Fredagsfråga - Författarduo
 
 
Idag är det åter igen fredag vilket betyder Bokbloggsjerka som den här veckan handlar om författarskap för fågan lyder nämligen: Vilken författarduo tillhör dina favoriter? Jag kommer på rak arm på ganska många författare som samarbetar med varandra och som jag har läst och ofta tycker jag att resultatet blir bra. Jag tror att det är bra att kunna bolla idéer sinsemellan. Men sedan finns det ju resultat som jag tycker mindre bra om också.
 
På min lista kommer ni till exempel inte att finna Buthler & Öhrlund eftersom jag tycker att de böckerna representerar en ganska sunkig kvinnosyn där samtliga kvinnliga karaktärer antingen är prostituerade, älskarinnor eller någons fru (som det är svårt att vara trogen mot). Okej, det finns en mamma också. Mamman är som tur är i alla fall utanför de sexuella scenerna där de andra kvinnliga bifigurerna annars fyller en funktion. 
 
Sedan finns ju dessa biografier där det nästan alltid uteslutande är två "författare", eller i alla fall en som berättar och en som skriver. Finns både bra och dåliga exempel där. Ett bra exempel är Zlatan & Lagercrantz och ett dåligt exempel är Puma Swede & Ekholm. Tycker jag.
 
Vi har några ungdomsböcker som har två författare där jag gillade Garcia & Stohls första Beautiful Creatures, serien tyckte jag dock tappade det lite sen. Engelsforstrilogin med Strandberg & Bergmark Elfgren måste ju sägas ha lyckats med bravur. Lindbäck/Bjärbo däremot tyckte jag saknade lite svärta för att tilltala mig. 
 
Deckargenren har också en del lyckade samarbeten att stoltsera med. Grebe/Träff gillade jag mycket, fram till den senaste i alla fall. Grebe/Leander är en intressant påbörjad serie i Moskva som jag hoppas utvecklas lite mer. Eriksson/Axlander Sundqvist är ju också ett kapitel för sig som är hemskt men bra. Hjorth/Rosenfeldt var jag inte begaistrad över först men de lyckades vända om mig, det är ovanligt då det oftast är åt andra hållet. Paret Börjlind hade jag stora förhoppningar på men är ännu inte övertygad då karaktärerna går mig lite på nerverna. Lars Kepler är i och för sig endast ett namn men bakom det döljer sig två, ett samarbete jag gillar. Roslund/Hellström får man ju heller inte glömma i det här sammanhanget! 
 
Så vart ville jag komma med det här? Jo att det finns både bra och mindre bra exempel på samarbeten och att det beror lite på hur man gör tror jag. Funktionen med ett kapitel var förstår jag inte, däremot bolla idéer med någon som är insatt måste vara ovärderligt. För att svara på frågan och konkretisera lite nämner jag tre av favoriterna:
 
Roslund & Hellström
 
Hjorth & Rosenfeldt
 
Lars Kepler
#1 - Monika

Vissa klarar att vara två på en bok, andra inte :)

Svar: Sant, jag är nog tyvärr en av de som inte skulle klara det ;)
Carolina Edvinsson

#2 - Ugglanoboken

Massor med bra exempel! Roligt att läsa!

Svar: Vad kul att du tycker det :)
Carolina Edvinsson

#3 - Skriva läsa leva

Bjärbo och Lindbäck glömde jag, men kanske för att jag tycker att de varit bättre var och en för sig, även om jag gillade deras gemensamma så var de inga favoriter.
Fint jultema på bloggen förresten :)

Svar: Jag har bara läst Bjärbo tidigare, kanske borde testa Lindbäck som singel också då :)Tack så mycket!
Carolina Edvinsson

#4 - Ewa K

Så många du kom på. Det här var inte min fråga, helt klart.

Svar: Vissa veckor är det lättare och andra är svårare, beror lite på vad man är intresserad av har jag märkt. Jag brukar till exempel har svårare med omslag eller miljöer än med författare ;)
Carolina Edvinsson

#5 - Caroline - Bland böcker

Jag ser fram emot att stifta vidare bekantskap med Grebe & Träff. Har hittills läst första boken i serien men ska definitivt läsa fler.

Svar: Jo men de är bra ett tag till i alla fall ;)
Carolina Edvinsson

#6 - Boktjuven Ingerun

SÅ många alternativ du hade!

Svar: Det kanske blir vanligare och vanligare med duos? :)
Carolina Edvinsson

#7 - Mia Eggimann

Jo men det var tre bra deckarpar det även om jag ännu inte läst något av Roslund och Hellström.
Mia

#8 - [Anna]

Ja vissa ska skriva böcker själv och andra kan hjälpas åt men nej jag förstår mig inte heller på att skriva varsitt kapitel..

#9 - Bokdamen

Har bara läst en bok av Grebe och Träff men läser gärna någon fler och Eriksson och Axlander är jag lite nyfiken på. :)

#10 - Zelly

Jag måste verkligen ta mig ann den där Engelforstrilogin :)

Svar: Ja, det är aldrig försent ;)
Carolina Edvinsson

#11 - Freja

Hahaha, härligt att läsa din sågning av Buthler och Öhrlund, den stämmer helt överens med min syn! Jag har recenserat de av deras böcker jag läst och fullkomligt öst ur mig mitt förakt för deras sunkiga kvinnosyn! Sen landade du i samma favoriter som mig, minus Kepler, som jag inte riktigt tycker håller samma kvalitet som de två andra paren.

Svar: Haha, skönt att det är någon som håller med! Så att det inte är jag som har något konstigt perspektiv ;)Jag kan hålla med om att Kepler inte håller samma kvalitet men det som fick mig att ta med dem ändå är främst för deras senaste bok Sandmannen, som trots eventuellt bristande språk, fick mig att vilja vända sida mest hela tiden.
Carolina Edvinsson