procentenheter i mitt fall. Vilket gör att de allra nyaste böckerna får jag antingen köpa (vilket jag kan säga att jag inte har råd med, med tanke på vad en inbunden bok kostar och med tanke på hur mycket ett studiebidrag ligger på) så jag får ställa mig i kö på biblioteket som alla andra vilket i sin tur leder till att mina recensioner kanske kommer upp lite senare än andras. Det händer såklart att jag köper nya böcker, egentligen alldeles för ofta, men det är mest sådana böcker som inte finns på biblioteket där jag bor. Sedan inhandlas de allra flesta böckerna på secondhand och där ger jag 50 öre för en pocket, trots att den valutan inte ens finns kvar. Så det är klart, det är lite mer jobb att skriva aktuella recensioner.
 
Litterär kvalité och priser: Det är faktiskt något som jag inte alls tar med i beräkningen när jag väljer att läsa en bok. Det är snarare en avskräckande faktor, för tänk om jag tvingas recensera en bok som jag inte förstår? (Det är problemet med att recensera precis allt man läser) Eller som jag inte kan hylla trots att den har fått nobelpriset eller blivit rosad i media? Nej, nobelpristagare verkar inte vara något för mig. Jag skriver verkar för jag har i sanningens namn inte ens givit någon ett försök.
 
Urval: Jag tycker själv att jag har en vid bredd på min läsning och drar mig inte för att läsa någon genre, okej chic lit har jag svårt för att läsa men jag testar ändå då och då för det kan ju dyka upp en författare som frälser mig. Alltså varierad läsning = Varierade recensioner
 
Författare & Förlag: Det är klart att författaren har stor betydelse, även om jag förmodligen testar mig fram mer än vad jag läser "säkra kort". Men det finns såklart författare som jag vill haffa direkt. Förlagen har däremot mindre betydelse, det är ju snarare de genrer som de ger ut som jag kan ha svårt för. Så då faller sig ju förlagen automatiskt i någon form av ordning hos mig. (Men vem kan inte gilla Gillaförlag!?)
 
Nyhetsvärde: Jag ska inte sticka under stol med att jag gärna vill vara "först i ledet", alltså ha läst de böcker som debatteras även om jag inte är särskilt intresserad egentligen. Jag vill hänga med i snacket och jag vill kunna säga "Ja men den har jag ju läst och jag tyckte..."
 
 
För att sammanfatta kan man väl säga att jag för det första recenserar allt jag läser, hur dåliga recensioner det än kan bli ibland. Oftast läser jag böcker för att jag vill och ibland läser jag böcker för att jag "måste" för att hänga med i branschsnacket kanske man kan kalla det. Jag försöker läsa så många nya böcker som möjligt, även om det kanske sker lite senare än deras utgivningsdatum. Och jag kan till sist erkänna att några av de böckerna jag väljer läser jag för att det helt enkelt ser bra ut på bloggen..