En porrstjärnas ord

Titel: Mitt liv som porrstjärna
Författare: Puma Swede & Jan Ekholm
ISBN: 97891 7461 1328
Antal sidor: 185 (e-bok)
Första mening: "Puma får huvudrollen i porrmusikalen "Rocki whore show", har lesbiskt sångsex och hamnar i rullstolen ovanpå legenden Ron Jeremy."
 
Handling: Det här är Puma Swedes (eller Johannas som hon egentligen heter) självbiografi över de första trettiofem åren av hennes liv. Boken tar sin början direkt i en porrfilmsscen och läsaren får direkt en hum om vad resten av boken kommer att beröra för ämne, sex såklart. Men Puma Swede förklarar även lite kring sin bakgrund som den helt vanliga hästtjejen utan trasslig barndom och hon poängterar ofta att det minsann inte är synd om henne, det här är hennes val och hon gillar det.
 

Omdöme: Jag tror att mycket av inspirationen till den här boken kommer från Jenna Jamesons bok Älska som en porrstjärna fast den här är mycket kortare. Men medan Jenna Jamesons bok är relativt välskriven, förmodligen mycket tack vare Neil Strauss, så tycker jag inte att Jan Ekholm har gjort ett speciellt bra jobb för att rädda upp den här boken. Det blandas engelska och svenska och svengelska och det blir väldigt mycket namedropping kring personer i porrindustrin, som jag som okunnig läsare inte alls kan relatera till. Till dess försvar kan man dock säga att den kan sägas vara målgruppsanpassad till viss del, den känns skriven till Puma Swedes fans.
 
Det är även den nischade ingången som drar ner betyget för mig, att boken endast berör porr och sex och att den inte går under ytan på Puma Swede för visst måste det väl finnas mer? Visst måste hon ha mer att berätta? Visst måste hon kunna dra några djupare analyser av industrin? Eller samhällets syn på kvinnliga porrskådespelare? Den enda gången det går att märka av en lite mörkare ton är när Puma Swede berättar om när hon skulle ge beskedet kring hennes yrkesval till hennes familj. Först då får jag glimtar av hennes andra sidor. Annars blir det mest anekdoter och berättelser kring hennes galna festliv. Det känns som om Puma Swede här hade chansen att visa att hon är så mycket mer än vad som visas på filmduken men att hon inte tog den chansen. Kanske vill hon bara upprätthålla sin image, jag vet inte.
 
 
Betyg: 1/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon