Top Ten Tuesday - Bra slut/inledningar
Denna tisdag kommer Top Ten Tuesday, som är ett stående inslag på den här bloggen och på många andra bloggar, att handla om både bra slut och om bra inledningar. Ett bra slut för mig är ett slut som får mig att reagera och gärna bli lite upprörd, jag vill få en chock och tänka "VA!? Det kan ju inte bara sluta såhär!" Allra helst om det är en serie, då vill jag absolut att det ska sluta så för att jag ska längta till nästa bok. Är det en fristående bok så kan det dock vara skönt med klara slut som inte lämnar så mycket öppet för eftertanke, då kan jag lämna och gå vidare direkt. En bra inledning tycker jag såklart ska fånga läsaren med hjälp av den allra första meningen. Svårare än så är det inte.
 
 
 
BRA SLUT
1. Shutter Island - Dennis Lehane
"Det känns som om jag måste läsa boken igen för att försöka förstå eller finna ledtrådar till vad som är sant och vad som är falskt. Jag har blivit grundlurad! Eller? Love it."
 
2. Allt för min syster - Jodi Picoult
"För att bokens slut tydligen är för bra för att kunna göras till filmslut."
 
3. Sandmannen - Lars Kepler
"Eh, jaha. Jag måste ha nästa bok nu!"
 
4. Gengångare - Jo Nesbø
"Inte okej slut! Herregud vad irriterad jag var över detta.. Starka reaktioner är bra reaktioner!"
 
 
 
BRA INLEDNINGAR
1. Kretsen - Maggie Stiefvater
"Blue Sargent hade glömt hur många gånger hon fått höra att hon skulle döda sin sanna kärlek."
 
2. Delirium - Lauren Oliver
"It has been sixty-four years since the president and the Consortium identified love as a disease, and forty-three since the scientist perfected a cure."
 
3. Torka aldrig tårar utan handskar 2 - Jonas Gardell
"I mitten av åttiotalet på ett sjukhus någonstans i USA låg ett barn döende i infektionssjukdomen aids. Barnet var övergivet av sin familj och därför ensamt. På sängens kortsida var ett anslag uppsatt. Vidrör ej. "
 
4. Handle with care - Jodi Picoult
"Things break all the time. Glass, and dishes, and fingernails. Cars, and contracts and potato chips. You can break a record, a horse, a dollar. Youcan break the ice. There are coffee breaks and lunch breaks and prison breaks. Day breaks, waves break, voices break. Chains can be broken. So can silence, and fever. For the last two months of my pregnancy, I made lists of these things, in the hopes that it would make your birth easier. Promises break. Hearts break."
 
5. Förr eller senare exploderar jag - John Green
"På senvintern mitt sjuttonde levnadsår kom min mamma fram till att jag var deprimerad, antagligen för att jag sällan gick hemifrån, låg rätt mycket i sängen, läste samma bok om och om igen, inte åt så ofta och ägnade en ganska stor del av min rikliga fritid åt att tänka på döden."
#1 - C.R.M. Nilsson

Inledningen till Kretsen är en av mina favoriter :)

Förr eller senare exploderar jag har också en väldigt vass inledning.