Oro
 
Titel: Oro
Författare: Jesper Stein
Antal sidor: 417 (Inbunden)
ISBN: 97891 13052 755
Serie: Axel Steen #1
Publiceringsår: 2014 (Original: 2012)
Originaltitel: Uro
Första mening: "Sexet var fantastiskt:"
 
Handling: Det råder osjämja mellan polisen och demonstranter när polisen stormar Ungdomshuset i Norrebrø efter ett rivningsbeslut. Under natten hittas även en man mördad, på en kyrkogård som polisen har hållit under strikt bevakning och vid en första anblick ser det ut som en av demonstranterna med svart rånarluva. Misstankarna riktas genast mot polisen, att det är någon som har gått för långt i stridens hetta och det blir Axel Steen som får ta sig an fallet. Spåren leder honom allt djupare in i polisens egna korridorer men även till de inre kriminellt tunga kretsarna. 
 
 
Omdöme: Jag vill börja med att poängtera att mina förväntningar på den här boken var väldigt höga och att det kan ha spelat in i min besvikelse, för en besvikelse blev det faktiskt. Den var tung att läsa och jag brydde mig inte alls om varken den mördade eller huvudpersonen Axel Steen. Åter igen kan det ha med yttre faktorer att göra då jag inte har haft varken tiden eller lusten till att läsa den här boken, till sist ville jag bara få den avklarad. Samtidigt tycker jag att det är ett omdöme i sig, att boken inte lyckades gripa tag i mig även om det fanns yttre faktorer som påverkade min lästid. Jag ville ha en bladvändare som jag inte kunde slita mig från och det fick jag tyvärr inte.
 
Huvudpersonen Axel Steen kommer inte som en överraskning, han är ensamstående med ett barn som han försummar från sitt förra äktenskap, han älskar fortfarande sitt ex, han är beroende av hasch eftersom han har sömnproblem och han kan inte följa de regler som finns inom poliskåren. Jag har kanske redan fyllt min kvot för dessa män i deckarsammanhang för Axel Steen blev bara en i mängden för mig.
 
Historien som kretsar kring mordet intresserar mig inte heller, jag tycker att det blir långsökt och tråkigt att följa i flera hundra sidor. Enligt mig hade boken tjänat på att kortas ner och eventuellt kunde den ha varit lite mer fartfylld eller innehållit någon form av cliffhangers. (Cliffhangers är ett klart underskattat trick!) Det blir en knarkhistoria av det till sist och det tillhör inte mitt favorittema. Jag är mer för seriemördare och mindre för kriminella gänguppgörelser. Med det sagt vill jag betona att mitt omdöme är högst subjektivt och att det säkert finns andra som har stor behållning av den här boken, mig passade den dock inte alls.
 
 
Betyg: 2/5
 
Köp den här: Adlibris & Bokus & Cdon
 
 
#1 - Monika

Egentligen är det konstigt att så många litterära poliser har problem med både relationer och droger. Till slut börjar man ju undra om "ingen rök utan eld" är det som gäller.

Svar: Ja men precis, ingen klyscha som inte har ett korn av sanning i sig. Eller?
Carolina Edvinsson