Onda flickor
 
Titel: Onda flickor
Författare: Alex Marwood
ISBN: 978 91 7499 2441
Antal sidor: 397 (inbunden)
Första mening: "Det finns en filt, men att döma av odören som stiger upp ur vecken har den aldrig tvättats."
 
Handling: Sommaren 1986 döms två elvaåringar till fängelse för mordet på en fyraåring, de hade bara känt varandra i en dag men kommer för alltid att vara sammanlänkade genom handlingen. Tjugofem år senare åker journalisten Kirsty Lindsay till en liten turistort för att rapportera kring de obehagliga attackerna och morden som har skett på unga kvinnor. Så av en slump träffar hon Amber Gordon. De har inte setts sedan domstolen, befinner sig i fara bara genom att träffa varandra, har nya identiteter och båda är beredda att göra vad som helst för att bevara sin hemlighet.
 
 
Omdöme: När jag läste handlingen till den här boken trodde (hoppades) jag att den skulle bli en riktig bladvändare och nagelbitare men jag ska ärligt säga att den faktiskt till och med blev seg att ta sig igenom. Det är så mycket snack och så lite verkstad, med det menar jag att det är så himla mycket beskrivningar kring precis Allt och väldigt lite som händer. Jag drar mig inte för att vältra mig i både ondska och ledsamheter, så därför hoppades jag att barn som dödar barn skulle påverka mig mer än vad det gjorde. Det blev ju mest en bihandling till den huvudsakliga handlingen och den huvudsakliga handlingen var inte alls spännande. Det hade ju kunnat bli så bra det här! Och så blev det såhär..
 
Den är absolut välskriven men för mig blir det bara för mycket. Jag är inte intresserad av att veta exakt hur Amber städar spegelsalarna eller hur jobbigt Kristys man har det eftersom han är arbetslös. Jag förstår ärligt talat inte vad de första tvåhundra sidorna handlar om? Ska de agera en slags uppbyggnad av vad som komma skall i slutet? För det gör de inte och jag blev inte ens särskilt överraskad av slutet heller. Jag är fortfarande irriterad över att jag hade förväntat mig spänning och det bara blev jobbigt att ta sig igenom den.. Dessutom, de här referaten från tidningar? Vad bidrog de med? Släng dessutom in en creepy snubbe som jag inte heller förstod vad han skulle tillföra historien? Och visst, det dog ju lite unga kvinnor under bokens gång men den storyn lämnades inget som helst utrymme, tills polisen rent av snubblade över en misstänkt. Men okej jag får väl ha förståelse för det för det är ju trots allt ingen deckare.
 
Och mina klagomål slutar inte där för vet ni vad som hade gjort berättelsen så mycket bättre? Om jag faktiskt hade lyckats känna sympati för Amber och Kristy, eller i alla fall känna något för dem alls. Då hade jag i alla fall tyckt att den var intressant, för att författaren hade lyckats väcka sympatier hos mig för mördare. Jag hade även hellre sett att bihandlingen om Jade och Bel fick mer utrymme, det är ju där all spänning finns. "Men den handlar ju bland annat om mediadrev och inte om mord" kommer ni att säga. Och ja, vad ska jag säga? Det är hemskt att någon kan dömas av samhället innan domstolen men det är ju inte direkt något ovanligt eller unikt? Det behöver inte ens lyftas i media för att en person ska bli uthängd, det räcker med ett rykte på en skolgård..
Summa summarum gillar jag verkligen själva idén men inte sättet den genomfördes på.
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
 
#1 - Monika

Oj, det var nog det första dåliga jag sett om den här boken. Det känns... befriande :)

Svar: Har du läst den? Eller var det befriande för att jag sänkte förväntningarna en aning? ;)
Carolina Edvinsson

#2 - Monika

Nej, jag har inte läst den än så det var befriande för mina förväntningar :) Det känns inte bra att läsa en bok älskas av alla.

#3 - thinh

Hej! Om du kommer ihåg, skulle du kunna berätta hur boken slutade? Nu står det ju att du läste den 2013, så det kanske inte är så lätt att komma ihåg, men alla säger att slutet är så överraskande. Orkar inte läsa boken så skulle vara super tacksam för svar :)

Svar: Jag minns inte exakt hur slutet var men Bel och Jade dödade ju ett barn 1986. 25 år senare har de bytt identitet till Amber och Kirsty. Kirsty lever ett bra liv som journalist medan Amber arbetar som städerska vid ett nöjesfält. I slutet sker ytterligare ett mord som Kirsty är ansvarig för men som Amber tar på sig skulden för. Varför hon gör det minns jag inte exakt, eventuellt för att hon kom lindrigare undan för 25 år sedan? Eller för att hon inte kom lindrigare undan? Eller för att hon inte har något att förlora?

Såhär står det när Amber bestämmer sig för att ta på sig skulden:
"Det där är hon, tänker hon. Bara hon inte ändrar sig. Det är nog med slöseri ändå. Våra liv, den här skrumpna, bittra tillvaron måste ta slut någon gång. Kretsloppet av hämnd och straff och fortsättning i nästa generation… det måste ta slut. Jag tänker inte låta det sprida sig, krossa hennes snälle man och de där fina, trygga ungarna. Vad skulle det tjäna till? Vem skulle det hjälpa? Samhället. Jag vet. Samhället. Men det är lika bra att inse att samhället egentligen inte bryr sig om vem som får skulden, bara man får en syndabock"
Carolina Edvinsson